ÇİN AŞISININ FARKLI ÜLKELERDE FARKLI ETKİNLİK GÖSTERMESİ NASIL AÇIKLANIYOR?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Medimagazin’ in haberi:

Çinli Sinovac firmasının piyasaya sunduğu CoronaVac aşısı dolaşıma çıktı, ancak aşı analizi yapan ülkelerin açıkladığı etkinlik oranları birbirinden farklı. Peki bu durumun sebebi nedir? Virolog Semih Tareen, bu sorunun yanıtını verdi. Tareen, ülkeler arasındaki farkın aşılanan gönüllü sayısı ile vaka tanımından kaynaklı olduğunu açıkladı.

Virolog Semih Tareen, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla Çinli aşı üreticisi Sinovac’ın CoronaVac aşısının ülkelerde açıklanan farklı etkinlik oranları hakkında açıklama yaptı. Tareen, açıklanan verilerin Sinovac tarafından değil, ülkelerin beyanı olduğunu hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

“Ülkelerarası farkın sebebi gönüllü sayısı ve COVID-19 vaka tanımı arasındaki farklar. Türkiye’de toplam 1322 gönüllüde 29 COVID-19 vakası, Brezilya’da 9252 gönüllüde 252 COVID-19 vakası açıklandı.”

Tareen, Brezilya’da COVID-19 vaka semptomlarının dört grupta incelendiğini ifade ederek, yoğun bakım gerektiren ve hastanelik olan vaka grubunda aşının yüzde 100 etkin olduğunu; hafif semptomlu grubun dahil edilmesiyle etkinlik oranının yüzde 78’e düştüğünü kaydetti. Tareen, şöyle devam etti:

“Çok hafif semptomlu grup da yukarıdaki üç gruba eklenince aşının dört gruptaki etkinliği yüzde 50,38 olarak sunuldu (Dört grupta 252 COVID-19 vakasının 167’si plasebo grubunda, 85’i aşı grubunda).”

Brezilya rakamları değiştirmedi

Virolog Tareen, Brezilya’nın etkinlik rakamlarını değiştirmediğini söyledi ve “Önceden açıkladığı yüzde 78 rakamını “primary endpoint” olarak değil, sadece belli bir grup için açıkladı. Bu grup da yukarıda bahsettiğim grup 1 ve 2.” ifadelerine yer verdi.

Tareen: “Sinovac aşısının ciddi semptomlu vakaları azaltması iyi”

Çin aşısı CoronaVac’ın COVID-19’da ciddi semptom yaşayan hastalarda etkin olmasının iyi bir durum olduğunu bildiren Tareen, şöyle devam etti:

“Bu değerlerin istatistiği çok önemli. İstatistiksel verileri anlamak için CI95 (güvence aralığına) bakmalıyız. Mesela üç grup ortalamasındaki yüzde 78 etkinlik değerinde CI95 değeri: yüzde 46-90 arasında. Bu ne demek? Daha çok verilere ihtiyacımız var, ama yine de sonuçlar olumlu demek.

Sinovac bir an önce bütün verilerin toplam analizini sunmalı. Sinovac bunu yapacağını ve bu yüzden beklediklerini açıklamıştı. Biz de sabırsızca sonuçları bekliyoruz.”

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-cin-asisinin-farkli-ulkelerde-farkli-etkinlik-gostermesi-nasil-aciklaniyor-11-686-93422.html

***

NTV’ nin haberi:

Sinovac CEO’su Yin Weidong, Pekin’de düzenlenen basın brifinginde koronavirüs aşıları CoronaVac hakkında açıklamalarda bulundu.

Yin Weidong, geliştirilen koronavirüs aşısının etkili ve güvenli olduğunu söyledi.

Weidong, CoronaVac Covid-19 aşısının Brezilya’daki etkinlik sonuçlarının 50,38 çıkması üzerine, bunun sebebinin klinik deneylere katılan kişilerin koronavirüse yakalanma riski yüksek olan sağlık çalışanları olması olarak açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian da basın toplantısında Sinovac’ın aşısının etkinliği hakkında açıklamalarda bulundu. 

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lijian, şöyle söyledi:

“Çin aşıların güvenliğine ve etkinliğine her zaman büyük önem veriyor. Çinli aşı geliştiricileri, aşıların bilimsel kurallara ve gerekliliklere sıkı sıkıya bağlı olarak araştırma ve geliştirme çalışmalarına devam ediyorlar. Ayrıca bu alanda uluslararası işbirliklerini de aktif şekilde sürdürüyorlar.”

Çin Sağlık Komisyonu yetkilisi Wang Bin geçtiğimiz günlerde Devlet Konseyi basın toplantısında, Çin’in şu ana kadar 10 milyondan fazla Covid-19 aşı dozu uyguladığını ve aşılamanın sorunsuz bir şekilde ilerlemeye devam ettiğini söyledi.

Endonezya Devlet Başkanı aşı oldu

Ayrıca Bugün Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Sinovac’ın corona virüs aşısı CoronaVac’ın ilk dozunu bugün aldı. Widodo, ülkede corona virüs aşısı olan ilk kişi oldu.

Kaynak: https://www.ntv.com.tr/saglik/sinovactan-asi-aciklamasi,TOx4XaSH40G87YrjeDCqRQ

Siz de yorumunuzu paylaşın: