DÜZENLİ GÖZLÜK KULLANANLARIN KOVİD BULAŞMA RİSKİ DAHA AZ
EK 1 (3.11.2020): Koronavirüsün ev ortamında bulaşma riskinin sanıldığından daha fazla olduğu, bunun hızla gerçekleştiği ve hem çocuklar hem erişkinlerden kaynaklanabileceği bildirildi.
***
DÜZENLİ GÖZLÜK KULLANANLARIN KOVİD BULAŞMA RİSKİ DAHA AZ
Çin’de yapılan araştırmada, her gün gözlük takan insanların KOVİD’ e yakalanma risklerinin daha az olduğu sonucuna varılmış.
Virüs vücuda göz yoluyla da girdiğine göre gözlerin korunmasının ne kadar önemli olduğu aşikârdır.
Bunun için bir araştırma yapmaya gerek yoktur çünkü bu tavsiye “raf ömürleri olan tıbbi bilgilere” değil akıl ve mantığa dayanmaktadır.
Ayrıca bu araştırmadan tersi bir sonuç çıkmış olsaydı da benim tavsiyem gene değişmeyecekti.
Her zaman tekrarladığım gibi benim için “akıl ve mantığa tıbbi dayalı tavsiyeler“, “kanıta dayalı tıbbi tavsiyelerden” önce gelir!
Nitekim ben gözlük takılmasının bulaşmayı önlemede etkili olabileceğini tam altı ay önce “Korona bulaşmasını önleyen yirmi hayati tedbir” başlıklı yazımda bildirmiş, bunu daha sonra yazı ve konuşmalarımda tekrar dile getirmiştim (1, 2, 3).
Gelelim neticeye
BİR: Koronavirüslerin bulaşmasına karşı kapalı ortamlara girildiğinde gözlük takılması yararlı olabilir. Bu tavsiye “kanıta dayalı tıbba değil” “akıl ve mantığa dayalı tıbba” dayalıdır.
Bu sayede el göz teması azalacağı gibi göze öksürme ve hapşırma gibi eylemler sırasında daha az virüs ulaşacaktır.
Gözlük temizliği su ve sabunla kolayca yapılabilir.
İKİ: Lens kullananlarda bulaşma riskinin de yüksek olması kuvvetle muhtemeldir. Lenslerin temizlenmeleri gözlükten zordur ve özel solüsyonlar kullanmak gerekir.
ÜÇ: Canı sıkılan bir Çin’ li bilim adamının lens kullanan ve kullanmayanlarda KOVİD bulaşma riskini araştıracağı çalışmayı merakla bekliyorum.
Kaynaklar:
***
Medimagazin’ in haberi:
Nanchang Üniversitesinden Dr. Yiping Wei ve meslektaşları, gözlüklerin Covid-19 enfeksiyonunu engelleyebileceğini çünkü gözlüğün kişilerin gözleri ile olan temasını önlediğini veya caydırdığını, böylece virüsün göz yoluyla vücuda girmesini önlediğini belirtti. Araştırmacılar, gözlük kullanımının ayrıca solunum damlacıklarının gözlerle temas etme riskini azaltabileceğini söyledi.
Johns Hopkins Center’da kıdemli bir akademisyen olan Dr. Amesh Adalja, araştırmadan yüzde yüz kesin bir sonuç çıkmasa dahi, her türlü göz korumasının enfeksiyon kapma riskini azaltabileceği yönündeki görüşlerin oldukça fazla olduğunu ifade etti. Adalja ayrıca, bu gibi gözlemsel çalışmaların daha fazla yapılması gerektiğinin ve enfeksiyon riski göz önüne alındığında göz korumasının giderek daha fazla önem kazandığının da altını çizdi.
Tıp başkanı Dr. Aaron Glatt, sağlık çalışanlarının ve ziyaretçilerinin, mevcut enfeksiyondan korunmak için mutlaka maske ile birlikte gözlük veya yüz siperi de takması gerektiğini belirtti. Glatt yine de, normal bir gözlüğün medikal gözlük veya siperliğe oranla koruyuculuğu korusunda şüpheleri olduğunu da sözlerine ekledi.
Konu hakkında karşıt görüşler de yok değil. John Hopkins’de enfeksiyon önleme kıdemli direktörü olan Dr. Lisa Maragakis’e göre, kişinin gözlükleri değiştirirken, ayarlarken veya herhangi başka bir işlem esnasında gözlerine daha sık dokunma ve potansiyel olarak onları kirletme riskinin de artmasının muhtemel olduğunu belirtti.
Glatt ve Maragakis, çalışmanın nispeten küçük bir örneğe dayandığını ve ileride daha fazla katılımcıyla birlikte tekrardan araştırma yapılması gerektiğini vurguluyor. Sonuç olarak, bu konu hakkında daha çok çalışma yapılması gerekiyor ve tüm çalışmaların birbirini doğrulaması sonucun kesinliği açısından önemli.
***
EK 2 (3.11.2020): Koronavirüsün ev ortamında bulaşma riskinin sanıldığından daha fazla olduğu, bunun hızla gerçekleştiği ve hem çocuklar hem erişkinlerden kaynaklanabileceği bildirildi.
Kaynak: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6944e1.htm?s_cid=mm6944e1_w
***
EK 25 (31.7.2024): GAUTE ADLER NİLSEN
Maskeler işe yaramıyor; açıklaması kolay; Kovid-19, virüs ihtiva eden damlacıkların ve aerosollerin burun veya ağza solunmasıyla bulaşan, hava yoluyla bulaşan bir enfeksiyondur. ➡️ veya gözler yoluyla ve gözyaşı kanalı yoluyla burun geçişlerine drenaj yoluyla
Herhangi bir virüs, en iyi yüz maskelerini bile nazolakrimal kanal (gözyaşı kanalı da denir) yoluyla atlayacaktır. Gözyaşlarınız gözlerinizi toz, polen ve virüslerden temizler ve bunlar daha sonra burnunuza akar.
Yüz maskenize düşen herhangi bir enfekte sıvı damlacığı, siz soluduğunuzda küçük aerosol parçacıklarına dönüşür ve ciğerlerinizin derinliklerine inerek enfeksiyona yakalanma ihtimalini artırır. Başka bir deyişle maskeler işleri daha da kötüleştirir.
Nefes verirken de aynı şey olur ve başkalarına bulaştırma ihtimali artar. Peki neden maske takıyorsunuz???