AKCİĞER SERTLEŞMESİ DİŞ HEKİMLERİNDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Diş hekimlerinde halk arasında akciğer sertleşmesi adıyla bilinen idiyopatik akciğer fibrozisi (IPF) hastalığının sık görüldüğü bildirildi.

CDC tarafından yapılan açıklamaya göre, Virginia’ da 1996-2016 seneleri arasında IPF teşhisi konan 894 hastadan 8’ i diş hekimi, biri de diş teknisyeni.

Tümü de erkek ve ortalama yaşları 64 olan hastaların 7’ si bu süre içinde hayatlarını kaybetti.

Morbidity and Mortality Weekly Report’ da yayınlanan araştırma diş hekimlerinde tespit edilen IPF görülme oranının beklenenden 23 misli fazla olduğunu ortaya koyuyor.

Diş hekimi ve teknisyenlerinin mesleklerinin icabı olarak maruz kaldıkları bakteri, virüs, radyasyon, silika ve diğer kimyasal maddelerin rolü olabileceği düşünülüyor.

Sebebi bilinmeyen ve kesin bir tedavisi de olmayan bu hastalık hakkında bilgi için makalelerimi okuyabilirsiniz.

Kaynaklar:

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/67/wr/mm6709a2.htm

http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/01/29/yazilar/tip-yazilari/cesitli-akciger-hastaliklari/akciger-fibrozisi/son-senelerde-artan-hastalik-akciger-sertlesmesi/

http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/01/30/yazilar/tip-yazilari/cesitli-akciger-hastaliklari/akciger-fibrozisi/akciger-sertlesmesindeki-artisin-sebebi-ilaclar-olabilir/

***

EK 1 (5.4.2023): Genetik araştırmaya göre, reflü, venöz tromboembolizm ve hipotiroidi akciğer sertleşmesi (akciğer fibrozisi) riskini artırıyor; KOAH ise riski azaltıyor. Fibrozis de akciğer kanseri riskini artırırken, hipertansiyon riskini azaltıyor. 

Makale: A Causal Atlas on Comorbidities in Idiopathic Pulmonary Fibrosis

Kaynak: https://journal.chestnet.org/article/S0012-3692(23)00308-2/fulltext

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: