NESTLE’NİN ARDINDAN APTAMİL’İ ÜRETEN DANONE’DE DE ANNE SÜTÜ SKANDALI!

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Prof. Dr. Vedat Köseoğlu’ nun yazısı bana iki sene önce The Independent‘ te yayımlanan “After Nestlé, Aptamil manufacturer Danone is now hit by breast milk scandal” başlıklı haberi hatırlattı (1).

Gıda devlerinin tıpkı kankaları “big pharma” gibi tek amaçlarının daha çok kazanmak olduğunu gösteren güzel bir örnek.

Okuyun ve derin narkozdan uyanın.

nestle baby formula ile ilgili görsel sonucu

İsteyen haberin orjinaline isteyen de haberin Yeşil Gazete’ deki çevirisine erişebilir (2):

Uluslararası gıda devi Danone, anneleri yanlış yönlendirmekle suçlanıyor. Pazarlama kampanyalarında anneler, bebeklerini yeterince emziremedikleri konusunda uyarılıyor. Ardından bu eksiği telafi etmek için toz haline getirilmiş bebek maması almaları öneriliyor.

The Independent adına Bureau of Investigative Journalism isimli kuruluşun  yaptığı araştırmaya göre, Danone’nin bebek maması Aptamil’in Türkiye’deki pazarlaması sürecinde, altı aylık bebeklerin ihtiyaçlarının sadece anne sütü ile karşılanamayabileceği iddia ediliyor. Bu durum akla Nestlé’nin 1970’lerdeki bebek maması skandalını getiriyor.

O dönem pek çok ülke Nestlé’yi boykot etmişti. Bütün bunlar büyüyen pazarların Batılı uluslararası şirketler için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu kampanya sayesinde Türkiye’deki bebek maması satışları en az %15 oranında arttı. Bunun sebebinin, hiç ihtiyaç olmamasına rağmen annelerin bebek maması kullanmaya başlamaları olduğu düşünülüyor.

Danone, kampanyanın Dünya Sağlık Örgütü’nün [WHO] önerileri doğrultusunda başlatıldığını ifade etti. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü ve bir Birleşmiş Milletler kuruluşu olan UNICEF’in kampanyayı desteklediğini açıkladı. Buna karşılık Dünya Sağlık Örgütü Danone’nin kendi ismini ve logosunu kullanmayı bırakmasını talep etti. UNICEF ise kampanyayı desteklemediğini söyledi.

Birleşik Krallık Kraliyet Akademisi’nde Pediyatri ve Çocukların Sağlıklı Beslenmesi Komitesi başkanı olan Doktor Colin Michie‘ye göre “Danone’nin kampanyası yanıltıcı. Kampanyada ileri sürdükleri bilgileri destekleyecek yeterince kanıt yok.” Michie sözlerine şöyle devam etti: “Danone’nin tavsiyelerini dinleyen anneler ortada hiç lüzum yokken bebek mamasına geçebilirler.”

Kaynaklar:

1. http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/after-nestl-aptamil-manufacturer-danone-is-now-hit-by-breast-milk-scandal-8679226.html

2. http://yesilgazete.org/blog/2013/06/29/ozel-haber-nestlenin-ardindan-aptamili-ureten-dononede-de-anne-sutu-skandali/

***

EK 1 (14.5.2022): KORCAN AYATA “Biliyorsunuz demokrasinin beşiği ABD’de bebek maması sıkıntısı yaşanıyor. Sıkıntı büyük çünkü normal emzirme OUT, bebek maması IN.”

Why breastfeeding isn’t a solution to the formula shortage. K: https://www.nbcnews.com/think/opinion/baby-formula-shortage-mothers-breastfeeding-blamed-rcna28595

“Anneyi bir an önce işine geri döndürürken diğer yandan “bebeklerin gelişimi için süper” olduğu iddia edilen sahte besinler üzerinden köşeyi dönelim, insanları bunlara bağımlı hale getirelim, gerektiğinde suni krizler yaratarak sopa olarak kullanalım!”

“100 yıl öncesine kadar Atatürk’ünden Einstein’ına, Mozart’ından, Voltaire’ine, FSM’den Newton’una mama lazım değilmiş ama sonradan vazgeçilmez ürün haline gelmiş.”

Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1525411055287115776?s=20&t=qx8qVLYf9t8p9pAmwd2how

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: