İKİ DOZ CORONAVAC YÜZDE 83.5 KORUMA SAĞLIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Ülkemizde uygulanan Sinovac şirketine ait CoronaVac isimli inaktif aşı ile 24 merkezde 10.214 katılımcı üzerinde yapılan faz-3 çalışmasından elde edilen ara veriler, aşının Kovid-19 enfeksiyonuna karşı yüzde 83,5 koruma sağladığını gösterdi.

Araştırmacıları vardığı sonuç şu: CoronaVac, PCR ile doğrulanmış semptomatik Kovid-19’a karşı iyi bir emniyet ve tolere edilebilirlik profili ile yüksek etkinliğe sahiptir.

Çok karıştırılıyor: Sinovac şirketin, CoronaVac aşının adıdır.

***

Yıldız Nevin Gündoğmuş‘ un haberi:

Çin‘de ilaç firması Sinovac tarafından yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen “CoronaVac” aşısının, Türkiye’de yürütülen Faz-3 çalışmalarının sonuçları tıp dergisi “The Lancet”te yayımlandı.

“The Lancet”in basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Çin’de geliştirilen Kovid-19 aşısı CoronaVac’ın Türkiye’de yürütülen Faz-3 çalışmasından elde edilen ara veriler, aşının iki dozunun Kovid-19 enfeksiyonuna karşı yüzde 83,5 koruma sağladığını gösterdi.

Ön bulgularda, CoronaVac’ın “güçlü bir antikor yanıtına” neden olduğu aktarıldı.

Ayrıca Türkiye’de çalışmaya dahil edilen 10 binden fazla katılımcı arasında ciddi bir yan etki veya ölümün bildirilmediği, yan etkilerin büyük kısmının hafif olduğu ve enfeksiyondan sonraki 7 gün içerisinde meydana geldiği de kaydedildi.

Makalede aşının yeni ortaya çıkan endişe verici varyantlara karşı uzun vadeli etkinliğinin daha çeşitli bir katılımcı grubunda denenmesi gerektiği belirtildi.

CoronaVac aşısı

CoronaVac’ta inaktive edilmiş virüs kullanılıyor. Bir kişiye aşı uygulandığında bağışıklık sistemi, virüsün zararsız hale getirilen formuna saldırıyor ve virüsle savaşmak için antikor üretiyor. Bu da bağışıklığa yol açıyor.

Sinovac Life Sciences tarafından geliştirilen, 2-8 derecede saklanıp taşınabilen ve 22 ülkede acil kullanım için onay alan aşı Brezilya, Endonezya, Şili ve Türkiye’de 2020 ortasından bu yana Faz 3 çalışmalarıyla deneniyor. Makalede yer verilen çalışmada, katılımcılara 14 gün arayla iki doz CoronaVac uygulandı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Murat Akova, The Lancet’e yaptığı açıklamada, “Kovid-19’un kontrol altına alınabilmesi için güvenli ve etkili aşıların her bir dozuna ihtiyacımız var. Edindiğimiz sonuçlar da inaktif virüs aşılarının güvenlik ve etkinliğine önemli bir kanıt teşkil etmektedir. CoronaVac’ın avantajlarından biri, dondurulmasının gerekmemesi. Bu da taşınmasını ve dağıtımını kolaylaştırıyor. Bu durum, aşının dünya genelinde dağıtımı için özellikle önemli olabilir. Çünkü bazı ülkelerde büyük miktarda aşının çok düşük sıcaklıklarda depolanması zor olabilir.” ifadelerini kullandı.

Çalışma, Türkiye’de 24 merkezde gerçekleştirildi

Dergide, çalışma sonuçlarına ilişkin şu bilgilere yer verildi:

“14 Eylül 2020 ile 5 Ocak 2021 arasında, 18 ila 59 yaş arasındaki 10 bin 218 yetişkin, iki doz aşı (6 bin 650) veya plasebo (3 bin 568) almak üzere rastgele belirlendi. Çalışma, Türkiye’de 24 merkezde gerçekleştirildi. Yaş ortalaması 45 olan katılımcıların 5 bin 907’si, yani yüzde 58’i erkeklerden oluştu. İlk dozun uygulanmasından sonra, aşı grubundaki 87 katılımcı ve plasebo grubundaki 98 katılımcı çalışmadan çıkarıldı. Aşı grubundan 4 katılımcı da 59 yaşın üzerinde olmaları nedeniyle ikinci dozdan sonra çalışmadan çıkarıldı. Toplam 10 bin 29 katılımcı etkinlik analizine ve 10 bin 214 katılımcı da güvenlik analizine dahil edildi.

Ortalama 43 günlük izlemden sonra toplamda 150 Kovid-19 vakası, PCR ile teyit edildi. İkinci dozdan 14 gün sonra, aşı grubunda 9 semptomatik Kovid-19 vakası, plasebo grubunda ise 32 vaka bildirildi. Yapılan analizler sonucunda bunun yüzde 83,5’lik bir etkinliğe tekabül ettiği tahmin ediliyor.”

Aşının yol açtığı bağışıklık yanıtına yönelik analize aşı grubundan 981 ve plasebo grubundan 432 kişi olmak üzere toplamda 1413 katılımcı dahil edildi. CoronaVac, aşı olanların yüzde 90’ına karşılık gelen 880 kişide antikor yanıtına neden oldu.

Yaşla birlikte hem erkek hem de kadınlarda antikor yanıtının azaldığının belirtildiği makalede yer alan bulgulara göre, yan etkilere ilişkin 10 bin 214 katılımcıdan elde edilen veriler kullanıldı.

Aşı olan kişilerde yan etki insidansı ise yüzde 19 olarak kaydedildi.

1862 katılımcıda toplam 3 bin 845 yan etki bildirildi. Bildirilen yan etkilerin yüzde 90’ı “yorgunluk, enjeksiyon bölgesinde ağrı ve kas ağrısı” olmak üzere hafif oldu. Çalışma süresi boyunca ciddi bir yan etki veya ölüm kaydedilmezken, aşı grubunda 6 ve plasebo grubunda ise 1 katılımcı yan etkiler nedeniyle çalışmadan çekildi. Yalnızca tek bir yan etki için (alerjik reaksiyon) hastaneye yatış gerekti.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/turkiyenin-coronavac-asisiyla-ilgili-faz-3-calismalari-the-lancette-yayimlandi/2298872

Kaynak: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)01429-X/fulltext

Makale: Efficacy and safety of an inactivated whole-virion SARS-CoV-2 vaccine (CoronaVac): interim results of a double-blind, randomised, placebo-controlled, phase 3 trial in Turkey.

CoronaVac aşısının, Türkiye'de yürütülen Faz-3 çalışmalarının sonuçları tıp  dergisi The Lancet'te yayımlandı

***

EK 1 (9.7.2021): ABD ilaç firması Pfizer’ın Alman ortağı BioNTech ile ürettiği yeni tip koronavirüs (COVID-19) aşısının üçüncü doz uygulaması için ABD Gıda ve İlaç Dairesine (FDA) başvuru yapacağı belirtilmişti. Ancak, Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), iki doz koronavirüs aşısı olan kişilerin, şu anda takviye bir doza ihtiyaç duymadığını açıkladı.

Pfizer’dan Assoicated Press’e yapılan açıklamada, şirketin salgına bağışıklığı artırmak ve potansiyel olarak COVID-19 varyantlarının yayılmasını durdurmak amacıyla üçüncü doz aşı onayı için FDA’ya izin başvurusu yapacağı kaydedilmişti. Açıklamada, mevcut aşının, Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantına karşı güncellendiği belirtilerek ikinci dozun ardından 12 ay içinde yapılacak üçüncü doz COVID-19 aşısının virüsün yeni varyantlarını önlemede kuvvetli etkisi olacağı ifade edilmişti.

Reuters’ın haberine göre Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve ABD Hastalık Önleme Merkezleri (CDC) tarafından ortak yapılan açıklamada, tam aşılanmış ABD’lilerin şu anda üçüncü doz COVID-19 aşısına ihtiyaç duymadığını belirttiOrtak açıklamada “Eğer bilim, ek doz aşıya ihtiyaç duyulduğunu gösterirse, her zaman takviye dozlar için hazırız” diyen FDA ve CDC, gerekmesi durumunda tedarik sorunu yaşanmayacağını da vurguladı. Pfizer ile BioNTech’in geliştirdiği BNT162b2 adındaki COVID-19 aşısına, 11 Aralık 2020’de FDA tarafından pandemi ile mücadele için “acil kullanım onayı” verilmişti. Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-fda-ve-cdcden-ortak-aciklama-iki-doz-biontech-asisi-olanlarin-takviye-doza-ihtiyaci-yok-11-686-96541.html

***

EK 2 (9.7.2021): KORCAN AYATA: “Dünya 3. doz Pfizer gerekip gerekmediğini tartışıyor. Ben sağlıklı ve genç insanlar için 2. dozun gerekip gerekmediğinin tartışılmasını istiyorum. İki kat fazla insan aşılanabilir. İkinci dozdan sonraki yan etkiler savuşturulmuş olur. Ülkelerin aşı maliyeti düşer.” Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1413573516734222337?s=20

***

EK 3 (9.7.2021): KORCAN AYATA: “Sinovac – Türkiye çalışması bugün yayınlandı. %83 etkinlik değeri bu aşıya tuzlu su muamelesi yapanları utandırmalı. Gerçi sağlık personeli kayıplarının aşılamadan sonra bıçak gibi kesildiğini bile kabullenmeyenler utanır mı bilinmez.” Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1413396924787474433?s=20

Resim
***

EK 4 (10.7.2021):  İsrail’de yapılan bir araştırma BioNTech aşısının koruyuculuğunun Delta varyantı nedeniyle azaldığını ortaya koydu. İsrail hükümeti aşının koruyuculuğunun, yayılan varyanta bağlı olarak yüzde 64’e gerilediğini açıkladı. Öte yandan aşının halen hastaneye yatışları önemli ölçüde engellediği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre aşının hastalığın yayılmasını ve semptomatik vakaları önlemedeki etkinliği 6 Haziran’dan itibaren %64’e geriledi. Aşının hastaneye yatışları ve ağır vakaları önlemede ise %93 etkili olduğu açıklandı. Mayıs ayında Lancet dergisinde yayımlanan çalışmaya göre BioNTech aşısının 2 doz sonrası corona virüsün yayılmasını, semptomatik ve ağır vakaları önlemede %97 fazla etkili olduğu açıklanmıştı. İsrail hükümeti, BioNTech aşısının düşen koruyuculuk oranının ülkede yayılmaya başlayan Delta varyantı kaynaklı olduğu ihtimali üzerinde durulduğunu açıkladı. 9,3 milyon nüfuslu İsrail’de nüfusun yaklaşık %60’ı en az bir doz BioNTech aşısı oldu. Vaka sayılarının düşmesiyle birlikte ülkedeki tüm tedbirler kaldırılmaya başlamıştı. Delta varyantının etkisiyle vaka sayıları günlük 400’ün üzerinde seyretmeye başladı. İsrail’de virüs tespit edilen hastalardan yüzde 42’sini Covid-19 aşısı olan kişilerin oluşturduğu bildirildi. Vaka sayılarındaki artış nedeniyle maske kuralları kısmen de olsa tekrar yürürlüğe alındı.

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Dilber Yaşar dedi ki:

    Ahmet Hocanın iki defa oldum dediği aşı. Starda söyledi.

  2. Haşmet dedi ki:

    Annem ve babam da Sinovac aşısı oldular. Zaten o zamanlarda başka bir seçenek de yok idi. Olsaydı da ben müsaade etmezdim. Bu Bionteke bir türlü kanım ısınmadı. Korkutuyor beni.

Siz de yorumunuzu paylaşın: