TAŞ PLÂKLARDA UNUTULMUŞ ŞARKILAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dün akşam Burcu Göktürk ve arkadaşlarının (Serkan Halili, Volkan Ertem, İremnur Yaşar, Ahmet Yağmur Kucur ve Baturay Yarkın) “Taş Plaklarda Unutulmuş Şarkılar” konserinde idim.
Bu sadece bir konser de değildi, danslarıyla, kompozisyonuyla bir müzikal demek daha doğru olacak.
Belli ki büyük emek verilmiş, zaman harcanmış.
Tamamen dolu olan salonda birkaçı hariç hiçbirini kimsenin bilmediğini, hatta duymamış olduğunu sandığım şarkıları, kantoları, tangoları, türküleri zevkle dinledik.
Dinleyicilerin çoğunun “gençler” olmasına ayrıca çok memnun oldum. Salonun “dinozoru” belki de bendim.
Genç neslin musikimizi sevmesi, benimsemesi için bu tür konserleri, müzikalleri çok değerli buluyorum.

Büyük bir disiplin altında verilen klâsik konserler, koro ve sololar, frak giymiş şefler, papyon takmış beyefendiler, bir örnek giyinmiş hanımlar… bana sıkıcı geliyor. Bunlar elbette değerli, elbette olmalı ama zincirlerin de kırılması lâzım.

Bu konserde de keşke Burcu Göktürk de saz arkadaşları da daha da serbest olsalardı bence çok daha güzel olurdu.

Mesela, tanbûrî Ahmet Yağmur Kucur’ un gazeli hoş da bir sürpriz oldu ve mükemmel idi. Diğer sazendeler de birer şarkı okusalardı daha renkli bir gece olmaz mıydı diye düşünmeden edemedim.

Bir de böyle bir konsere bir ritim saz da çok yakışırdı; hatta mutlaka da olmalıydı.

Hele de dinleyiciler içinden mesela Burcu’nun hocalarından Çiğdem Yarkın da veya Melek Abla da sahneye davet edilse ve birer şarkı söyleselerdi, düetler olsaydı.

Ben hep bir adı veya konusu olan ama tıpkı bizim musikimizdeki “taksim” formu gibi irticalen -içten geldiği gibi- çalınıp söylenen eserlerden oluşan Fevziye Kıraathanesindeki gibi bir gece hayâl ederim.

Burcu Göktürk’ ü ağır semai, beste okurken de dün geceki gibi kanto, tango, fokstrot, köçekçe, tavşanca, türkü okurken de çok beğeniyorum ama bilhassa Şükrü Tunar, Osman Nihad, Rakım Elkutlu, Yesari Asım, Avni Anıl, İsak Varon, Artaki Terziyan, Cinuçen Tanrıkorur, Sâdi Işılay şarkılarında zirveye çıkıyor.

Genç arkadaşlarımı gönülden tebrik ediyor, yeni konserlerini sabırsızlıkla bekliyorum.

Dinlemek için: https://x.com/drahmetrasim/status/1877782694685294930

May be an image of 8 people, clarinet, accordion, guitar, violin and saxophone

Siz de yorumunuzu paylaşın: