ASTRAZENECA HEKİMLERLE VE HASTALARLA DALGA GEÇİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Pulmicort küçükusta

Geçen hafta yayınlanan PULMİCORT İNHALER’İN ÜRETİLMİYECEĞENİ DUYAN VE SEBEBİNİ BİLEN VAR MI? başlıklı yazıma AstraZeneca’ nın Ruhsatlandırma Müdürü Ebru Güzel ve Medikal ve Ruhsatlandırma Direktörü Dr. Müjgan Ateş’ den aldığım 13.04.2011 tarihli cevap mektubu aynen şöyle:

“Sayın Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta,

Sağlık Aktüel adlı haber sitesinde 8 Nisan 2011 tarihli Türkiye’ de Pulmicort inhaler üretiminin durdurulmasına ilişkin yazınıza istinaden aşağıdaki açıklamayı sizinle paylaşmak istiyoruz.

AstraZeneca, ithal ruhsatına sahip olduğu “Pulmicort 100 mcg/doz İnhalasyon İçin Sprey Süspansiyon” ve “Pulmicort 200 mcg/doz İnhalasyon İçin Sprey Süspansiyon” adlı ürünlerinin imalatına teknik sebeplerle devam etmeme kararı almıştır.

Üretime devam etmeme kararı, AstraZeneca tarafından merkezi olarak verilmiş olup Pulmicort 100 ve 200 mcg/doz İnhalasyon İçin Sprey Süspansiyon’ un ruhsatlı olduğu ülkelerdeki tüm ruhsatlandırma otoritelerine eş zamanlı olarak yapılmıştır.

Söz konusu, üretime devam etme kararının sadece Pulmicort İnhalasyon İçin Sprey Süspansiyon (pMDI) formu için geçerli olduğunu önemle hatırlatırız. Diğer AstraZenaca solunum sistemi ürünleri, PULMİCORT Turbuhaler ve PULMİCORT Nebülizer Süspansiyon’ un üretimine devam edilmektedir.

Saygılarımızla,”

Bu da benim cevabım:

Bu nasıl bir cevaptır anlayamadım: AstraZeneca’ nın sayın müdürlerinin yazısındaki bilgiler zaten benim yazımda aynen yer alıyordu.

Yazımda “Bence bu olay ilaç endüstrisinin insan sağlığına, doktorlara, hastalara hangi gözlerle baktığını ve onları ne kadar adam yerine koyduğunu gösteren çok iyi bir örnek.” demiştim.

Bugün aldığım cevap da hekimlere ve hastalara yapılan saygısızlığın yeni bir kanıtından başka bir şey değil.

Ben, senelerden beri tüm dünyada kullanılmakta olan ve çok etili olduğuna inandığım bir ilacın üretiminin birdenbire hangi teknik sebeplerle durdurulduğunu ve bu konuda hekim, eczacı ve hastalara neden hiçbir açıklama yapılmadığını sormuştum.

AstraZeneca’ nın kendi ilaçlarını yazan hekimlere ve eczane eczane dolaşıp ilaç arayan hastalara saygıları varsa bizlerle dalga geçmeden sorularıma cevap vermelerini bekliyorum.

Yazı için 9 yorum yapılmış:

  1. Tuna Erinçler dedi ki:

    Sadece para kazanmak için çalışan ilaç firmalarından başka ne beklenir?

  2. ilginç canan eren
    Astra Zeneca’ nın Ruhsatlandırma Müdürü Ebru Güzel ve Medikal ve Ruhsatlandırma Direktörü Dr. Müjgan Ateş’ sizler insanları salak yerine mi koyuyorsunuz yaa.Soruyu algılayamadınız sanırım orada hangi teknik sebeplerle üretimini durdurdunuz ve bundan niçin eczanelere,doktorlara,ve en önemlisi bu ilacı alan sizin gözünüzde müşterilerinize bir açıklama yapmadınız.Amacınızı türk halkına açıklarmısınız?15 Nisan 2011 Cuma 12:0484.51.47.8

  3. drser (dr)15/04/2011 12:04:06
    ama bu teknik genelde turkiyede uygulanıyor neden avrupada amerikada uygulanmıyor. Bu sebep teknik değil ahlakidir. Yazık benim hastam avrupadikinden daha az değerli. hocam arkanızdayız

  4. murat (dr)15/04/2011 11:49:36
    sebep gayet teknik ..ama ekonominin tekniginde sakli..yeterince kar etmiyorsan yada ayni endikasyona daha karli bir ilacin var ise ucuzunu piyasadan cekersin..ayni endikasyona a ilacin sana kutu basi… devamı »
    sebep gayet teknik ..ama ekonominin tekniginde sakli..yeterince kar etmiyorsan yada ayni endikasyona daha karli bir ilacin var ise ucuzunu piyasadan cekersin..ayni endikasyona a ilacin sana kutu basi 10 tl birakiyordur b ilacin 25 tl ..b yi ister daha cok yazdirtma teknigi ile on plana cikartirsin ister a yi piyasadan cekersin otomatikmak b yazilir.. o teknik bu teknik..arastirmaci ilac ureticilerinin serbest piyasaci teknigi budur

  5. dr (dr)15/04/2011 11:44:33
    sebep belli sayın hocam kar zarar . bizim ülkemizde hastalar ölsede ucuz ilaç üretilmez. Mesala iv estrojen cok ucuzdur, amerikada ve avrupada hioer menore tedavisinde acil olarak kullanılır ama… bizde yoktur. neden cevap basit cunku ucuzdur, karlı değildir. Ellerinizden öpüyor ve teşekkür ediyorum artık ilaç şirketleri sadece KARLARINI DÜŞÜNMEYİ BIRAKMALI

  6. YILDIZ – 15.04.2011 11:55
    Sayın hocam,
    öncelikle dilinize (yazınıza) sağlık, teşekkürler…ancak bu tür vurdumduymazlık ve umarsamazlıkların , hastalarla dalga geçer gibi “ben yaptım oldu” anlayışlarının sona erebilmesi için öncelikle devletin bir manada ipleri eline alması gerektiği kanaatindeyim…bu tür şirketler tamamen işletme mantığı içerisinde hareket edip, “nasıl olsa başka türlü de kâr ediyoruz, yatırımlarımızı başkaca yönlere kaydıralım” mantığını güdememelidirler veyahut da bu yönde rahatça karar alamamaları gerektiğini düşünüyorum…nihayetinde bu tür kurumların/şirketlerin bir de kamu boyutu olduğu yadsınamaz bir gerçek!!!
    bilgilendirici ve uyarıcı mahiyetteki yazılarınız için tekrardan teşekkürler…

  7. Bilge Altındağ dedi ki:

    Ben de ilaç endüstrisinin tutumundan hoşlanmayan biri olmama rağmen hfa inhalerların üretimden kaldırılmasını populist bir tavırla okuyucuya sunduğunuzu düşünüyorum. İnsanlar da sizi bir hekim bir bilen olarak gördüğünden sorgulamadan dediklerinizi kabullenip veryansın ediyorlar tabii.
    Beni şaşırtan asıl konu sizin üretimin durduğunu hastalardan öğrenmeniz. Ben bir astmatik olarak bu hfa inhalerların üretiminin durduğunu kendi kullandığım ilaç olmamasına rağmen ilgili hekim ve hasta bildirilerinden ulaşabiliyorsam bence sorunu biraz da kendinizde aramalısınız.
    Üstelik bu kuruluşun hasta feedbacleri dolayısıyla turbuhaler versiyonlara ağırlık verdiğini az çok bilmeniz gerekir. Hepsini geçtim kendi hastalarınızdan bilmelisiniz.
    Ayrıca bu ilacın etken maddesi diğer kuruluşlar tarafından da kullanılıyor ki bu da mağduriyeti engeller.
    Belki bu gibi durumlar hastaların da biraz daha dikkatli olmasını, piyasadaki ilaçlarını kendilerinin de sorgulamaları gerektiğini gösterir.

  8. Drvanga dedi ki:

    Hocam baya bir bilgi eksiğiniz var…

  9. AHMET ÖZBEK dedi ki:

    Sayın Hocam,

    Ben de bir astım hastasıyım. Uzun yıllardır yanımda “Bricanyl Turbuhaler” taşıyorum Son zamanlarda eczanelerde bulamayınca Astra Zeneca’ya mail attım. Üretimden kaldırıldığını ve stoklarında bulunmadığını belirttiler. Ancak, yalnızca TR’de mi kaldırdılar acaba, herhangi bir bilginiz var mı ? Öğrenmek istemiştim. Yazılarınız için teşekkürler.

Siz de yorumunuzu paylaşın: