ANTİKOR MESELESİ O KADAR BASİT DEĞİL

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

ARK “Antikor seviyesi o kadar mühimse biri bana seviyesinin kaç olması gerektiğini söylesin“.

Kovid’ de gelişen antikorlara çok fazla ehemmiyet atfedilmekle beraber durum göründüğü kadar basit değildir.

Antikorum yüksek diye gevşemenin de antikorum düşük diye kasılmanın da manası yoktur.

Bu araştırma bunu gözler önüne seriyor.

İspanya’ da salgının zirve yaptığı dönemde 347 Kovid hastasının serumları SARS-CoV-2’ ye karşı IgA ve IgG antikorları bakımından değerlendirildi ve bunların yaş, cinsiyet ve hastalığın ağırlığı (hastanede kalma süresi, solunum desteğinin türü, yoğun bakımda tedavi ve ölüm) ile münasebeti incelendi.

Anti-SARS-CoV-2 antikorlarının varlığı ve bir dereceye kadar seviyeleri, esas olarak semptomların başlangıcı ile serumların alınması arasındaki süreye bağlıydı.

Örnek toplama sırasında bir hasta alt grubunda antikor gelişmediği belirlendi ama antikoru olan hastalarla karşılaştırıldığında, hiçbir fark bulunmadı.

Antikorların varlığı ve seviyesi yaş, cinsiyet, hastanede yatış süresi, yoğun bakım ünitesinde tedavi veya ölümle ilişkili değildi.

Vaka ölüm oranı ileri yaşla birlikte katlanarak arttı.

Gelelim neticeye

Bu kohortta ne anti-SARS-CoV-2 antikorlarının varlığı ne de seviyeleri prognozu göstermede bir işe yaramadı; bu, numune toplama zamanlamasının muhtemel bir neticesi olabilir.

Bu kohortta olumsuz bir sonuç için en önemli risk faktörünün yaş olduğu görüldü.

Bazı hastaların makul bir zaman dilimi içinde antikor geliştirmediği anlaşılmaktadır.

Bununla birlikte, antikor gelişenlerden hiçbir farkları olmamasının sebebi belli değildir.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41598-021-83969-5

Makale adı: Clinical correlates of anti-SARS-CoV-2 antibody profiles in Spanish COVID-19 patients from a high incidence region

Non-animal testing lab opens in China

***

EK 1 (30.9.2021): Soçi’deki zirve sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “antikor sayısının kaç olduğunu” sorması üzerine Rusya lideri Putin, 15 veya 16 olduğunu ancak tam hatırlamadığını dile getirdi. Erdoğan’ın bu miktarın oldukça düşük olduğunu, kendisinin antikor sayısının 1000’in üzerinde olduğunu söylemesi üzerine Putin, antikor hesaplamalarındaki farklılıktan dolayı bu rakamların değişik olduğunu, kendisinin yüksek antikor sahibi olduğunu yineledi. Kaynakhttps://www.mynet.com/cumhurbaskani-erdogan-la-putin-arasinda-antikor-sayisi-anlasmazligi-110106860329

***

EK 2 (3.10.2021): Biontech aşısı ile ikinci aşılamadan 6 ay sonra, SARS-CoV-2 ve varyantlarına karşı antikor cevaplarında ve T hücresi bağışıklığında önemli bir azalma oluyor. Özellikle, aşıların önemli bir kısmı, tespit sınırının altında nötralize edici titrelere sahip olduğu için antikor titreleri ve T hücresi tepkilerini arttırmak için 3. bir güçlendirici dozun yapılması gerekir. Kaynak: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.09.30.462488v1

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Çocuk İmmünoloji-Allerji Mütehasısı dedi ki:

    Şimdi bu bilgileri iki yaş altında yapılan aşılara mesela hepatit it b’ye uygulayın!

Siz de yorumunuzu paylaşın: