VEGAN BESLENME BAĞIRSAK KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Senelerdir insanları et, sakatat, süt ve süt ürünlerinden uzaklaştırmak ve vegan beslenmeyi dayatmak için çok yoğun kampanyalar var.

Vegan beslenme, sadece sağlıklı bir beslenme modeli olarak sunulmakla kalmıyor, etik ve çevresel sebeplerle de öne çıkarılıyor.

Atalarımızın binlerce senedir hem hayvani hem tarım ürünlerini yiyerek sağlıklı yaşadıkları ve hastalıklardan korundukları unutturulmak isteniyor.

Japon araştırmacıların fareler üzerinde yaptığı deneylerde, hayvani proteinleri ihtiva eden bir diyetin ince bağırsakta tümör gelişimi ve büyümesini azaltabileceği gösterildi.

Araştırmada, bu proteinlerin bağırsak bağışıklık sistemini nasıl tetiklediği ve yeni tümörlerin doğuşunu etkili bir şekilde durdurmasına nasıl imkân sağladığı da ortaya çıkarıldı.

Araştırmada, insanlarda bulunan ve kolon kanseri riskini artıran ailesel adenomatöz polipozis durumuna benzer şekilde bağırsaklarında tümör gelişimine yatkın hale getiren genetik mutasyona sahip fareler (Apcmin/+) kullanıldı.

Farelerin bir grubuna et ve süt proteinleri bulunmayan bir diyet verilirken, diğer gruba altı hafta boyunca normal bir diyet uygulandı.

Normal bir diyet verilen farelerin ince bağırsaklarında daha az tümör gelişti. Ancak her ikisinin de kalın bağırsağında aynı sayıda tümör vardı.

Araştırmacılar, protein bulunmayan diyete ette bulunan bir protein olan albümini ekledikten ve protein seviyelerini normal diyetle eşleştirdikten sonra da aynı tümör baskılayıcı etkileri gördüler.

Bu, tümör baskılanmasının, gıdanın besin değeri veya herhangi bir spesifik antijenle değil, doğrudan antijenin varlığıyla ilişkili olduğu anlamına geliyor.

Ayrıca diyetlerin, bir tür bağışıklık ‘savaşçı’ hücresi olan T hücrelerinin sayısını etkilediğini de buldular. Bitki bazlı diyetle beslenen farelerin ince bağırsaklarında daha az T hücresi kaydedildi.

Araştırma, gıda antijenlerinin dendritik hücrelerin antijen sunma yeteneklerini artırdığını ve bunun da Peyer plâkları içindeki T hücrelerini aktive ettiğini gösterdi.

Bu bağışıklık aktivasyon süreci, ince bağırsakta tümörlerin gelişmesini önlemede çok önemliydi.

Antijen içermeyen diyetlere benzer şekilde, iltihabi bağırsak hastalıkları gibi bazı gastro-intestinal hastalıklarda, kilo vermek veya hazımsızlığa karşı tavsiye edilen elementel diyetler basit amino asitleri içerir, ancak proteinleri içermez.

Bu, sindirim işini azaltır ve Crohn hastalığı veya irritabl bağırsak sendromu gibi ciddi gastro-intestinal rahatsızlıkları olan kişilere yardımcı olabilirse de bu hastalarda tedavi maksadıyla elementel diyetler kanser riskini artırabilir.

Risk bilhassa ailesel adenomatöz polipozis hastalığına sahip olanlar için çok daha yüksektir.

Gelelim neticeye

BİR: Elimize, dünyaya sağlıklı beslenme diye dayatılmaya çalışılan vegan beslenmenin insan sağlığı için ne kadar zararlı olabileceğine dair yeni bir delil daha geçmiş oldu.

İKİ: Son senelerde gençlerde bağırsak kanserlerinin artmasında da paketlenmiş gıdalar, obezite gibi faktörlerin tesiri olsa da hayvani protein eksikliğinin de rolü olabileceği de unutulmamalıdır.

ÜÇ: Bu araştırmadan hayvani proteinlerin bağırsak kanseri riskini artırdığı gibi bir netice çıkabilirdi. Bilimsel araştırmalara güvenilmez, üstelik hayvanlarda yapılan araştırmaların insanlar için de geçerli olacağı söylenemez. Benim rehberim atalarımızdır. Ben onların neleri ne kadar, nasıl yiyip içtiklerine bakarım. Budur!

Kaynak: https://www.frontiersin.org/journals/immunology/articles/10.3389/fimmu.2024.1373766/full

Makale: Food antigens suppress small intestinal tumorigenesis

Araştırmanın medyada haberleri:

https://www.dailymail.co.uk/health/article-13864131/diet-researchers-fuel-bowel-cancers-cases-50s.html

https://www.eurekalert.org/news-releases/1058295

https://medicalxpress.com/news/2024-09-scientists-proteins-meat-foods-suppress.html

https://www.indiatoday.in/health/story/proteins-in-meat-and-milk-suppress-gut-tumours-tumor-2602054-2024-09-18

https://www.insideprecisionmedicine.com/topics/translational-research/common-food-proteins-help-prevent-gut-tumor-growth/

https://nagalandpost.com/index.php/2024/09/19/add-meat-milk-proteins-in-your-diet-to-ward-off-gut-tumours/

https://www.newfoodmagazine.com/news/243276/how-food-antigens-can-help-prevent-tumour-growth-in-the-small-intestine/

Antigens in food including milk, peanuts and eggs have long been known to cause allergic reactions. And even in people who aren't allergic, these antigens are often recognised by the immune system as foreign substances

Siz de yorumunuzu paylaşın: