BAL ARISI ZEHRİ KANSER HÜCRELERİNİ ÖLDÜRÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırmada belirli bir bal arısı (Apis mellifera ) zehri konsantrasyonunun, sağlıklı hücreleri ciddi şekilde etkilemeden kanser hücrelerinin %100’ünü öldürebileceği bildirildi.

Nature Precision Oncology’ de yayınlanan araştırmaya göre bal arısı zehri üçlü negatif (triple-negative) olarak bilinen ve tedavi seçeneklerinin az olduğu meme kanseri hücrelerini hızla öldürdü.

Bu, aslında yeni bir şey değil. Ta 1950’ lerde arı zehrinin bitkilerdeki tümörleri öldürdüğü gösterilmişti ve bu zehrin melanom, yumurtalık, pankreas gibi başka kanser türlerinde de etkili olabileceği biliniyordu.

Bu araştırmada arı zehri, ilk defa her tür meme kanseri ve normal meme hücreleri üzerinde test edildi.

Deneyler hem arı zehrinin kendisi hem de onun sentetik bir versiyonu bir bileşik olan mellitin ile gerçekleştirildi ve her ikisi de hem üçlü negatif hem HER-2’ den zengin meme kanseri hücreleri üzerinde etkili bulundu.

Bunların meme kanseri hücreleri plazma membranları üzerinde bulunan EGFR ve HER2 reseptörlerinin fosforilasyonunu bozarak etkili oldukları, arı zehrinin belli konsantrasyonlarda sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanserli hücrelerin yüzde 100’ ünü öldürebildikleri tespit edildi.

Araştırmaya göre, mellitin hücre yüzeyine veya plazma membranına giriyor, orada delikler açılmasına, hücrenin ölmesine yol açıyor ve ayrıca da kanser hücrelerinin çoğalabilmeler için gerekli olan mesajlaşma sistemini de bozuyor.

Bu, mellitinin kemoterapi ilaçlarıyla (docetaxel) beraber kullanılabileceğini ve böylece bu ilaçların daha etkili olmasını sağlayabileceğini de gösteriyor.

Arı zehri Avustralya, İngiltere ve İrlanda’ da 312 bal arısından temin edildi.

Honeybee venom kills breast cancer cells - Cosmos Magazine

Gelelim neticeye

BİR: Bir ilacın laboratuvarda veya deney hayvanlarında hücreler üzerinde etkili olması, insanlar üzerinde de etkili olacağı manasına gelmiyor; bu sonuçların insanlar üzerinde de tekrarlanması gerekiyor.

Laboratuvarda kanserli hücreleri öldürebilen sayısız kimyasal var ama bunların çok azı insanlarda kullanılabilecek ilaçlara dönüşebiliyor.

İKİ: Bu araştırmaya dayanarak arı zehri almanın, virüsleri öldüren çamaşır suyunu içmekten bir farkı olmadığını hatırlatırım.

Başkan Trump yarın bir gün kanser tedavisinde devrim, yeni bir dönemin başlangıcı veya mucize bir tedavi diye tweet atarsa sakın inanmayın, gülün geçin!

ÜÇ: Bal, propolis ve diğer arı ürünleri elbette birçok faydaları olan besinlerdir ve makul miktarda yenmesinde fayda vardır ama bunları kaşık kaşık yemek de ve bunlardan bir ilaç etkisi beklemek doğru değildir.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41698-020-00129-0

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. aziz kerim dedi ki:

    tıp
    neden memeyi çok konuşuyor

    meme
    https://azizkerim.com/meme/

Siz de yorumunuzu paylaşın: