GÜNÜMÜZ ECZACISI ÖNCE AHLÂKLI OLMALI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Ahmet Oğul Araman, Selçuk Ecza Deposu tarafından çıkarılan Denge dergisine verdiği röportajda, eczacılık mesleği ile ilgili dikkate alınması gereken eleştiriler yaptı.

Eczacılığın geleceğinden çok umutlu olduğunu belirten Araman, eczacıların mesleğin içinde bulunduğu dönüşüm sürecine bir an önce adapte olmaları gerektiğini de vurguladı.

Ben bunları bizzat gördüm

“Türkiye’de eczane eczacılığının bugünkü durumunu nasıl buluyorsunuz?” sorusuna Prof. Araman şöyle cevap verdi:

“Rahmetli annemin zamanına gidersek eczacılığın altın çağıydı. Eczacıya değer verilen, eczacının da layıkıyla eczanesinde işlev gördüğü bir dönemdi.

Geldiğimiz noktada, oradan yürü, buradan yürü, bana gel diyenleri, nöbetçi eczane yazısını alıp başka yöne çeviren, benim eczaneme gelsin diyenleri bizzat gördüm. TEB buna engel olmak için müeyyideler koyuyor ama insanı yönetemiyorsunuz. İstediğiniz kadar kurallar koyun, anlatın insan bozuldu.

Para kendiliğinden geliyor

O dönemle aramızdaki en büyük fark insan yapısındaki bozulma. Biz üniversitede kalınca biraz o ortamdan uzaklaştık, güvenli bir bölgede kaldık. Günümüzün eczacısı önce ahlaklı olsun, insan olmayı öğrensin, önce sağlık desin. Bunu derse para arkadan geliyor. Sağlık deyip insanı ön plana koyup çalışırlarsa emin olun para kazanacaklardır.

Prof Araman, “Mesleğin geleceğinden umutlu musunuz?” sorusunu ise şöyle cevapladı:

“Ben gerçekten çok umutluyum. Eczacılık dünyada hiçbir mesleğe nasip olmayan bir özelliğe sahip. Biz ilaç yapıyoruz. Bunu ne kimyacılar, ne doktorlar, ne de mühendisler elimizden alamaz. Biz bunun ilmini okuyoruz. Bu ilmi gerçekten hak eden Kasım Cemal Güven, Turhan Baytop, Nedime Ergenç, Hayriye Amal gibi isimlerden öğrendik.

Eczacılık farklılaşıyor

Bizim verdiğimiz el de bir meslek öğretme eli. Bizler birer zanaatkar, sanatkar, kanaatkarız. Bunlar olursa gerçekten sonunda istenen para, unvan, şan, şöhret de gelir. Eczacılık farklılaşıyor, bir dönüşüm içerisinde. Bu dönüşümde eczacı aklını kullanmaz, kendine bir yer açmazsa sıradan, vitrindeki ilacı alıp veren bir kişi olur. Benim eczacım bunu istiyorsa buyursun alsın, herkes müstahak olduğu şekilde yaşar.”

Kaynak: http://eczaciyiz.net/haber/i-u-eczacilik-fak-eski-dekani-prof-araman-gunumuz-eczacisi-once-ahlakli-olmali/948867794

Siz de yorumunuzu paylaşın: