MEYVE ŞEKERİ FRUKTOZ KARACİĞERİ YAĞLANMASINA YOL AÇIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Joslin Diyabet Merkezi araştırmacıları diyetteki yüksek miktardaki fruktozun karaciğerin yağ metabolize etmesini baskıladığını gösterdiler.

Araştırmaya göre bu tesir früktoz için spesifik çünkü fazla miktarda glukoz karaciğerin yağ yakma fonksiyonunu artırıyor.

Bu sonuç, kalorileri aynı olmasına rağmen yüksek miktarda früktozun glukoza göre sağlığa daha fazla olumsuz tesiri olduğunu da açıklıyor.

Cell Metabolism’ de yayınlanan araştırma früktozun karaciğerde yağ depolanmasına sebep olduğunu ortaya koyuyor.

Fareler üzerinde yapılan araştırmada normal ve yağdan zengin diyete fruktoz veya glukoz ilave edilmesinin etkileri altı farklı diyet modelinde incelendi.

İçme sularına fruktoz veya glukoz eklenen farelerin kilolarının şekersiz su verilen farelere nazaran yüzde 30 daha fazla arttığı, kan şekerlerinin yükselmediği görüldü.

Yağdan zengin diyet verilen üç grup farenin vücut ağırlığının yüzde 40-60 oranında arttığı, karaciğerlerinde büyüme ve yağlanma olduğu tespit edildi.

Yağdan zengin diyetlerine normal ve fruktozlu su ilave edilen farelerde kan şekeri yükseldi, insülin seviyeleri iki misline çıktı ve insülin direnci gelişti.

Yağdan zengin diyetle beraber glukozlu su verilen farelerin diğer yağlı diyetlerdeki fareler kadar kilo aldıkları ama aynı miktarda kalori almalarına karşılık karaciğer yağlanması ve insülin direnci gelişmediği görüldü.

high fructose diet fatty liver ile ilgili görsel sonucu

Farelerin karaciğer hücreleri yakından incelendi

Farelerin karaciğerlerinde karaciğerde yağ yakılmasını ve yüksek seviyeleri karaciğerde çok fazla yağ depolandığını gösteren acylcarnitine seviyelerine bakıldı.

Acylcarnitine’ lerin en yüksek seviyelerine yağdan zengin diyetle beraber fruktozlu su içirilen farelerde rastlanırken acylcarnitine’ lerin yağdan zengin diyetle beraber glukozlu su içirilen farelerde normal su içen farelere göre daha düşük olduğu görüldü.

Bu, glukozun karaciğerde yağ yakımına yardımcı olduğu şeklinde değerlendirildi.

Araştırıcılar, mitokondrilerde yağ yakılmasında önemli rolü olan, carnitine palmitotransferase 1A (CTT1A)’ yı da incelediler.

Acylcarnitine’ lere zıt olarak CPT1A seviyelerinin yüksek olması mitokondrilerin yağ yakma fonksiyonlarını iyi yapabildiklerini gösterir.

Yağdan zengin ve fruktozlu su ile beslenen farelerde CPT1A seviyesinin düşük ve aktivitelerinin ise çok düşük olduğu belirlendi ki bu sonuçlar mitoknodrilerin düzgün çalışmadıklarının bir işareti olarak kabul edilebilir.

İlgili resim

Araştırmada mitokondirlerin şekli de incelendi.

Mitokondriler sağlıklı ise düzgün oval şekilde ve taramalı olarak görülüyor. Fazla yağ ve früktozlu grupta mitokondriler parçalı idi ve sağlıklı mitokondriler kadar yağ yakamıyorlardı.

Fazla yağ ve glukozlu su içen grupta ise yağı normal yaktıkları için mitokondriler normal görünümde idiler.

Tüm bu sonuçlar, yüksek yağ ve yüksek früktozlu diyetin mitokondrilerde hasara yol açtığını, karaciğerin yağı yakacağına sentez edip depoladığını gösteriyor.

Araştırmacılar, “früktoz metabolizmasını durduracak olan bir ilacın früktozun zararlı etkilerini, karaciğer yağlanmasını ve bunun negatif metabolik sonuçlarını (glukoz toleransının bozulması ve tip 2 diyabet gibi) önleyeceğine” inandıklarını söylüyorlar.

high fructose diet fatty liver ile ilgili görsel sonucu

Gelelim neticeye

Fruktozun karaciğer yağlanması ve insülin direncini artıran etkilerini ortadan kaldırmanın yolu fruktoz ihtiva eden “meyveleri iyice azaltmak”, “mısır şurubu bulunan hazır yiyecek ve içecekleri ise sıfırlamaktır”.

Araştırıcıların fruktozun zararlı etkilerini bir ilaçla gidermeyi düşünmelerini gayet normal karşıladım çünkü bunlar için önemli olan insan sağlığı değil endüstrinin menfaatleridir.

Adam gibi beslenme nedir, adam gibi gıda nedir bilmeyenlerden veya bilmezden gelenlerden, kafaları ilaç bulma ile yıkanmış olanlardan başka ne beklenebilirdi ki?

Günde 7-8 porsiyon meyve tavsiye eden veganlara da selâm olsun!

NOT: Ben her gün mutlaka bir porsiyon yani 200-250 gram kadar meyve yiyorum ve olabildiğince meyvelerin çok tatlı olanlarını tercih etmiyorum. Mısır şurubu deposu hazır yiyecek ve içeceklerin ise zerresini bile ağzıma koymuyorum.

Kaynaklar:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191001132712.htm

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326550.php

***

EK 1 (21.10.2023): The pathogenesis of obesity remains contested. Although genetics is important, the rapid rise in obesity with Western culture and diet suggests an environmental component. Today, some of the major hypotheses for obesity include the energy balance hypothesis, the carbohydrate-insulin model, the protein-leverage hypothesis, and the seed oil hypothesis. Each hypothesis has its own support, creating controversy over their respective roles in driving obesity. Here we propose that all hypotheses are largely correct and can be unified by another dietary hypothesis, the fructose survival hypothesis. Fructose is unique in resetting ATP levels to a lower level in the cell as a consequence of suppressing mitochondrial function, while blocking the replacement of ATP from fat. The low intracellular ATP levels result in carbohydrate-dependent hunger, impaired satiety (leptin resistance), and metabolic effects that result in the increased intake of energy-dense fats. This hypothesis emphasizes the unique role of carbohydrates in stimulating intake while fat provides the main source of energy. Thus, obesity is a disorder of energy metabolism, in which there is low usable energy (ATP) in the setting of elevated total energy. This leads to metabolic effects independent of excess energy while the excess energy drives weight gain.

Kaynak: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.23920

Makale: The fructose survival hypothesis as a mechanism for unifying the various obesity hypotheses

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Seyhan Yaşar dedi ki:

    Bunlar zaten bilinen şeyler, araştırma diye biraz artistlik yapmışlar sanki…

  2. Vahap Muratoğlu dedi ki:

    Bu bilim adamı denen tiplerin aklı asla halkın sağlığının yararına çalışmıyor. İlle de ilaç şirketlerini abd edecekler. Pes.

  3. Şadi dedi ki:

    meyvesiz sağlıklı yaşam olmaz hoca bunu gayet güzel anlatıyor ama diyor ki meyveyi de aşırıya kaçmayın günde bir tane yeter diyor

  4. Güler Karabaş dedi ki:

    Zayıf kilosuz insanlarda bile insülin direnci oluyor. Zayıfım diye dikkatsizlik yapmayın.

Siz de yorumunuzu paylaşın: