COVİD GEÇİREN BAZI HASTALARDAKİ DÜŞÜK ANTİKOR SEVİYELERİ ENDİŞE YARATIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Çin’ de Fudan Üniversitesi tarafından hastaneden taburcu edilen 175 hasta üzerinde yapılan araştırmada bir dizi hastada covid antikor seviyelerinin şaşırtıcı derecede düşük olduğu ve hatta bazı vakalarda hiç antikor gelişmediği tespit edildi.

Antikor seviyesi hastaların üçte birinde 500’ ün altındaydı ki bunun koruma sağlamak için çok düşük bir değer olduğu söylenebilir.

Antikor miktarları yaşla beraber artıyordu ve 60-85 yaş arasında olanlarda 15-39 yaş arasında olanlara göre 3 misli yüksekti.

Bu durumun bu kişilerde nüks veya yeniden enfeksiyon riskinin yüksek olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Hastaların tamamı hafif belirtileri olan kişilerdi ve düşük antikor değerine sahip olanların çoğu genç idi. Yoğun bakıma alınan hastalar çalışmaya dahil edilmedi.

Hiç antikor tespit edilemeyen 10 hastanın hastalığı hücresel bağışıklık sayesinde yendikleri düşünülüyor.

Clinical programme to evaluate Kevzara® as COVID-19 treatment begins

Bu düşük antikor seviyeleri yeterli toplum bağışıklığının gelişmesini etkileyecektir.

Antikorlar, virüs yüzeyinde bulunan S proteinlerine bağlanarak virüslerin hücreye girmelerine engel oluyorlar.

Bu araştırma preliminer olmasına ve hakemli bir dergide yayınlanmamış olmasına rağmen covidi atlatan hastalarda yapılan ilk sistemik inceleme olması bakımından değer taşıyor.

Araştırmadan çıkan ilginç bir netice de covid antikorlarının 2003’ deki SARS salgına sebep olan virüslere bağlanabilmesiydi ama bu bağlanma SARS virüsünün hücrelerde çoğalmasını baskılamadı.

Bu araştırma aşı çalışmaları için önemli

Hastalığı atlatan bazı kişilerde yeteri kadar ve hatta hiç antikor tespit edilememesinin, aşı çalışmaları bakımından da önemi büyüktür.

Aşıların çoğu vücutta antikor cevabı yaratarak etkili olurlar.

Bu çalışmanın da gösterdiği gibi bazı kişilerin iyileşmesi antikorlar vasıtasıyla değil hücresel bağışıklıkla (T-lenfositleri) ilgili olabilir.

Gerçek tam bir virüs yeterli antikor cevabı yaratmıyorsa aşılardaki “zayıflatılmış bir virüs” veya virüse ait bir “antijenin” antikor cevabını sağlaması mümkün olmayacaktır.

Bu durumda da sadece antikor cevabına yol açan aşılar yerine hücresel bağışıklığı uyaran aşılar üzerinde çalışılması icap eder.

Gelelim neticeye

Bu dünyayı darma duman eden covid virüsü ve yol açtığı hastalık hakkında bilmediğimiz pek çok nokta var.

Bakalım ilerleyen günlerde daha neler öğreneceğiz.

Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.30.20047365v1.full.pdf

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Yasemin dedi ki:

    yeterli antikor olmuyorsa bu kişinin hastalığı bir süre sonra tekrarlayabilir veya yeniden virüs alıp hastalanabilir manasına geliyor

  2. Bülent Aksoy dedi ki:

    Benim gibi tıp cahili biri bile hocanın ne dediğini anlamıştır. Anlamadık diyenler için ben de şunu tekrara söylemek isterim. Antikor yaratarak etkili olan aşılar coronada etkili olmayabilir başka mekanizmalarla etkili olan aşılar üzerinde çalışmak gerekir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: