AVRUPA VE ABD’DE ÇOCUKLARDA AÇIKLANAMAYAN HEPATİT VAKALARI
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Birleşik Krallık’ta 108 çocuğu hasta eden gizemli hepatit salgınının kısmen bağışıklıklarını zayıflatan karantinalara bağlı olabileceği bildirildi (1).
Ocak ayından bu yana İngiltere’de 10 yaşın altındaki yaklaşık 108 çocuk, enflamatuar karaciğer rahatsızlığına yakalandı ve sekizinde karaciğer nakli ihtiyacı ortaya çıktı.
ABD, İrlanda, Danimarka, Hollanda ve İspanya’da da hasta çocukların olduğu bildirildi – ancak bilim adamları hala vakaların arkasında ne olduğundan emin değiller.
Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı, salgında genellikle hafif soğuk algınlığına, kusmaya ve ishale neden olan yaygın bir virüs ailesi olan adenovirüslerin rol oynayabileceğine inanıyor.
Ajans bugün, İngiltere’deki vakaların yaklaşık yüzde 77’sinin adenovirüs testlerinin pozitif olduğunu açıkladı.
Eurosurveillance‘ da yayınlanan bir makalede kısıtlamalar sebebiyle daha fazla çocuğun virüse karşı ‘immünolojik olarak naif olabileceği bildirildi (2):
“Önde gelen hipotezler, adenovirüs etrafında merkezleniyor – ya belirgin bir klinik sendroma sahip yeni bir varyant ya da immünolojik olarak naif olan küçük çocukları daha ciddi şekilde etkileyen rutin olarak dolaşan bir varyant. ‘İkinci senaryo, pandemi sırasında kısıtlı sosyal karışmanın sonucu olabilir.’
Bazı doktorlar, adenovirüslerin çocuklarda çok yaygın olduğunu ve onları hepatitli kişilerde bulmanın, virüslerin karaciğer hastalığından sorumlu olduğu anlamına gelmediğine dikkat çekiyorlar: Tipik olarak hepatite sebep olmazlar, ancak virüsün bilinen nadir bir komplikasyonudur.
‘Olağandışı mutasyonlar’ kazanmış bir virüs olabileceğini dile getiren bilim adamları da var.
Etkilenen çocukların hiçbirinin aşılanmamış olması hepatitin Kovid aşılarıyla herhangi bir bağlantısı olamayacağını gösteriyor.
Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), bazı çocukların koronavirüs testi pozitif olduğunu ama vakalar arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığını belirlemek için virüsün genetik analizinin gerekli olduğunu açıkladı.
Kaynaklar:
2. https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2022.27.15.2200318
***
BBC’ nin haberi:
Danimarka, İrlanda, Hollanda, İspanya ve ABD’de karaciğer iltihabı olarak da bilinen hepatit vakaları tespit edildi. Sağlık yetkilileri, 4 Avrupa Birliği (AB) ülkesi ile ABD’de çocuklarda görülen ve nedeni açıklanamayan hepatit vakalarını araştırdıklarını söylüyor.
Geçen hafta İngiltere sağlık yetkilileri, çocuklar arasında normalden daha yüksek hepatit vakalarına rastlandığını açıklamıştı.
Enfeksiyonların nedeni henüz bilinmiyor.
Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi (ECDC), dört ülkede toplam kaç vaka bulunduğunu belirtmedi.
İrlanda’da beşten az, İspanya’da üç vakadan söz eden Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise önümüzdeki günlerde daha fazla vakaya rastlanması ihtimaline vurgu yaptı.
ECDC, vakaların bildirildiği tüm Avrupa ülkelerinde enfeksiyonların nedenine ilişkin soruşturmaların devam ettiğini duyurdu.
ABD’nin Alabama eyaletinde halk sağlığı birimi, 1-6 yaş arası çocuklarda dokuz vaka bulunduğunu ve ikisinde karaciğer nakline ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Diğer eyaletlerde de benzer vakalarla ilgili soruşturmaların yürütüldüğü belirtildi.
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık, şimdiye kadar toplam 74 vakayla en fazla vakanın bildirildiği yer oldu.
Geçen hafta Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Kurumu, buradaki vakalar arasında, bulaşıcı hepatite (hepatit A’dan E’ye) neden olan olağan virüslerin tespit edilmediğini açıklamıştı.
Bu nedenle, araştırmacılar diğer olası nedenler üzerinde duruyor ve insanlarda yaygın olan adenovirüslerin buna neden olabileceğine inanıyorlar.
Adenovirüsler, genellikle soğuk algınlığı, kusma ve ishal gibi bir dizi yaygın hastalığa neden olan bir virüs grubudur.
Kurum, enfeksiyonun diğer olası nedenlerinin de araştırıldığını söyledi ve Covid-19’u dışlamadı; ancak Covid-19 aşıları ile belirgin bir bağlantı olmadığını vurguladı.
Hepatit nedir?
Karaciğer iltihabını tanımlamak için kullanılan geniş bir terim.
Genellikle virüslerin yol açtığı bir enfeksiyon olan hepatit, bazı kimyasallara maruz kalma, aşırı alkol ve bazı genetik hastalıklardan da kaynaklanabilir.
Hastalarda şu belirtilere rastlanıyor:
- Ciltte ve gözlerde sarılık
- Koyu renk idrar
- Cilt kaşıntısı
- Kas ağrısı
- İştah kaybı
Belirli virüslerin yol açtığı A, B, C, D ve E olarak adlandırılan beş ana hepatit türü bulunuyor.
Bazı hepatitler ciddi bir soruna yol açmadan iyileşme gösterirken, bazıları uzun süreli olabiliyor.
Ancak çocuklarda rastlanan karaciğer iltihaplanmalarının bunlardan kaynaklanmadığı belirlendi.
Sağlık uzmanları, bulaşmayı önlemek için el yıkama başta olmak üzere hijyen kurallarına dikkat edilmesi, semptomların gözlenmesi ve hastalık endişesi halinde doktora başvurulmasını tavsiye ediyor.
Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-61152670
***
EK 1 (19.6.2022): BioNTech Kovid aşısının, semen bağışçıları arasında sistemik bağışıklık tepkisinin bir sonucu olarak semen konsantrasyonunu ve toplam hareketlilik sayısını geçici olarak bozduğu ama uzun vadedeki prognozun iyi olduğu bildirildi.
Kaynak: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/andr.13209
Makale adı: Covid-19 vaccination BNT162b2 temporarily impairs semen concentration and total motile count among semen donors
***
EK 2 (3.1.2023): Kovid aşılamasından sonra akut karaciğer hasarı olan 59 kişi bildirildi. Bir hastaya karaciğer nakli gerekti. Karaciğer hasarı ile Kovid aşıları arasında illiyet bağı olup olmadığı henüz ispatlanmış değildir.
Acute liver injury arising after SARS-CoV-2 vaccination is frequently associated with lobular hepatitis and positive autoantibodies. Whether there is a causal relationship between liver damage and SARS-CoV-2 vaccines remains to be established. A close follow-up is warranted to assess the long-term outcomes of this condition.
Kaynak: https://www.jhep-reports.eu/article/S2589-5559(22)00177-X/fulltext
Makale: Histological and serological features of acute liver injury after SARS-CoV-2 vaccination
***
Alişan hoca birşeyler yazar diye baktım bulamadım. Kendisi zaten epidir görünmüyor sesi çıkmıyor. Bilen var mı nedenini??