YENİ DOĞAN BEBEKLERE İLK BİR SAAT İÇİNDE ANNE SÜTÜ VERİLMELİDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

UNICEF’ in, her yenidoğan iki bebekten birinin onu hastalıklar ve ölümden koruyan anne sütünü ilk bir saat içinde almadığını bildiren açıklamasını okuyunca şunları düşündüm:

Önce, acaba bizdeki durum nasıldır diye araştırdım ama bununla ilgili herhangi bir bilgiye ulaşamadım.

Hastanede doğrum yapan birçok anneden “Bebeğime hastanede hemen mama vermişler, onun için çok zor meme verebildim” veya “Bebeğime doğar doğmaz mama vermişler, hiç emziremedim” şeklinde sözler işittiğimi hatırladım.

Üreticilerin bebeklerin mamaya alışmaları için hastanelere bedava mama verdikleri de anneleri mama vermeye teşvik etmek için muhtelif pazarlama oyunlarını sahneye koydukları da çok sık dillendirilir.

Bunlar ne kadar doğrudur veya yaygındır, onu da bilemiyorum.

UNICEF’ in açıklaması özetle şu şekilde:

Bebeğin anne sütüne geç ulaşması bebeğin yaşama şansını, annenin sütünü ve emzirmenin sürekli olmasını engeller.

Bebekler, doğdukları andan altı aylık olana kadar sadece anne sütüyle beslenebilselerdi her sene 800 bin bebek ölümü önlenebilirdi.

Emzirmenin doğumdan sonra 2-23 saatler içinde başlaması ilk 28 gündeki ölüm riskini yüzde 40 artırır, 24 saat veya daha geç emzirilen bebeklerde bu oran yüzde 80’ e kadar çıkar.

Bebeklerin ilk aşısı olan anne sütü hastalıklara karşı en iyi koruma sağlıyor.

Bebeğe doğar doğmaz sıvı veya mama verilmesi erken emzirmenin gecikmesinin başlıca sebeplerinden biridir.

Birçok ülkede bebeklere hayatlarının ilk üç gününde mama, inek sütü veya şekerli su gibi besleyici özellikleri çok az olan gıdalar verilmesi bebeklerin anne sütüne başlama ve alışmalarını güçleştiriyor.

Tüm dünyada bebeklerin altı ay süreyle yüzde 43 kadarının sadece anne sütü ile besleniyor.

Hiç anne sütü emmeyen bebeklerde ölüm riski emzirilen bebeklere göre 14 kat ve gene hiç anne sütü almayan bebeklerin bir enfeksiyondan ölüm riski de ilk altı ayda az da olsa anne sütü emen bebeklere göre 7 kat daha fazladır.

Gelelim neticeye

Bununla ilgili olarak hastanelerde doğum yapan annelerden haber bekliyorum.

Kaynak: http://www.unicef.org/media/media_92038.html

Yazı için 7 yorum yapılmış:

  1. Figen dedi ki:

    hastanede doğrum yaptım sazaryenle ve çocuğma hemen mama vermişler biberonla ve benim mememi o kadar uğraştım hiç veremedim. Bilmiyorum mahsus mu yapıldı öyle mi gerekti günahları boyunlarına.

  2. Nurten dedi ki:

    Kesinlikle… bizde ağız sütü derler… ve hemen anne kendine gelince bebeğin ağız yoluyla aldığı ilk besin olmalı… UNICEF ama bundan 25-30 yıl önce böyle demiyordu… hatta öğğğ anne sütü neymiş pislik… annenin tüm pisliği o süte geçiyor… mama verin diyorlardı doktorlar… Allah bunu veriyorsa anneye bir sebebi var… asla ve de hazır mama kattiyen vermem dedim… hatta küçük oğlumun sarılık sınırda çıktı… siz eve gidin… her saat başı gelebilirseniz gelin… yoksa burda biz mama veririz dediler… ASLA 1 günlük bebeğimi bırakmam ben hastanede bende kalacağım dedim… ve kaldım… bebeğimede doya doya sütümü verdim… taaa 2 yaş 8 aya kadar… çok şükür zeki ve sağlıklı bir delikanlılar şuan ikiside… biri 23, diğeri 16 yaşında 1.80 boyunda aslan gibi delikanlılar.

  3. melek dedi ki:

    Çocuğa bir saat içinde ulaşırsan verirsin en az valla sezaryen olduğum için kalksan kalkamaz yatsan yatamazdım hele iki ,üç gün tam eziyet çocuğu ne zaman gördüm kaç saat geçti onu bile bilmiyorum…

  4. hatice arar dedi ki:

    ben de cerrahpaşa hastanesinde doğum yaptin.normal doğum. çocuğumun sarılığı yüksek çıktığı için hemen küveze koydular.hemen mama vermiş hemşireler.hem de büyük biberonla .ben de emzirmedim hiç.o kadar uğraşmama rağmen.suan çocuğum 19 yaşında sedef hastası. emzirmemeyle bir ilgisi var mıdır hocam

  5. Cigdem aydin dedi ki:

    Ayni durum benimde basima geldi.ozel hastaneydi vede biberonla vermislerdi.

  6. Ceyla dedi ki:

    Hatice Arar hanım merhaba
    Mesajınızı görünce yazmak istedim. Naçizane fikir vermek için. Sedef hastalığı ayrılıkla ilgili travmatik olaylardan sonra çıkabiliyor. Ne zaman başladı oğlunuzda hastalık öncesini araştırıp travmayı çözme yöntemine gidebilirsiniz.

  7. Burcu dedi ki:

    Özel hastanede sezeryanla doğum yapmama rağmen iki farklı zamanda aynı hastanede dünyaya getirdiğim bebeklerimi 1 saat içinde emzirdim. Bebeklerimin meme reddi olmadı. İlk bebeğimde bana doğru emzirmeyi öğrenene kadar yardım ettiler. İki bebeğimi de 2 yaşına kadar emzirdim. Ciddi hastalıkları olmadı. Allah razı olsun o ebelerimizden. İki bebeğim de hiç mama yemedi. Birberonla sütümü de vermedim. Kendim enzirdim hep.

Siz de yorumunuzu paylaşın: