WHO: SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI SADECE AŞILAMA İLE SAĞLANABİLİR
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), sürü bağışıklığı tarifini güncellemiş ve bunun enfeksiyon geçirerek değil sadece nüfusun büyük çoğunluğunun aşılanması ile sağlanabileceğini açıklamış.
2009-2010 sezonundaki domuz gribi salgınında da “pandeminin” tarifini değiştiren WHO’ nun bu kararına hiç şaşırmadım.
Kaynak: Bu İşte Bir Domuzluk Var!
***
Medimagazin‘ in haberi:
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “sürü bağışıklığı” tanımını güncelledi ve sürü bağışıklığının yalnızca nüfusun büyük çoğunluğu aşılandığında gerçekleşebileceğini dile getirdi.
Yakın zamanda Dünya Sağlık Örgütü, bireylerin enfekte olduğu belli bir virüse karşı bağışıklık geliştirdikçe, popülasyonlardaki bağışıklığın da doğal bir süreç olarak gerçekleştiği şeklinde öne sürdüğü sürü bağışıklığı teriminin tanımını değiştirdi.
Yeni tanıma göre sürü bağışıklığı, ancak nüfusun büyük bir kısmı aşılandığında gerçekleşebilir.
DSÖ genel müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ekim ayındaki konuşmasında sürü bağışıklığının yeni tanımını açıkladı.
Ghebreyesus konuşmasında, sürü bağışıklığının doğal yollarla gerçekleştiğini reddederek bunun yalnızca aşılanma ile mümkün olabileceğini söyledi.
“’Nüfus bağışıklığı’ olarak da bilinen ‘sürü bağışıklığı’, aşılama için kullanılan bir kavramdır ve popülasyonun büyük çoğunluğunda yeterli aşı eşiğine ulaşıldığında virüsten korunma sağlanabilir. Sürü bağışıklığı, insanları virüse maruz bırakarak değil virüsten korumakla gerçekleşir.”
***
EK 1 (11.2.2021): İlaç firması AstraZeneca, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yeni türlerine karşı da etkili olacak bir Kovid-19 aşısını sonbahardan itibaren piyasaya sürebileceklerini açıkladı.
Soriot 6 ila 9 ay sürmesi planlanan klinik çalışmaların ardından Kovid-19’un yeni türlerine karşı da etkili olacak bir aşıyı sonbaharda piyasaya sürebileceklerini kaydetti. İngiliz hükümetinin Kovid-19 aşılama programını çok hızlı yürüttüğünü vurgulayan Soriot, ülkede devam eden aşılama programının vaka ve ölü sayısı üzerindeki etkisinin marttan itibaren görüleceğini aktardı. Soriot, aylık 100 milyon doz olan Kovid-19 aşısı üretimini 200 milyona çıkaracaklarını da sözlerine ekledi.
Oxford-AstraZeneca Kovid-19 aşısının, ilk olarak virüsün Güney Afrika’da görülen mutasyonlu türüne karşı daha az etkili olduğu belirlenmişti. AstraZeneca, “İlk veriler, aşının temel olarak B.1.351 adı verilen Güney Afrika mutasyonundan kaynaklanan hafif hastalığa karşı sınırlı etki gösterdiğini ortaya koydu.” bilgisini paylaşmıştı. Ancak aşının oluşturduğu antikor aktivitesinin, özellikle doz aralığının 8-12 hafta olarak uygulanması durumunda daha şiddetli hastalığa karşı diğer aşılarla eş değer koruma sağladığı ifade edilmişti. Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/astrazeneca-kovid-19un-yeni-turlerine-karsi-etkili-olan-asiyi-sonbaharda-piyasaya-surecek/2141727
***
EK 2 (11.2.2021): Kocaeli Üniversitesi Covid-19 Laboratuvarları Sorumlusu Prof. Dr. Aynur Karadenizli, SARS CoV2 olarak bilinen corona virüsün şu ana kadar yaklaşık 5 bin mutasyon geçirdiğine dikkat çekerek, büyük pandemilerde ilerleyen zamanlarda iyi yönde mutasyonlar ortaya çıktığını ancak Covid-19 virüsünün henüz bu aşamaya ulaşmadığını belirtti. Kaynak: https://www.ntv.com.tr/turkiye/prof-dr-karadenizli-covid-19-simdiye-kadar-yaklasik-5-bin-mutasyon-gecirmistir,qpOIWmekuk6eKTqV7q7zxw
***
EK 3 (11.2.2021): Koronavirüse karşı aşı üreten firmalardan ABD’li ilaç şirketi JohnsonJohnson’ın CEO’su Alex Gorsky, gelecek birkaç yıl boyunca Covid-19 aşısının tıpkı grip aşısı gibi yılda bir kere yapılması gerekebileceğini söyledi. Virüsün yayıldıkça mutasyona uğramaya devam edeceğini belirten Gorsky, aşıların da mutasyonlara karşı geliştirilebileceğini söyledi. Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-johnson-johnsondan-flas-aciklama-grip-asisi-gibi-her-yil-yapilmasi-gerekebilir-11-686-94100.html
***
EK 4 (12.2.2021): Pakistanlı doktorlar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında üretilen aşıların uluslararası dağıtımında tüm insanlığın dikkate alınarak aşı paylaşımının buna göre yapılması gerektiğini belirtiyor. Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/pakistanli-saglik-calisanlari-kovid-19-asilarinin-ulkelere-nufusa-gore-dagitilmasi-gerektigini-dusunuyor/2132686
***
EK 5 (12.9.2021): HİKMET GEÇKİL “Sürü Bağışıklığı! Tarihte olmamış birşey… İngiltere’de uygulanan üç Covid aşısının, bulaşmayı yüzde sadece %40-45 oranında azalttığı hesaplandı (İki üniversite tarafından ) Anlamı! 100 aşısız insana çift doz aşı yapsanız, bunların 55 ila 60’ı hâlâ virüsü bulaştıracak…!”
Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1436780691438637057?s=20
***
Bu örnekleri gördükçe doğru yolda olduğumuz anlaşılıyor, allah şaşırtmasın….