AĞIR KOVİD’ İN SEBEBİ GENETİK VARYANTLAR OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Edinburgh Üniversitesi tarafından Genomics England ile ortaklaşa yönetilen bir araştırma ekibi, tüm genom dizilimi yoluyla, interferon sinyallemesinde ve kan pıhtılaşmasında rol oynayan genler de dâhil olmak üzere 16 yeni bağımsız varyant tanımladı.

Nature‘ da yayınlanan çalışma, aynı ekip tarafından daha önce SARS-CoV-2 virüsü ile enfeksiyonu takiben kişileri ciddi semptomlara önemli ölçüde yatkın hâle getiren diğer yedi genetik varyasyonun dâhil olduğunu da doğrulayabildi.

Birleşik Krallık’ taki 224 yoğun bakım ünitesinden 7491 kritik hastanın genomları sıralandı ve bunlar Kovid olmayan 46.770 kişiden ve hafif Kovid geçiren 1630 kişiden oluşan bir kontrol grubuyla karşılaştırdı.

Ağır Kovid gelişimi ile ilişkili 16 yeni bağımsız varyant, viral replikasyonu kontrol etmede başarısızlık veya pulmoner enflamasyon ve intravasküler pıhtılaşmaya karşı artan bir eğilim yaratabilir.

Gelelim neticeye

Bağışıklık, enflamasyon ve pıhtılaşma yollarındaki birden fazla gende tabii olarak meydana gelen varyasyonlar hastalık şiddetini etkileyebilir.

Kovid-19’a verilen cevabın genomik temelinin anlaşılması, kimlerde ağır tablolar gelişebileceğinin önceden tahmini sağlayabilir.

Bu çalışmada tanımlanan genlerden bazıları hâlihazırda Kovid-19 için mevcut tedavilerin hedefidir.

Human Genomic Variation

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41586-022-04576-6

Makale adı: Whole genome sequencing reveals host factors underlying critical Covid-19

***

EK 1 (21.7.2023): Kovid’ in ağırlığını genetik belirliyor.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41586-023-06331-x

Makale: A common allele of HLA is associated with asymptomatic SARS-CoV-2 infection

***

EK 2 (23.10.2023): Bağırsaktaki mantar dengesizliğinin aşırı enflamasyona katkıda bulunarak ağır Kovid tablosuna sebep olabileceği bildirildi. Antifungal tedavi işe yarayabilir mi diye düşünüyorlar. Bence çok şüpheli.

Kaynak: nature.com/articles/s4159

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Ali Sayın dedi ki:

    Ağır Kovid fıtrattanmış demek ki.

Siz de yorumunuzu paylaşın: