BAZI ÇOCUKLAR GENETİK OLARAK METİL CIVAYA DAHA HASSAS OLABİLİRLER

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Çocukların yüzde 30 kadarında onları doğum öncesinde metil cıvaya daha hassas kılacak gen varyasyonu olduğu tespit edildi.

Harvard’ lı uzmanlar tarafından yapılan araştırma,  doğumdan önce düşük miktarda metil cıvaya maruz kalmasının çocuğun bilişsel fonksiyonlarını etkilemediğini ancak bazı gen varyasyonlarına sahip olan çocuklarda cıvaya olan hassasiyetin artmasının mümkün olabileceğini gösteriyor.

Metil cıva sinir sistemini etkiliyor

Özellikle doğumdan önceki dönemlerde maruz kalınan metil cıvanın sinir sistemi gelişimini etkilediği iyi bilinir.

Okyanus, göl veya nehir sularına karışan cıva bakteriler tarafından metil cıvaya çevrilerek balık ve deniz kabuklularında birikir.

Daha önce yapılan çalışmalarda bu bileşiğe maruz kalanların sahip oldukları gen varyantlarına yani genetik yatkınlıklarına göre etkilenecekleri belirlenmişti.

ALSPAC kohortunda yer alan 1127 çocuk üzerinde yapılan çalışmada metil cıvanın bilişsel gelişime olan etkilerini artıran dört gen varyantı olduğu ortaya çıkmıştı. 

Bu yeni araştırma ise 2172 çocuk üzerinde gerçekleştirildi.

Çocukların göbek kordon kanındaki cıva miktarları ve çocuk 8 yaşına geldiğinde IQ’ ları ölçüldü ve sinir sistemi gelişimi ve sinir sistemi toksisitesi ile ilgili 240’ dan fazla gen varyantı ile ilişkileri araştırıldı.

child sensitivity to methylmercury ile ilgili görsel sonucu

Analizlerde metil cıvanın ve faydalı yağ asitlerinin ana kaynağı olan deniz ürünleri diyeti ile beslenme ve annenin sosyo-ekonomik durumu da dikkate alındı.

BİR: Göbek kordonunda ortalama metil cıva miktarının düşük bulundu (2.7 ug/ml) ve bu durum genel İngiliz nüfusunun çok fazla balık yememesine bağlandı.

İKİ: Genel olarak metil cıva konsantrasyonları ile 8 yaşında ölçülen IQ skorları arasında negatif bir ilişki bulunamadı.

ÜÇ: Buna karşılık bazı gen varyasyonlarına sahip olan çocuklarda genel değerlendirmede gösterilemeyen IQ skorlarının düşüklüğü yani metil cıva toksisitesi tespit edildi.

Bu çalışma ile daha önce aynı ekip tarafından yapılan araştırmada belirlenen gen varyasyonlarına üç yeni varyasyon daha eklenmiş oldu.

Doğrulanmış varyasyonlardan biri, sinir sistemini koruyucu etkisi olduğu düşünülen progesteron reseptörü ile ilgilidir.

Tespit edilen gen varyantı zayıf şekilde çalışabilir ve bu da progesteronun koruyucu etkisini azaltabilir.

Çocukların yüzde 30’ unda bu gen varyantını taşırlar ve bundan dolayı da doğum öncesi dönemde düşük miktarlarda da olsa metil cıvaya maruz kalmaları risk yaratır.

Gelelim neticeye

Metil cıva ile ilgili bu özelliğin etil cıva için de geçerli olup olmadığının araştırılması gerekir.

Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31241132

***

EK 1 (5.4.2025): Hükümet, Thimerosal’ın Otizmle Bağlantısı Konusunda Halkı ‘On Yıllardır’ Yanıltıyor, Aşılardan Kaldırıldığına Dair Yanlış İddialarda Bulunuyor

ABD hükümeti, uzun zamandır halka, cıva bazlı bir aşı koruyucu maddesi olan timerosalın çocuklara zarar vermediğini söylüyor, ancak aşırı tedbir amacıyla bu maddenin en az 2001’den beri çocukluk aşılarında kullanılmadığını belirtiyor. Gazeteci @SharylAttkisson

tarafından yapılan özel araştırmaya göre, her iki iddia da asılsızdır. Attkisson, bunları, timerosal ve onu otizm ve diğer nörogelişimsel bozukluklarla ilişkilendiren bilimsel veriler hakkında “halkı yanlış yönlendirmeye yönelik koordineli bir propaganda kampanyasının” parçası olarak tanımladı.

Attkisson’un araştırması, hükümet kuruluşlarının ve ana akım tıp kuruluşlarının onlarca yıldır bu zehirli kimyasal hakkında nasıl çelişkili bir anlatıyı teşvik ettiğini ortaya koyuyor.

Bir yandan, halkı timerosal’ın bilinen ve olası zararları konusunda yanılttılar ve güvenliğini sorgulayan herkesi itibarsızlaştırmak için aktif olarak çalıştılar.

Öte yandan, halka aşılardan kaldırıldığına dair yanlış güvence de verdiler. Attkisson, “Timerosal içermeyen aşılar da dahil olmak üzere, tiyomersalın bugün hala bazı aşılarda kullanıldığını” söyledi.

Araştırması, aşılardaki timerosal’ı otizm de dahil olmak üzere nörogelişimsel bozukluklarla ilişkilendiren kanıtların onlarca yıldır var olduğunu gösteriyor.

Ayrıca, bu bağlantıyı halktan gizlemek için toksin etrafındaki bilimsel anlatıyı yeniden yazma konusunda kasıtlı bir projeyi de ortaya çıkarıyor.

Kaynak: https://x.com/ChildrensHD/status/1908474950161199411

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Nur dedi ki:

    Hamile anneler balık yemesinler mi bunu mu demek istiyorsunuz

  2. Selcan dedi ki:

    Balık yağı haplarında da doğru mudur bilmem ama civa olduğu söyleniyor çünkü o haplar da deniz balıkalrından yapılıyormuş.

  3. Ali Osman dedi ki:

    Gayet normal, bütün insanlar eşit mi ki metil cıva metabolizması da eşit olsun. Bu dünyada 7.5 milyar insan var ve hiçbiri de diğerinin aynı değil ikiz olsalar bile

  4. Erhan Arslan dedi ki:

    Hoca balık zararlı demiyor, bazılarının civaya daha hassas olabileceklerine dikkat çekiyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: