HARVARD AÇIKLADI: VİTAMİN HAPLARININ ETKİSİ YOK
İnsanların kafasında öyle bir algı yaratıldı ki birçok insan vitamin, mineral, balık yağı gibi besin desteklerini almazsa sağlıklı olmayacağını, hastalıklardan korunamayacağını sanıyor.
Tüm dünya “hapçı” oldu çıktı.
Ben bu tür hapları alanların ancak yüzde 1-2′ sinin gerçekten bunlara ihtiyacı olduğunu, geriye kalanların tamamının bunları boş yere aldıklarını, paralarını çöpe attıklarına inanıyorum.
Harvard’ ın yeni bir araştırması beni haklı çıkardı (1).
Medyada “Vitaminlerin etkisi yok” başlığı ile haber olan araştırmada multivitamin ve multimineral kullananların, klinik olarak ölçülebilir sağlık sonuçlarında belirgin farklılıklar olmamasına rağmen genel sağlık durumlarının daha iyi olduğunu bildirdikleri görüldü.
Araştırmacılar bu sonuçları, “multivitaminlerin yetişkinlerde yaygın kullanımının, bireylerin multivitamin kullanımının daha iyi sağlık sonuçlarına yol açtığı yönündeki olumlu beklentisinin bir sonucu olabileceğini veya kullanıcıların aslında kendi sağlıklarıyla ilgili daha olumlu görüşler barındırdığını, kendi kendini seçme önyargısının bir sonucu olabileceğini gösterdiği” şeklinde yorumluyorlar.
USA başı çekiyor
İnsanlar bilinçsizce avuç avuç hap içerek sağlıklı olacaklarını sanıyorlar.
Bunların enva-i çeşidi var: USA’ da piyasada 90 binden fazla vitamin ve mineral desteği satılıyor (2).
Vitamin ve mineral modası bizde de aldı başını gidiyor.
Koronavirüs salgını vitamin salgınını da coşturdu.
Bizde de ne yazık ki insanlara sağlıklı beslenme tavsiyesi yerine avuç avuç besin destekleri yazan hatta kendi adına çıkardıkları hapları dayatan “bazı” doktorlar da var.
Gelelim neticeye
Vitamin ve mineraller sağlıklı yaşamak için elbette olmazsa olmaz kimyasallardır ama adam gibi beslenen ve adam gibi hayat tarzı olanların bunlara asla ihtiyacı olmaz.
Bunlar ancak özel durumlarda işe yararlar ve mutlaka alınması gerekir.
Mesela, yeteri kadar beslenmeleri mümkün olmayan yaşlılar, gebeler, veganlar, anoreksiya nevroza ve mide küçültme ameliyatı olanlar… gibi.
Vitamin ve mineral haplarının reklâmı yasaklanmalıdır ve bunlar sadece eczanelerde, doktor reçetesi ile satılmalıdır.
Kaynaklar:
1. https://bmjopen.bmj.com/content/10/11/e039119.full
2. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2720139
***
Medimagazin‘ in haberi:
ABD’li yetişkinler üzerinde uygulanan bir ankete göre, besin takviyesi kullananların yüzde 30’u kullanmayanlara göre daha iyi hissettiğini belirtti. Ancak yakın zamanda yapılan bir araştırmada uzmanlar, daha önce yapılan düzinelerce çalışmayı değerlendirdi. Buna göre, multivitamin alan veya almayan kişilerin sağlık durumu arasında bir fark yok.
Harvard Üniversitesinden Manish Paranjpe, multivitamin kullananlar ve kullanmayanlar arasındaki klinik olarak ölçülebilir sağlık sonuçlarında bir fark görülmediğini, ancak kullananların yüzde 30’unun mental olarak daha iyi hissettiklerini bildirdi.
Araştırmacılar, ek besin takviyelerinin bir fayda sağlayıp sağlamadığını anlamak için 21 binden fazla kişiyi analiz etti. Yaklaşık 5 bin kişi düzenli olarak multivitamin kullandığını söylerken, 16 binden fazla kişi ise kullanmadığını belirtti. Düzenli multivitamin kullanıcılarının çoğunluğu ise yaşlı popülasyon olarak gözlemlenledi.
Araştırmacılar, Amerikalıların yaklaşık üçte birinin sağlığa katkıda bulunduğu amacıyla rutin olarak multivitamin aldığını söyledi. Ancak Paranjpe, önceki çalışmaların kalp sağlığından kansere kadar çeşitli sağlık sorunları için multivitaminlerden herhangi bir faydayı destekleyen çok az kanıt bulunduğunu söyledi.
Paranjpe ayrıca, multivitamin alan kişilerin genel olarak daha pozitif insanlar olabileceğini öne sürdü.
Emory Üniversitesi Hastanesinde beslenme ve diyetetik uzmanı Melissa Majumdar ise araştırmalara dayanarak, besin ve mineralleri elde etmenin en iyi yolunun gıdalar olduğunu ifade etti.
Paranjpe, araştırma sonuçlarının tüm besin takviyelerinin bir para kaybı olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. “Vitamin takviyelerinin kesinlikle meşru kullanımları da var. Örneğin, hamilelik sırasında folik asit çocuktaki nöral tüp kusurlarını önlemek için yaygın olarak reçete edilir.”
Ancak Paranjpe, multivitamin veya spesifik bir vitamin takviyesi gerektirecek spesifik bir durumu olmayan genel popülasyon için günlük multivitamin almanın sağlık için bir faydası olduğuna dair kanıt bulunmadığını sözlerine ekledi.