KOVİD’ DE ANTİKOR MİKTARI DEĞİL KALİTESİ DAHA ÖNEMLİ OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

ARK “Kanda yüksek antikorla dolaşmanın cepleri para ile dolu gezmekten bir farkı yok.”

***

Koronavirüslerde spike (S), zarf, membran ve nükleokapsit (N) olmak üzere dört yapısal protein vardır.

Virüsün yüzeyindeki S proteini RBD kısmı ile ACE-2 reseptörlerine bağlanarak hücre ve virüs membranlarının kaynaşmasını (füzyon) ve virüsün hücre içine girmesini sağlar.

SARS-CoV-2 ile enfekte olan insanların çoğu S ve N proteinlerine karşı antikor geliştirdiği için bunlar klinik serolojik çalışmalarında antijen olarak kullanılır.

S proteini nötralizan antikorlar içim önemli bir hedeftir; bu sayede virüsün hücre içine girmesi önlenmiş olur.

Bugün için virüsün temizlenmesinde, hastalığın ağırlığının şekillenmesinde ve ilk enfeksiyondan sonra bu cevapların devamlılığı hakkındaki bilgiler sınırlı veya tartışmalıdır.

Virüse karşı oluşan antikor seviyelerinin süresi hakkında kesin bir bilgi olmamakla beraber IgG sınıfı antikorların enfeksiyondan 3 ay sonra hızla azaldığını ve haftalar hatta aylar sonra sabit kaldığını gösteren araştırmalar vardır.

Virüse özgü antikorların ağır hastalık geçirenlerde, belirtisiz veya hafif geçirenlere göre daha yüksek olması, antikor cevaplarının etkinliği hakkında şüpheler yaratmaktadır.

Bir düşünceye göre, enfeksiyonun akıbetini antikorların miktarından çok kalitesi belirler.

S bazlı DNA aşılarıyla aşılamadan sonra SARS-CoV-2’ ye maruz bırakılan primatlarda nötralizan antikorlar ve korunmanın immun sonuçlarının gelişmiş olması antikor cevaplarının hastalığın iyileşmesinden ziyade önlenmesinde daha etkili olabileceğini göstermektedir.

COVID-19/SARS-CoV-2 Pandemic | FPM

KOVD’ de antikorlar ne işe yarıyor?

Science Immunology’ de yayınlanan yeni bir araştırmada KOVİD’ de antikorların enfeksiyon sırasında hastalık şiddetini modüle etmedeki rolü, serolojik cevaplarının süresi ve antikor cevaplarının re-enfeksiyona karşı koruyucu olabilme dereceleri tespit edilmeye çalışıldı.

Hastanede yatan 79 KOVİD hastası ve SARS-CoV-2 ile enfekte ayaktan takip edilen ve asemptomatik 175 kişiden alınan 983 plazma örneği incelendi. Bu hastaların 25’ i vefat etti.

Hafif hastalığı olduğu için ayaktan tedavi gören hastalarda ağır hastalık geçirenlere göre, nükleokapsit antijenine kıyasla spike proteinin S1 veya RBD kısımlarını hedefleyen IgG sınıfı antikorlar daha yüksek seviyede bulundu.

Plazma antikor artışı viral RNAemi’ deki azalmayla korelasyon gösteriyordu ama akut hastalığı olanlardaki antikor cevapları hastalığın akıbetini belirlemede yetersizdi.

Nötralizan antikorların yatan hastalarda ayaktan tedavi edilenlere göre arttığı ve RBD-ACE2 blokajı ve RBD IgG seviyeleriyle ilişkili olduğu görüldü.

Ayaktan tedavi gören veya asemptomatik kişilerde IgG dahil SARS-CoV-2 antikorları enfeksiyondan sonraki beş ay içinde giderek azaldı.

Kaynak: https://immunology.sciencemag.org/content/5/54/eabe0240

***

Okuma tavsiyesi: Neutralizing antibodies for the treatment of COVID-19. Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41551-020-00660-2

***

EK 1 (2.6.2021): ABD’de gerçekleştirilen yeni bir araştırmaya göre, insanlarda soğuk algınlığı geçirdikten sonra gelişen bir antikorun Covid-19’a neden olan virüsü etkisiz hale getirebileceği belirtildi. Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışma için ekip, pandemi öncesi ve pandemi sırasında katılımcılardan alınan kan örneklerini inceledi. Araştırmacılar, corona virüsü yenen kişilerden alınan kan örneklerinde, soğuk algınlığı sırasında üretilen, hastalıkları ‘hatırlayan’ ve tehdit geri dönerse tekrar harekete geçirilen yüksek düzeyde bağışıklık hücreleri tespit etti. Bulguların tüm corona virüslere karşı koruma sağlayan bir aşı veya antikor tedavisi geliştirmesine yardımcı olabileceği belirtilirken, ekip antikorun, bellek B hücresi olarak bilinen bir tür bağışıklık sistemi hücresi tarafından üretildiğini belirtti.

‘İSTİLACI VİRÜSÜN YÜZEYİNE KİLİTLENİP YOK EDİLMEK ÜZERE İŞARETLİYOR’

California, La Jolla’daki Scripps Araştırma Enstitüsü’nden bir ekip tarafından gerçekleştirilen çalışmada, hem soğuk algınlığının hem de Covid-19’un, üst solunum yolu hastalıkları olarak aynı kategoriye girdiğinin altı çizilirken bellek B hücrelerinin, istilacı corona virüs patojenlerinin yüzeyine kilitlendiği ve onları diğer bağışıklık hücreleri tarafından yok edilmek üzere işaretlediklerini tespit edildiği açıklandı. Bilim insanları, bu hücrelerin yıllar, hatta on yıllar boyunca kan dolaşımında yer alabileceklerini ve başka bir enfeksiyon meydana geldiğinde bağışıklık sisteminin onları yeniden çağırabileceğinin altını çizdi.

Bilim insanları elde edilen sonuçların ayrıca, Covid-19 ile enfekte olmuş kişilerin kan örneklerindeki bellek B hücre antikorları seviyelerinin, enfekte olmayanlara göre daha yüksek olduğunu gösterdiğini belirtirken, hafif corona virüs geçiren kişilerin, daha sonra ağır corona virüse yakalandıklarında antikor üretmekte zorluk çekmeyeceklerini bildirdi.

Kaynaklar: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-soguk-alginligindan-kaynaklanan-antikor-covid-19u-etkisiz-hale-getirebilir-11-681-95836.html

***

EK 2 (2.9.2021): MODERNA, PFİZER-BİONTECH’TEN İKİ KAT FAZLA ANTİKOR YAPIYOR

Halihazırda en çok gündemde olan Pfizer-BioNTech aşısıyla Moderna’nın corona aşısı, ürettikleri antikor seviyesi açısından karşılaştırıldı. İki doz aşı olduktan sonra ulaşılan antikor seviyesinin ölçüldüğü çalışmada, Moderna aşısının antikor seviyesi Pfizer-BioNTech’ten iki kat fazla çıktı.

ABD merkezli Bloomberg’ ün haberine göre araştırma Belçika’nın Ziekenhuis Oost-Limburg Hastanesi’nde mikrobiyoloji uzmanı Deborah Steensels öncülüğünde gerçekleştirildi. 1600 sağlık çalışanının verileri, ikinci doz aşıyı olduktan 6-8 hafta sonra incelendi. Katılımcıların aşıdan önce corona virüsüne yakalanmadıkları belirtildi. Sonuçlara göre Moderna aşısı olan kişilerde ortalama 2 bin 881 birim, Pfizer-BioNTech aşısı olanlarda 1108 birim antikor olduğu tespit edildi.

Sonuçları Amerikan Tabipler Birliği Dergisi’nde (JAMA) yayınlanan çalışmada iki aşı arasındaki farkın, aktif bileşen sayısına dayanabileceği belirtildi. Moderna aşısında bu rakam 100 mikrogram iken, Pfizer-BioNTech aşısında ise 30 mikrogram olarak ifade ediliyor.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/dikkat-ceken-antikor-arastirmasi-moderna-asisinda-pfizer-biontechten-iki-kat-fazla-6624443/

***

EK 3 (10.11.2021): Virüs membranına karşı oluşan antikorlar (anti-membran IgG), geçirilmiş bir Kovid enfeksiyonunun hassas ve spesifik bir belirteci olabilir ve en azından bir sene tespit edilebilir.

Anti-reseptör bağlama alanı (RBD) antikorları, geçmiş enfeksiyon ve aşılamanın uzun süreli, hassas ve spesifik bir belirtecidir, anti-nükleokapsid IgG ise spesifiklikten yoksundur ve COVID-19’dan sonra hızla düşer.

Anti-membran ve anti-RBD antikorlarının bir kombinasyonu, geçirilmiş Kovid-19 enfeksiyonu, aşılama ve virüs alınmamış olması arasında doğru bir şekilde ayrım yapabilir.

Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.11.02.21265750v1

***

EK 4 (910.11.2021): Antikor miktarına göre yatıp kalkanlara! Antikor miktarından çok kalitesi mühim. Obezlerde Kovid-19’a spesifik antikorların çoğu oto-immun antikorlardır, nötralizan antikorlar değil. Kantiteye değil kaliteye bak. Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41366-021-01016-9

***

EK 5 (7.3.2022): FERHAT ARSLAN “Türkçesi şu : Kardeşim biz elimizden geleni yaptık antikorlarınızı bol bol yaptırdık ama kahretsin virüs yine öne geçti ve en iyi antikor kokteyllerimiz bile bu yeni varyant bloke edemiyor. Ne yapalım, şansına küs. Tabiki yerseniz.”

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1500844845446873088?s=20&t=jpX0QGYz3U_WsEu7srhaBg

***

EK 6 (29.3.2022): IgA antikorlarına sahip olanlar Kovid’ e yakalanmıyor.

Kovid-19’a yakalanma, SARS-CoV-2’ye özgü nötralize edici serum IgG, T hücresi, IFN-γ ve SARS-CoV-2’ye granzim B cevapları, kendi bildirdiği tipik Kovid-19 semptomları, erkek cinsiyet, daha yüksek BMI ve hipertansiyon ile ilişkilendirildi.

Kovid-19’a yakalanmamak kadın cinsiyeti, IgA’ nın baskın olduğu veya SARS-CoV-2’ye karşı antikor tepkisi olmaması, solunum yolları alerjisi ve sigara ile ilişkilendirildi.

Kaynak: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/eji.202149655

***

EK 7 (20.4.2022): Correlates of protection against SARS-CoV-2 in rhesus macaques

These data demonstrate that relatively low antibody titres are sufficient for protection against SARS-CoV-2 in rhesus macaques, and that cellular immune responses may contribute to protection if antibody responses are suboptimal. We also show that higher antibody titres are required for treatment of SARS-CoV-2 infection in macaques. These findings have implications for the development of SARS-CoV-2 vaccines and immune-based therapeutic agents.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41586-020-03041-6

***

EK 13 (28.12.2022): İki doz mRNA aşısından sonra ortaya çıkan IgG1 ve IgG3 türü antikorların sonraki dozları , speik-spesifik antikorların Ig4 türüne kaymasına yol açıyor. Fc aracılı efektör işlevi, viral klirens için kritik olabileceğinden, IgG4 alt sınıflarındaki bir artış, enfeksiyon durumunda daha uzun viral kalıcılığa sebep olabilir.

Kaynak: https://www.science.org/doi/10.1126/sciimmunol.ade2798

Makale: Class switch towards non-inflammatory, spike-specific IgG4 antibodies after repeated SARS-CoV-2 mRNA vaccination

***

EK 14 (2.3.2023): GABOR ERDOSİ “IgG4’te sürekli yükselme, yalnızca aşıyla ilgili bir sorundur. Post-COVID sendromu vakalarında IgG4 serum seviyeleri yükselmez “

Kaynak: https://twitter.com/gerdosi/status/1631180920509087745?s=20

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Ahmet Mithat CAN dedi ki:

    CANAN KARATAY’A DESTEK ALMANYA’DAN GELDİ.
    ALMAN SAĞLIK BAKANI DA GARGARA DEDİ.

    Covid-19 salgınının başlangıcından beri, maske, mesafe, temizlik gibi fiziksel tedbirlerin yanında İLAVE TEDBİRLERİN ALINMASI hususu başta Prof.Dr.Canan Karatay, Prof.Dr.Ahmet Rasim Küçükusta olmak üzere öneriliyordu.

    Deniyordu ki; mevcut tedbirlere ilave olarak:

    – ağız ve burun içinin tuzlu karbonatlı su ile temizliği
    – D vitamini takviyesi
    İKİ ÖNEMLİ TEDBİR’dir.

    Nasıl ellerimizi yıkadığımızda temizliyorsak, ağız ve burnumuzu da yıkadığımızda aynı faydayı sağlayabiliriz diye öneren hekimlerimize edilmedik hakaret, dalga geçme, alay etme, aşağılama kalmadı.

    Yine “Covid-19 için en güçlü aşı D vitaminidir,” diyen Prof.Karatay daha Mart 2020’de herkese yapılmalıdır diye açıklamıştı.

    İngiltere sağlık sistemi, vatandaşlarına D vitamini dağıtma kararı aldı.

    Gargara konusunda da yurtdışından, Almanya’dan bir destek geldi.

    Türkiye’de Prof. Canan Karatay’ın, virüsün etkisini azaltmak için gargara yapılması önerisinden sonra Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn da “GARGARA YAPIN” dedi.

    Alman basını da Spahn’ın sözlerini, “Gargara, coronanın yayılmasını önlüyor” diye manşetlerine taşıdı.

    Neuen Osnabrücker Zeitung’a konuşan Bakan Spahn, corona virüsünün yayılmasının gargara sayesinde azalacağından umutlu olduğunu vurguladı.

    Spahn, “Ağzı temizlemek için tuzlu gargarayla yapılan ağız çalkalama, ağız ve boğaz bölgesindeki viral yükü azaltır” dedi.

    Tıbbın tam gelişmediği dönemde yayılan, 100 yıl önceki İspanyol gribinin kırılmasında da gargaranın rolü olduğu belirtiyor.

    https://www.dw.com/tr/alman-sa%C4%9Fl%C4%B1k-bakan%C4%B1ndan-gargara-tavsiyesi/a-55878679

    https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/canan-karataya-bir-destek-almanyadan-geldi-6161013/

  2. film izle dedi ki:

    You made some good points there. I looked on the internet for the subject matter and found most persons will consent with your site. Mirna Benny Kaylil

Siz de yorumunuzu paylaşın: