KORONAVİRÜS RUH SAĞLIĞINA İYİ GELİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

USA’ da yapılan araştırmada KOVİD hastalarının “yüzde 20’sinin iyileştikten sonra zihinsel rahatsızlıklar” yaşadığı tespit edilmiş (1).

Bu netice koronavirüsün insan sağlığına iyi geldiğini, başta anksiyete, depresyon ve uykusuzluk olmak üzere birçok ruhsal hastalığı önlediğini gösteriyor.

İstatistiklere göre bu hastalıkların görülme sıklıkları şu şekilde:

BİR: USA’ da erişkinlerin yüzde 7.1′ inde depresyon var (2).

İKİ: Geniş kapsamlı çalışmalara göre nüfusun yüzde 33.7′ si hayatları boyunca bir anksiyete hastalığından etkilenmektedir (3).

ÜÇ: Dünya çapında çeşitli çalışmalar, uykusuzluğun nüfusun% 10-% 30’unda, hatta bazılarında % 50-% 60’ında görüldüğünü ortaya koymaktadır (4).

Gelelim neticeye

Bu bilgilere göre KOVİD geçirenlerin ruh sağlıklarının genel nüfusa göre daha iyi anlaşılıyor.

Koronavirüs, insana tüm dertlerini unutturuyor olabilir.

Ne dersiniz, koronavirüs ruhsal hastalıklar için ilaç olabilir mi?

Kaynaklar:

1. https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-covid-19u-yenenleri-bekleyen-3-hastalik-11-686-92323.html

2. https://www.nimh.nih.gov/health/statistics/major-depression.shtml

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4610617/

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5353813/

Van Gogh - Trauernder alter Mann.jpeg

***

Medimagazin’ in haberi:

Lancet Psychiatry adlı tıp dergisinde yayımlanan bir araştırmada, ABD’de koronavirüs teşhisi konulmuş 62 bin civarı hastada yapılan incelemelerde, bu hastaların teşhis konulmasından 3 ay sonra karşılaştıkları en yaygın hastalıkların anksiyete, depresyon ve uykusuzluk olduğu gözlemlendi.

ABD’de yapılan bir araştırma koronavirüs (Covid-19) hastalarının yüzde 20’sinin iyileştikten sonra zihinsel rahatsızlar yaşadığını ortaya çıkardı.

Tıp dergisi Lancet Psychiatry’de yayımlanan bir araştırma, koronavirüs hastalarının yüzde 20’sinin iyileştikten sonra zihinsel rahatsızlıklar yaşadığını gösterdi.

ABD’de koronavirüs teşhisi konmuş 62 binden fazla kişinin kayıtlarının incelendiği araştırmada, teşhis konulduktan sonraki 90 gün içerisinde görülen en yaygın rahatsızlıkların anksiyete, depresyon ve uykusuzluk olduğu gözlemlendi.

İngiltere’nin Oxford Üniversitesi’nde psikiyatri profesörü olan Paul Harrison, “İnsanlar koronavirüsten kurtulanların daha büyük zihinsel sağlık sorunları yaşayabileceğinden endişeleniyorlar ve bulgularımız bunun muhtemel olduğunu gösteriyor” dedi. 

***

EK 1 (26.9.2022): Günlere, aylara veya yıllara yayılan kaygı, bağışıklık sistemine ciddi zararlar vererek grip, zona ve diğer virüslerle savaşı zorlaştırabilir.

K: https://twitter.com/WebMD/status/1574239843382706183?s=20&t=hVPV3pAqgu48Q2leQdyksA

Kaynak: https://www.webmd.com/anxiety-panic/ss/slideshow-anxiety-physical-symptoms?ecd=soc_tw_220926_cons_ss_anxietyphysicalsymptoms&linkId=100000151115173

***

EK 2 (6.6.2023): Kovid enfeksiyonundan önce kaygı ve depresyona sahip olmak uzayan Kovid riskini artırıyor. Bir enfeksiyondan sonra anksiyete ve depresyon geliştiren uzayan Kovid’ li kişilerde beyin bağlantısının bozulmasının yanı sıra hafıza, duygu ve diğer işlevleri düzenleyen alanlarda beyin küçülmesi olabilir.

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2796097

Makale: Associations of Depression, Anxiety, Worry, Perceived Stress, and Loneliness Prior to Infection With Risk of Post–COVID-19 Conditions

***

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: