MOLNUPİRAVİR’ İ ÜCRETSİZ OLARAK VERECEĞİZ
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Ben Bakan olsam D vitamini dağıtırdım.
***
İHA’ da Hülya Keklik‘ in haberi:
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Molnupiravir ile ilgili izin alındı, bazı ülkeler de siparişi şimdiden vermiş oldular. Biz Türkiye olarak yine aynı şekilde vatandaşımızı erken dönemde bu ilaçlarla ücretsiz tanıştırma noktasında kararlıyız” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine Toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Pandemi döneminde birçok ilaç kullanıldığını ve bu ilaçların etkinliğinin de süreç içerisinde belli olduğunu ifade eden Bakan Koca, “Favipiravir’in etkisinin olduğunu gösteren epey çalışma var. Bu yapılan çalışma da erken dönemde hafif ve orta şiddetli olan vakalar için yapılmış bir çalışma. Ama başka çalışmalarda da etkisinin olduğunu biliyoruz. Bunları Bilim Kurulu özellikle vatandaşlarımızın erken dönemde uygun olabilecek ilaca erişimini sağlamak üzere tavsiyelerde bulunuyor. O dönemde Favipiravir’in Türkiye’de üretimini yapmıştık biliyorsunuz.
Yurt dışında 140 dolar iken Türkiye’de 11-12 dolarlara kadar üreterek piyasaya verdik dışardan alarak değil. Şimdi ise bildiğiniz iki tane ilaç üzerinde yoğunlaşıldı. Bir tanesiyle ilgili yani Molnupiravir’la ilgili izin alındı, bazı ülkeler de siparişi şimdiden vermiş oldular. Bir de Pfizer’in ilacı var biliyorsunuz, bununla ilgili çalışmalar daha devam ediyor. Biz Türkiye olarak yine aynı şekilde vatandaşımızı erken dönemde bu ilaçlarla tanıştırma noktasında kararlıyız. Bununla ilgili geçen hafta Türkiye’de ilk defa lisans izni verilmek üzere Cumhurbaşkanımız imzaladı” dedi.
Yani firmalara duyuruda bulunulduğunu bildiren Koca, “Türkiye’de Molnupiravir ilacını yerli olarak üretebilirsiniz dedik. Bunun için bize müracaat ederek biz bu ruhsatı verebiliriz dedik. Şu an bir firmanın var ama biz bir firmayla değil en az 4-5 firmanın bu üretimi yapmasını, bize müracaat ettiklerinde, ruhsatlandırmayı toplu yapmayı düşünüyoruz. Ve bu dönemde bir rekabetle en düşük fiyata mal ederek vatandaşımızı en erken dönemde Molnupiravir ile buluşturmayı hedefliyoruz. Şu an onunla ilgili ruhsat alındığı biliyorsunuz. ABD 5.2 milyar dolarlık sipariş verdi. Birçok ülke bu ilaca erişim noktasında bir çaba içinde. Ama biz Türkiye olarak bu ilacı zorunlu lisans vererek Türkiye’de üretimini en erken dönemde birden fazla merkezde yaparak en ucuz devlete maliyetini sağlayıp ücretsiz vatandaşımızla buluşturmayı hedefliyoruz, bu da uzun sürmeyecek” ifadelerini kullandı.
Sputnik V aşısında son durumuna ilişkin konuşan Koca, “Onunla ilgili daha net bir durum yok. Daha önce de bahsetmiştim, iki farklı dozdan oluştuğu için ilave 400 bin dozdan daha fazla daha gelmedi, görüşmeler devam ediyor. Bu konuda daha net bir durum yok” açıklamasında bulundu.
Eczanelerde ilaç temininde yaşanan sorunların yakından takip edildiğini kaydeden Bakan Koca şunları söyledi;
” Bu sorunlar her yıl yaşanır. 15 Şubat’ta fiyat değişikliklerinin olacağını biliyorsunuz mevzuat gereği, bir önceki senenin döviz kuru üzerinden güncelleme yapılır, 15 Şubat’ta da uygulamaya geçilir. Ve her dönemde 15 Şubat öncesi bu konular gündem yapılır. Biz bakanlık olarak eczaneler, depo ve üreticiler dahil olmak üzere ilaç takip sistemimiz var, her basamağını çok yakın takip ediyoruz. Şu anda bu anlamda ciddi bir sorun yok ama yer yer sahada sorunların olduğunu görüyoruz. Bunun için de yakın takipteyiz ve denetimleri yoğunlaştırdık. Bir tek geçen sene grip görülmedi nerdeyse. Grip görülmediği için o dönem tüketilen grip ilaçları az oldu. Bu yıl da benzer durum olabilir diye ana firmalar üretimi biraz düşük tuttu. Yer yer grip ilaçlarıyla sorun olduğunu biliyoruz bunu da yakinen takip ediyoruz, onun dışında sorun yok.”
Yeni dönemde kısıtlamaların söz konusu olmayacağına vurgu yapan Bakan Koca, “Nisan ayından itibaren Uğur Hocayla yaptığım görüşmelerde söylemiştim. Yeni dönemde biz kapatmalarla salgını yönetmeyi düşünmüyoruz. Yeni dönemde daha çok kişisel tedbirleri, kişisel güvenlik çemberi ve özellikle aşıyı son derece önemsiyoruz. Yine aynı şekilde kapatmaları hiçbir şekilde düşünmüyoruz yeni dönemde kişisel tedbiri ve aşıyı önemsiyoruz. Herkesin aşı olmasının çok önemli olduğunu, yer yer yanlış bir algıyla ‘bir tane aşı niye korumuyor, iki tane aşı niye korumuyor’ deniliyor. Benzer şekilde difteri, boğmaca, tetanoz bir kere mi yapılıyor.
Biz o çocukluk dönemi aşılarını birden çok yaptığımızda yüzde 98 oranında evet diyoruz, ama benzer şekilde Covidle ilgili bir aşı durumu olduğunda bir tane aşı niye korumuyor diyoruz. Aşının da bir koruyuculuk süresi var. 6 ay olabiliyor, 8 ay olabiliyor, 12 ay olabiliyor. Biz vatandaşın ne zaman aşılanması gerektiğini elimizdeki datalarla bakıp Bilim Kurulu’na daha sonra size ne zaman aşı olmanız gerektiğinizi söylüyoruz. Şu an birinci Rapel’i önermiştik, eksik aşısı olanların bunu yaptırmalarını, yaptırmayanların da yaptırmalarının zorunlu olduğunu, çünkü 60 yaş üzerinde yüzde 17.1 vaka oranı ama vefat oranı yüzde 85.7. O nedenle aşı çok önemli” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Bakan Koca: ‘Yeni dönemde biz kapatmalarla salgını yönetmeyi düşünmüyoruz’ (iha.com.tr)
***
EK 1 (25.11.2021): FAHRETTİN KOCA “Sağlık Bakanı Koca, salgın yönetiminde kullanılan tedavilerin yeniden değerlendirildiğini belirterek “Molnupiravir ilacının tedavi rehberine eklenmesine karar verilmiştir.”
Bakan Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından yaptığı yazılı açıklamada, kurulun, tedavi rehberindeki güncellemeler, cezaevlerinin durumları, aşı programı ve salgının seyri gündemiyle bir araya geldiğini belirtti. Toplantıda ele alınan sonuçları aktaran Koca, “Sağlık çalışanlarından 2 doz inaktif aşı olmuş ve hatırlatma dozunu mRNA veya inaktif aşı olanlar bir hatırlatma dozu aşısı daha isteğe bağlı olarak olabileceklerdir.” bilgisini verdi. Koca, günlük vaka sayılarındaki durağan halin devam ettiğine işaret ederek, tedbirlere hassasiyet gösterilmesiyle vaka sayılarında düşüş sağlanabileceğinin belirginleştiğini vurguladı. Bu düşüşü, yüksek oranda aşılanmanın kalıcı hale getirebileceğini ifade eden Koca, vakti gelen tüm vatandaşların aşılarını tamamlamalarının tavsiye edildiğini hatırlattı.
Favipiravirin kullanımına hastanın klinik durumuna göre karar verilecek
Bakan Koca, salgın yönetiminde kullanılan tedavilerin yeniden değerlendirildiğini aktararak şunları kaydetti: “Favipiravir isimli ilacın kullanımına yönelik tartışmalar ele alındı. Bakanlığımızın kendi topladığı veriler bilim kurulumuzda görüşülmüş, söz konusu ilacın öncelikle önemli bir yan etkisinin olmadığı açıkça ortaya konmuştur. Ayrıca, kendi verilerimizde hafif ve orta vakalarda semptomların süresini kısalttığı görülmüştür. Favipiravir, çeşitli çalışmalarda virüse karşı etkin olduğu düşünülerek farklı ülkelerde özellikle ayaktan hastalarda ve belli hasta gruplarında kullanılmıştır. Kullanılan hasta gruplarındaki gerçek yaşam verileri değerlendirildiğinde etkinliği ile ilgili çıkan sonuçlara göre, daha önce belirtilen kullanımın da kaldırılarak bundan sonraki süreçte kullanım endikasyonuna kişinin hekimi hastanın klinik durumuna göre karar verebilecektir.”
“Molnupiravir ilacının tedavi rehberine eklenmesine karar verilmiştir”
Salgın kontrolünde yeni devreye giren ilaçların kullanımı konusunda da değerlendirmeler yapıldığını anlatan Koca, şu ifadeleri kullandı:
“Bilim kurulumuz daha önceki toplantılarında ‘Molnupiravir’ etken maddeli ilacın kullanıma alınabileceğini değerlendirmişti. İlaca erişim için gerekli girişimler yapılmıştır. Ülkemizde ilacın üretilmesi için gerekli tedbirler alınmıştır. Molnupiravir ilacının tedavi rehberine eklenmesine karar verilmiştir. Uygun olan hasta grupları için ilacın tedariki sağlanır sağlanmaz kullanıma alınmasına karar verilmiştir. Favipiravir ve Molnupiravir’in kullanımı ile ilgili yeni düzenleme tedavi rehberine eklenecektir.”
Koca, ayrıca Adalet Bakanlığına iletilmek üzere cezaevlerinde salgın sebebiyle uygulanacak yeni kuralların da tanımlandığını kaydetti.
Kaynak: Bakan Koca: Molnupiravir ilacının tedavi rehberine eklenmesine karar verildi (aa.com.tr)
***
EK 3 (25.11.2021): MEHMET CEYHAN “Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan Molnupiravir açıklaması: İlacın henüz kesin etkili olduğunu bilmiyoruz”
Çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’de üretileceğini ve vatandaşlara ücretsiz verileceğini açıkladığı Covid-19 tedavisinde kullanılacak Molnupiravir isimli ilaca ilişkin, “Bu ilaçla ilgili çalışmalar, 2021’in ilkbaharından beri devam ediyor. Henüz daha Faz-3 çalışması da bitirilmedi. Bu ilacın henüz kesin etkili olduğunu bilmiyoruz. Elde edilen ilk verilere göre; hastaneye yatışları yüzde 50 oranında önlediği rapor edildi. Henüz daha Türkiye’de ruhsat almamış ve etkinliği çok açık gösterilmemiş bir ilaç için şimdiden, ‘Biz bunu üreteceğiz, herkese ücretsiz dağıtacağız’ demek, biraz erken” dedi.
***
EK 4 (26.11.2021): Merck’ in 700 $’ lık ilacına balıklama atlamayın diye uyarmıştım. Buyurun: Molnupiravir haplarının hastaneye yatış ve ölümleri önlemede etkinliği, güncellenmiş verilerde %50’den %30’a, mutlak azalma 100’de 7’den 3’e düştü.
***
EK 5 (26.11.2021): ABD’li ilaç şirketi Merck’in Kovid-19’a karşı geliştirdiği hapın ‘yüzde 50 etkili olduğunu’ açıklamasının ardından Britanya’dan kullanım onayı ve pek çok ülkeden sipariş alması sonrası, düzeltme geldi. Ekimdeki açıklamasında, ‘belirtilerin ortaya çıkmasından itibaren 5 gün içinde hapı kullananlarda hastaneye yatma ve ölüm oranının yarı yarıya azaldığını’ duyuran Merck, bu kez verilerini güncelleyerek, hapın etkinliğini yüzde 50’den yüzde 30’a düşürdü. Deney aşamasındaki ‘molnupiravir’ adı verilen hapla ilgili yeni açıklamada, 1400’den fazla hastadan elde edilen verilere göre hapın hastaneye yatışlarda ve ölümlerde yüzde 30’luk azalma sağladığı kaydedildi. Ekim ayındaki yüzde 50 etkinlik açıklaması, 775 hastadan elde edilen verilere dayandırılmıştı.
Düzeltmenin ardından Merck’in hisseleri, geniş çaplı düşüş yaşanan piyasaların açılması öncesi işlemlerde yüzde 3 değer kaybederek 79.80 dolara indi. Ara verilerin ardından 11 Ekim’de ABD’de molnupiravir için kullanım yetkisi başvurusunda bulunan Merck, bugünkü açıklamasında molnupiravir hakkındaki verilerin ABD’nin Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) sunulduğunu belirtti.
Geçen ayki ara veri analizi, 5 gün boyunca günde 2 kez molnupiravir verilenlerin yüzde 7.3’ünün hastaneye kaldırıldığını ve tedaviden 29 gün sonra hiçbirinin ölmediğini göstermişti. Plasebo verilen hastaların ise yüzde 14.1’i hastaneye kaldırılmıştı. Güncellenen veri analizine göre molnupiravir verilenlerin yüzde 6.8’i hastaneye kaldırıldı ve bir kişi öldü, plasebo grubunda ise hastaneye yatış oranı yüzde 9.7 oldu.
***
EK 6 (1.12.2021): FDA’ya tavsiyede bulunan bağımsız sağlık uzmanlarından oluşan kurul, 13’e 10 oyla Merck’in Molnupiravir ilacının Kovid-19’un tedavisine faydalarının risklerinden fazla olduğuna karar verdi. Oylama sonucunda ilaç, özellikle yaşlılar ve astım ya da obezite gibi sağlık problemleri olan, hafif ve orta şiddette Kovid-19 hastalarına tavsiye edildi.
Öte yandan uzmanlar, ilacın doğum problemlerine yol açma riski nedeniyle hamileler tarafından kullanılmaması gerektiğinin önemle altını çizdi ve FDA’ya, ilacın kadınlara hamilelik testinden sonra reçete edilmesi çağrısında bulundu. Uzmanların büyük bölümü, ilacın, klinik deneylerin kapsamadığı aşılı kişiler üzerinde kullanılmaması gerektiğini belirtti.
Havaların soğumasıyla vaka sayılarında artış görülen ve Kovid-19’un Omicron varyantının da çıkmasının beklendiği ülkede, Molnupiravir’in virüse karşı mücadelede faydalı olabileceği ifade edildi. Merck ise yeni varyant üzerinde test edilmemiş olan Molnupiravir’in diğer varyantlar üzerindeki etkisinden yola çıkarak, Omicron üzerinde de etkili olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.
Şirket, geçen hafta klinik denemelerin nihai sonuçlarına göre ilacın, yetişkinlerde hastaneye yatma ve ölüm riskini, ilk açıklamalardaki gibi yüzde 50 değil yüzde 30 düşürdüğünü açıklamıştı. ABD’li ilaç firması Pfizer de Kovid-19’a karşı geliştirdiği ağızdan alınan ilacın, orta ve yüksek riskli hastalarda kullanılması için FDA’ya başvurmuştu.
***
EK 7 (1.12.2021): Koronavirüs ilacını maliyetinin 40 katına satmak istiyor. Eleştirilerin hedefi oldu.
***
EK 8 (30.12.2021): According to what was reported by Swanstrom et al., the initial metabolite of molnupiravir (NHC) is mutagenic! “We found that rNHC has potent antiviral activity far beyond FAV and RBV but is also mutagenic to the host in the HPRT mutagenesis assay.” academic.oup.com/jid/article/22
Kaynak: https://twitter.com/JML21071664/status/1444005731158695939?s=20
***
EK 9 (25.9.2023): Molnupiravir, an antiviral medication that has been widely used against SARS-CoV-2, acts by inducing mutations in the virus genome during replication. Most random mutations are likely to be deleterious to the virus, and many will be lethal, and so molnupiravir-induced elevated mutation rates reduce viral load 1,2 . However, if some patients treated with molnupiravir do not fully clear SARS-CoV-2 infections, there could be the potential for onward transmission of molnupiravir-mutated viruses. Here we show that SARS-CoV-2 sequencing databases contain extensive evidence of molnupiravir mutagenesis. Using a systematic approach, we find that a specific class of long phylogenetic branches, distinguished by a high proportion of G-to-A and C-to-T mutations, appear almost exclusively in sequences from 2022, after the introduction of molnupiravir treatment, and in countries and age-groups with widespread usage of the drug. We identify a mutational spectrum, with preferred nucleotide contexts, from viruses in patients known to have been treated with molnupiravir and show that its signature matches that seen in these long branches, in some cases with onwards transmission of molnupiravir-derived lineages. Finally, we analyse treatment records to confirm a direct association between these high G-to-A branches and the use of molnupiravir.
Makale: A molnupiravir-associated mutational signature in global SARS-CoV-2 genomes
***
EK 10 (24.10.2023): Kovid-19’u tedavi etmek için kullanılan bir antiviral ilaç olan Molnupiravir, SARS-CoV-2 genomunda virüsün evrimleşme hızını artırabilen çok sayıda mutasyonu tetikleyerek hayatta kalabilecek ve aktarılabilecek viral varyantlar ortaya çıkarıyor.
Kaynak: https://www.nature.com/articles/d41586-023-03248-3
Makale: Anti-COVID drug accelerates viral evolution
***
İlgili Diğer Yazılar:
- TAVSİYE KURULUNUN MOLNUPİRAVİR KARARI ÇOK DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR
- KORONAVİRÜS İLACINI MALİYETİNİN 40 KATINA SATMAK İSTİYOR! ELEŞTİRİLERİN HEDEFİ OLDU
- BAKAN KOCA: TURKOVAC SİNOVAC’TAN DAHA KORUYUCU
- ERTELENEN SAĞLIK HİZMETLERİ KAYNAKLI CAN KAYBI KOVİD ÖLÜMLERİNDEN FAZLA
- SON 2 HAFTADA HASTANEYE MÜRACAATLAR YARI YARIYA DÜŞTÜ