MEME KANSERİNDE MANUKA BALI MUCİZESİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

UCLA Health Jonsson Comprehensive Cancer Center tarafından yürütülen bir araştırmada, Manuka balının meme kanserinin önlenmesi ve tedavisinde, özellikle de tüm meme kanseri vakalarının yaklaşık %70-80’ini oluşturan ve meme kanserinin en yaygın alt türü olan östrojen reseptörü (ER) pozitif meme kanseri için alternatif ve tabii bir seçenek olabileceği ortaya çıktı.

Araştırmaya göre Manuka balı, normal meme hücrelerine herhangi bir zarar vermeden kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatarak ve onları öldürerek tümör büyümesini yüzde 84 nispetinde azaltıyor.

Bal, kan östrojen seviyeleri ve tümörlerdeki östrojen reseptörlerinde bir azalmaya sebep oluyor, tümör hücrelerinde apoptozu veya hücre ölümünü indükleyerek kanserin ilerlemesini daha da bozuyor.

Ginseng, yeşil çay, ekinezya, bal gibi besin değerleri yanında hastalıkları önleyici ve tedavi edici etkileri olan ürünlere nutrasötik adı veriliyor.

Araştırma nasıl yapıldı?

Manuka balının meme kanseri için tabii bir tedavi olma potansiyelini anlamak için araştırma ekibi farelerde ve en yaygın iki meme kanseri türünü temsil eden ER-pozitif MCF-7 ve üçlü-negatif MDA-MB-231 meme kanseri hücre serilerinde bir dizi deney yapıldı.

Bu modellerde, Manuka balının ağız yoluyla uygulanmasının, kontrol gruplarına kıyasla tümör büyümesinde önemli bir azalma ile sonuçlandı.

Bulgular, Manuka balının, özellikle geleneksel tedavilere direnç gösteren hastalar için, ER-pozitif meme kanseri için tabii bir takviye veya hatta tek başına bir tedavi olarak geliştirilebileceğini gösteriyor.

Manuka balı, ER-pozitif meme kanseri tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir antiöstrojen ilaç olan tamoksifen gibi ilaçlarla beraber mevcut tedavilerin etkinliğini artırabilir.

Endokrin direncinin gelişmesini önlemeye yardımcı olacak ve uzun süreli meme kanseri sağkalımını iyileştirecek alternatif tedavilere acil ihtiyacı dikkate alındığında bu sonuçların önemi daha iyi anlaşılacaktır.

Endokrin direnci, meme kanserinin dünya çapında kadınlar arasında kansere bağlı ölümlerin önde gelen sebebi olmasına katkıda bulunan önemli bir faktördür.

Etki mekanizması

Manuka balının etki mekanizmalarından birinin östrojen reseptörlerini bloke etmek olduğu düşünülüyor.

Antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle bilinen Manuka balı, flavonoidler, fitokimyasallar, kompleks karbonhidratlar, vitaminler, amino asitler ve mineraller gibi bileşikler açısından da zengindir.

Bu bileşikler, kanserde aktive olan ve tümör hücresi çoğalmasını, büyümesini ve metastazını indükleyen yolları inhibe ederek moleküler düzeyde antikanser potansiyeli gösterebilir.

Klinik öncesi deneylerde elde edilen bulguların özeti:

Manuka balı, ER-pozitif meme kanseri hücrelerine sahip farelerde normal meme hücrelerini etkilemeden veya önemli yan etkilere sebep olmadan tümör büyümesini yüzde 84 oranında azaltıyor.

Manuka balının daha yüksek konsantrasyonları kanser hücresi büyümesinde daha büyük bir azalmaya yol açıyor.

Manuka balı, tümör hücresi büyümesi ve hayatta kalmasında rol oynayan AMPK/AKT/mTOR ve STAT3 gibi kanserde faaliyeti artan sinyal yollarının seviyelerini azaltıyor.

Manuka balı kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltırken normal insan meme epitel hücrelerinin büyümesini etkilememesi özellikle kanser hücrelerini hedef alabileceğini gösteriyor.

Manuka balı meme kanseri hücrelerinin apoptozunu veya hücre ölümünü indüklüyor.

Manuka balı

Manuka balı, bal arıları tarafından Manuka bitkisi nektarından yapılan ve geleneksel olarak doğal şifa ilacı olarak görülen, Yeni Zelanda ve güney doğu Avustralya’nın dağlık arazilerine özgü bir bal çeşididir. 1

Manuka balının laboratuar ortamında antibiyotik ve antioksidan özellikleri de vardır.

Yeni Zelanda’daki Maori halkı Manuka balını ve Manuka bitkisinin yapraklarını ve çiçeklerini dezenfeksiyon, yara bakımından, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlara karşı kullanmışlardır.

Gelelim neticeye

Hücre ve hayvan deneylerinde çok mükemmel sonuçlar ede edilen binlerce molekül var ama bunların çok azı klinik kullanıma girebiliyor.

Manuka balının da ihtiva ettiği besin ögeleriyle sağlığımız için çok faydalı olduğuna hiç şüphe yoksa da buradan hakikaten bir tedavi çıkar mı orası henüz belli değil.

Bu balı üretenler, ürünlerinin reklâmını yaparak daha çok para kazanmak istiyor olabilecekleri gibi, ilaç şirketleri de milyarlarca dolar harcayarak buldukları ilaçlarının tahtını kimseye kaptırmak istemezler.

Zaten ticaret ve siyasetle iç içe olan bilim, pandemi döneminde göz göre göre o kadar çok ve büyük yalanlara, yönlendirmelere alet oldu ki dünyanın bilime olan güveni yerle yeksan oldu.

NOT: Başlıkta mucize kelimesi, okuyucunun ilgisini çekmek maksadıyla kullanılmıştır. Gerçek hayatta bir karşılığı yoktur. Bu kadarcık da olsun, müsaadenizle.

Kaynak: https://www.mdpi.com/2072-6643/16/14/2369

Makale: Manuka Honey Inhibits Human Breast Cancer Progression in Preclinical Models

Araştırmanın medyadaki haberleri:

https://www.newsweek.com/cancer-natural-less-toxic-chemo-alternative-1942502

https://newatlas.com/health-wellbeing/manuka-honey-breast-cancer/

https://medicalxpress.com/news/2024-08-preclinical-potential-manuka-honey-nutraceutical.html

https://scienceblog.com/546985/manuka-honey-shows-promise-in-breast-cancer-treatment-ucla-study-finds/

Manuka honey, produced from nectar from the mānuka tree, has potent anticancer properties

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: