EGZERSİZİN METABOLİZMAYI NASIL DÜZELTTİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Egzersizin yağ dokusunu çarpıcı biçimde değiştirdiği ve kana TGF-ß2 olarak bilinen bir adipokin salgılanmasına sebep olduğu keşfedildi.

Adipokinler genel olarak metabolizmaya ve sağlığa zararlı olarak bilinirlerse de farelerde yapılan araştırmada kanda ve yağ dokusunda artmış TGF-ß2’ in glukoz toleransını ve yağ asitleri alımını iyileştirdiği tespit edildi.

Egzersiz eğitimli farelerin beyaz yağ dokularının sedanter farelere nakliyle glukoz toleransı düzeldi ve TGF-ß2 tedavisi farelerde yağdan zengin diyetin zararlı metabolik etkilerini ortadan kaldırdı.

Egzersiz sırasında kaslardan salgılanan laktik asit de yağ dokusundan TGF-ß2 salgısını tetikledi ve farelerde egzersiz sırasında laktat seviyesini azaltan dikloroasetat verilmesi TGF-ß2 seviyelerini ve egzersizin sebep olduğu glukoz toleransındaki düzelmeyi azalttı.

Bu sonuçlar, TGF-ß2’ diyabet tedavisinde yeri olabileceğini düşündürüyor.

Micrograph of adipose tissue
Yağlı bağ dokusu lifleri arasında adiposit olarak bilinen kahverengi ve sarı yağ hücreleri

Gelelim neticeye

Aşırıya kaçmayan egzersizin metabolizma kadar ruh ve akıl sağlığını da olumlu etkilediğine inanıyorum.

Keyifle yapılan, vücudu yormayan, yıpratmayan egzersiz sırasında ortaya çıkan değişikliklerle ağır egzersizler sırasında hormon, sitokin, nörotransmitter cevaplarının çok farklı olması kuvvetle muhtemeldir.

Egzersizin dozunu kaçırmayın.

Kaynak: https://europepmc.org/abstract/med/31032475

Siz de yorumunuzu paylaşın: