BAKAN KOCA: TURKOVAC SİNOVAC’TAN DAHA KORUYUCU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Sağlık Bakanı F. Koca “Turkovac’ın koruyuculuğu, Sinovac’tan daha fazla. Erken dönemde 3 bin kişiye ihtiyaç var. Turkovac aşısının Faz 3 çalışması 40 merkezde önceki gün itibarıyla uygulanmaya başladı” demiş.

Yeni başlayan bir çalışmanın sonucunu şimdiden görmek mümkün mü, nasıl mümkün bilemedim.

Bu tür bilimsel değeri olmayan açıklamalar toplumda aşılara güvensizliğe de sebep oluyor.

Bakan’ ın çalışma bittikten sonra bilimsel verilerle ve rakamlarla açıklama yapması doğru olurdu.

***

Medimagazin’ in haberi:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınında son durumu değerlendirerek, önemli uyarılarda bulundu. Turkovac aşısının koruyuculuğuyla ilgili bilgiler veren Bakan Koca “Turkovac’ın koruyuculuğu, Sinovac’tan daha fazla” dedi. Erken dönemde 3 bin kişiye ihtiyaç olduğunu dile getiren Koca “Turkovac aşısının Faz 3 çalışması 40 merkezde önceki gün itibarıyla uygulanmaya başladı” açıklamasında bulundu.

Önümüzdeki dönemde gribal enfeksiyonun Türkiye’de ne kadar görüleceğinin bilinmediğine de dikkat çeken Bakan Koca “Son dönemlerde çocukluk yaş grubu başta olmak üzere polikliniklerde viral enfeksiyon sayısı geçen yıla oranla 2 ila 3 kat arttı. Özellikle çocuklarda olduğunu görüyoruz. Ama grip değil. Gribin bu yıl ne kadar görüleceğini bilmiyoruz. Güney yarım kürede hâlâ grip olmadığını biliyoruz. Biz de maskeyi takmaya devam edersek, ciddi bir grip olmayabilir” dedi. 

Kısıtlama asla olmayacak

Aşıda ikna çalışmalarının sürdüğünü aktaran Bakan Koca “Riskli olanlar aşısını yaptırsın. Yüzde 75’i iki doz, yüzde 87 de 1 doz olan var. Ancak 18 yaş üstünü en az yüzde 90’a çıkarmamız gerek. Toplam nüfusun içinde aşılanma oranı yüzde 70-80 aralığında olmalı. Biz şu anda yüzde 56’dayız. Bu aralığı da 1-1,5 ay içerisinde tamamlamamız gerek. Kısıtlamalar asla olmayacak” ifadesini kullandı.

Vaka sayılarındaki artışa da değinen Bakan Koca “Şu anda vakaların 3’te biri 18 yaş ve altı. Bu durum, hastanede yoğun bakım ve entübe olanlarda bir değişikliğe yol açmadı. Dolayısıyla hastane yükü artmıyor. Okullarda alınması gereken tedbirleri almaya devam ediyoruz. En fazla sınıf kapatılıyor” şeklinde konuştu.

​Turkovac Sinovac’tan daha koruyucu

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-bakan-koca-turkovac-sinovactan-daha-koruyucu-11-686-97620.html

***

EK 1 (13.10.2021): ÖZCAN YÜCEL “Hocam durum şöyle ilerleyecektir; 1. Hemen çalışmayı 60 günde sonlandıracaklar. Etkinlik %90 diyecekler. 2. Placebo grubunu da aşı olmaya davet edecekler. 3. Böylece uzun vadede iki grup arasındaki yan etkiler hiç bir zaman öğrenilemeyecek. Biontech de Sinovac da böyle yaptı.” Kaynak: https://twitter.com/drozcanyucel/status/1448278444433870852?s=20

***

EK 2 (14.1.2022): KAAN YILANCIOĞLU “#TURKOVAC aşısı olanlar Almanya’ya giremeyecek. Neden? Aşılı olanlar bulaştırmıyor mu? “Almanya’da geçerli sayılan aşılardan yaptırmayanlar, hiç aşı olmayanlar; negatif testi olsa bile” ülkeye alınmayacak. Kısaca diyorlar ki, aşı pazarı bizimdir, bırakmayız, sağlık için!

Bunun sağlık için olmadığını şahsen söyleyebilirim, eğer aşılar bulaşmayı engelleseydi bunu anlayabilirdim ama engellemediklerine göre alınan bu gibi kararlar ekonomik, politik kararlardır. Sağlık ile uzak yakın ilgileri yoktur. Bu sebeple yerli ve milli teknoloji şarttır.”

“Bugün ne olursa olsun bu memleketin yaptığı aşıyı kötüleyen, beğenmeyen, savunmayan insanların madalyonun bu yüzünü de görmelerini dilerim

Kaynak: https://twitter.com/drkaanyl/status/1481963966352003083?s=20

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Necmettin dedi ki:

    Bakanı tebrik ediyorum. çalışmanın sonucunu şimdiden görmüş. Çalışma derhal durdurulmalıdır gereksiz yere zaman kaybı olacak bu durumda.

  2. Dr. Hülya dedi ki:

    Bakan belli ki faz 2 çalışmalardan bahsediyor ama faz 2 çalışmaları ilaç veya aşıların etkinliğini gösteren araştırmalar değildir. Bu ancak faz 3 ile anlaşılabilir. Ki bunu da önceki gün başladık diyerek söylüyor.

  3. Canan Karatay dedi ki:

    Ticari aşılara kobay aranıyor!

    Nasıl daha etkili diyebiliyor bir Sağlık Bakanı.

    Akıllara durgunluk veriyor açıklamalar vallahi.

    Aklımıza ve de bedenimize mükkayet olma zamanıdır!

    Lütfen paraşütleri açalım! Paraşütleri açılmayanlara inatla!!!

Siz de yorumunuzu paylaşın: