ÇOCUKLARINIZA HAZIR MAMA YEDİRMEYİN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
bebek mama

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

A Haber’de yayınlanan Mehmet Ali Önel yönetimindeki Deşifre programında “Bebek mamasında GDO Skandalı” masaya yatırıldı. Programa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol ve Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta konuk oldu.

Deşifre programında GDO’lu bebek maması skandalıyla ilgili iddialar yanıt veren Prof. Dr. İrfan Erol çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İşte o açıklamalardan satır başları…

Prof. Dr. İrfan Erol: Türkiye’de İlk defa bir mamada GDO tespit ettik. Akabinde tüm birimlerimize uyarı yazısı gönderip toplatma kararı aldık. Bebek mamaları en çok hassasiyet gösterdiğimiz bir alan. Türkiye’ye giren her ürünü hem imalat öncesi hem de imalat sonrası mutlaka analiz ediyoruz. Diğer ülkelerle kıyaslandığında bizim hassasiyetimiz daha fazla bunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Biz Milupa’yı açıkladık çünkü, biz küçük firma, büyük firma, uluslar arası firma buna bakmayız. Biz yaptığımız işin hukuki, bilimsel ve etik olmasına bakarız.

Hayvan yemlerinde taşınma, depolama ve üretim aşamasında bulaşma riski binde dokuz olarak belirlenmiştir. Ancak gıdalarda bu oran sıfırdır. Özellikle belirmek isterim ki %09 oranı kesinlikle gıdalarla ilgili değildir. GDO bulaşma oranı olan binde dokuz ( %09) hayvan yemlerinde geçerlidir. Gıdada bulaşma oranı binde bir bile değil, sıfırdır.

Artık GDO’lu ürünlerin hayvan yemi olarak bile kullanılmasına izin vermiyoruz.

“Çocuklara hazır mama yedirmeyin’ 

Programın bir diğer konuğu da GDO’lu ürünlere ve endüstriyel gıdalara karşı yaptığı açıklamalarla tanınan Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta idi. Prof. Dr. Küçükusta anne babalara önemli uyarılarda bulundu:

“Çocuklarınıza hazır mama yedirmeyin! Zaruri durumlar dışında bebeklerinizi endüstri ürünlerinden uzak tutun. Hastalıkların çoğu yediğimiz, içtiğimiz hazır gıdalardan kaynaklanıyor. Aslında katiyen hazır gıda kullanmamamız gerekiyor. Ben 15 yıl önce tanıdığım bir teyzeden sütümü alıyorum. Normal cayırda otlatıp, yemle beslediği iki ineği var ondan sütümü alıp yoğurdumu da o sütten yapıyorum.”

Prof. İrfan Erol: Bizce ilk altı ayda bebeklere mümkünse anne sütü dışında ek gıdalar yedirilmemelidir. Anne sütü bebeğin tüm ihtiyacını karşılamaya yetmektedir.

KAYNAK: http://www.sabah.com.tr/Yasam/2014/06/03/cocuklariniza-hazir-mama-yedirmeyin

***

EK 1 (17.10.2021): BMJ: Yakın zamanda yayınlanmış araştırmalardan elde edilen delillerin değerlendirilmesinin sonucu: Süt mama araştırmalarında taraf olma riski yüksektir, yazarlar neredeyse her zaman olumlu sonuçlar bildirir, şeffaflık yoktur ve bulgular seçici olarak bildirilir. Kaynak: https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2202
Makale adı: Conduct and reporting of formula milk trials: systematic review.

***

EK 2 (15.11.2021): Randomize kontrollü çalışmalardan elde edilen delillere göre, bebek maması modifikasyonları standart bebek mamalarıyla karşılaştırıldığında uzun vadeli bilişsel fayda sağlamıyor. Kaynak: https://www.bmj.com/content/375/bmj-2021-065805

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Fatma Karaoğlu dedi ki:

    Hocam; bu konudaki yönlendirmeniz bizim için çok kıymetli. Yalnız anne sütü alamayan bebeklerde(özellikle annesinden ayrı düşmüş) nasıl bir beslenme yöntemi izleyeceğimizi de bilmiyoruz. Bu konuda da yardımcı olabilir misiniz?

Siz de yorumunuzu paylaşın: