UZAYAN KOVİD’ İN YENİ ADI PASC OLDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bugüne kadar uzayan KOVİD (long KOVİD) olarak isimlendirilen klinik tabloya bundan böyle PASC denmesi uygun bulundu.

PASC kelimesi, İngilizce Post Acute Sequlea SARS-CoV-2 kelimelerinin harflerinden türetilmiş bir akronim.

Yeni semptomlar bazen enfeksiyon zamanından çok sonra ortaya çıkıyor veya zamanla gelişiyor ve aylarca devam ediyor.

Belirtiler bazı hastalarda çok hafif bazılarında ise çok ağır olabiliyor.

PASC’ ın klinik tablosu

PASC’ ın belirtileri hastadan hastaya değişiyor. Öksürük ve hafif ateşten baş ağrısına, koku alma kaybından yorgunluğa, zihinsel problemlerden depresyona, uyku bozukluklarından konsantrasyon güçlüğüne (beyin sisi) kadar çeşitli belirtiler bazı kişilerde sürekli olurken bazılarında ise alevlenmeler şeklinde görülüyor.

Bazı hastalar ise göğüste baskı hissi, çarpıntı, kas ve eklem ağrıları, deri döküntüleri, ishal, uyuşma ve iğnelenme gibi belirtiler tarif ediyorlar.

Bu uzayan hastalık belirtileri insanların hayatını ciddi şekilde etkiliyor.

Neden bazı kişiler daha çok etkileniyor?

İyileşmenin bazı kişilerde neden uzadığı tam olarak bilinmiyor.

Antikor cevabının zayıf olması veya hiç olmaması, oto-antikorlar, hastalığın nüks etmesi veya yeniden enfekte olmak, enflamatuar ve diğer bağışıklık tepkileri, kondisyon kaybı ve post-travmatik stres gibi mental faktörler üzerinde duruluyor.

PASC, çocuklar dâhil tüm yaş gruplarında görülüyor.

18 yaşından küçük 129 çocuğu kapsayan bir çalışmaya göre, çocukların yüzde 50’ den fazlasında en azından bir semptom 4 ay veya daha uzun sürüyor. Dörtte birinde ise üç veya dört semptom ortaya çıkıyor.

Gelelim neticeye

BİR: Bu gereksiz PACS isminden hiç hoşlanmadım. Uzayan KOVİD gibi meramını iyi ifade eden bir tabir olmadığı gibi dilimizde telaffuzu da zor. 

İKİ: Mutasyona uğrayan koronavirüslere neden SARS-CoV-2 gibi yazması ve okuması zor bir isim verildiğini, hadi Covid’ i anladık da peşine neden 19 rakamının eklendiğini, uzayan KOVİD gibi herkesin anlayabileceği güzel bir tabir varken neden PACS isminin ortaya atıldığını anlamak mümkün değil.

Bunlar bir hinlik peşinde, bakalım daha nelere şahit olacağız?

NOT: PACS teknolojide de bulunan bir akronim: Picture Archiving and Communication Systems. Bu, görüntü arşivleme ve iletişim sistemleri görüntülerin saklanması, geri çağrılması, dağıtımı ve sunumu için kullanılan yazılım ya da ağlara verilen isimdir.

Kaynaklar: https://reference.medscape.com/viewarticle/947023

***

EK 1 (7.12.2021): “Uzayan Kovid’ den mustarip olduklarını iddia eden 27 bin katılımcı üzerinde yapılan Fransız araştırmasında, sadece yüzde 4’ünün önceden virüsle karşılaştığı tespit edildi“. Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1467938493376643075?s=20

***

EK 2 (29.1.2022): HALUK VAHABOĞLU “long-covid korku yayıcıların uydurduğu çok çok ender bir durumdur” Long-covid ne yahu. Post covid komplikasyonlara verilen tamamen uygunsuz bir isim. Amaç korku salmak

Kaynak: https://twitter.com/HalukVAHABOLU/status/1487240690425868288?s=20&t=np-EsOUXuGJxWB5ksdbL3g

***

EK 3 (21.1.2023):Spike proteini, mitokondri metabolik genlerin uzun süreli transkripsiyonel baskılanmasını indükleyebilir ve uzayan Kovid’ le ilişkili kardiyak fibroz ve miyokardiyal kasılma bozukluğuna sebep olabilir.

Kaynak: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2023.01.05.522853v1

Makale: The SARS-CoV-2 Spike protein induces long-term transcriptional perturbations of mitochondrial metabolic genes, causes cardiac fibrosis, and reduces myocardial contractile in obese mice

***

EK 4 (31.3.2023): The persistent symptoms and disability that characterize PCC are associated with factors other than SARS-CoV-2 infection, including psychosocial factors. This finding raises questions about the utility of the World Health Organization case definition and has implications for the planning of health care services as well as for further research on PCC.

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2802893

Makale: Prevalence and Characteristics Associated With Post–COVID-19 Condition Among Nonhospitalized Adolescents and Young Adults

***

EK 5 (11.4.2023):Long Kovid (Uzayan Kovid) aslında maske takmanın bir neticesi olabilir.

Resim

Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1645907720929943552?s=20

***

EK 6 (9.6.2023): Yeni yapılan bir araştırma, uzun süre devam eden COVID-19 (uzun COVID) hastalığıyla ilişkilendirilen 200 kadar belirtinin çoğunu eledi, esasen 12 belirti olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar yıllardır uzun COVID’in tam olarak ne olduğunu tanımlamaya çalışıyor. Yeni yapılan bir çalışma, uzun COVID ile ilişkili olduğu düşünülen çok sayıda belirtiyi eleyerek, tam olarak bu hastalıkla ilişkili 12 belirtiyi netleştirdi. Daha önce 200 farklı belirtinin bu gizemli ve geçmeyen sağlık sorunuyla ilişkili olduğu düşünülüyordu.

COVID-19 küresel bir sağlık krizi haline geldiğinden bu yana, hastalıkla ilişkili kronik ve uzun vadeli etkilere dair raporların sayısı artıyor. Uzun COVID belirtileri arasında “beyin sisi”, yorgunluk, koku kaybı ile orta ve yüksek şiddette bazı diğer sorunlar yer alıyor.

Uzun COVID teşhisi koymanın zorlukları

Uzun COVID tanısı konması için tek kriter var, o da enfeksiyondan 30 gün sonrasında ve devamında süren, geri gelen veya yeni ortaya çıkan belirtilerin bulunması.

Bilim insanları bugüne dek hastalığın mı bu belirtilere sebep olduğunu, yoksa bir dizi COVID-19 sonrası şikayetin mi bir arada gruplandığını net olarak bilmiyordu. Uzun COVID ile ilişkili çok fazla sayıda belirti olması da bu durumun bir diğer göstergesi.

Dünya Sağlık Örgütü ( DSÖ), uzun COVID ile ilişkili olduğunu düşündüğü 200 farklı belirtiyi sıralıyor. Ancak bu koşullar altında, eğer bir teşhis sistemi kurulacaksa araştırmacıların uzun COVID hakkında daha net bilgilere sahip olması gerekiyor.

Uzun COVID ile ilişkili 12 belirti

ABD’den bir grup araştırmacı bu amaçla 8.646’sı daha önce COVID-19 geçiren, 1.118’i hiç bu hastalığı geçirmemiş olan bir kontrol grubu olmak üzere yaklaşık 10.000 kişilik bir gruba ait verileri inceledi. Gruptaki her bir kişiyle anket yapıldı ve en çok bildirilen belirtilerin listesini oluşturuldu. Bu sayede belirtilerin her birinin COVID-19 ile ne kadar ilişkili olduklarına göre puan verildi.

Sonuçlar, uzun COVID ile ilgili en sık görülen belirtilerden 12’sini ortaya çıkardı. Listenin ilk sırasında 8 puan ile, COVID-19’un karakteristik bir semptomu olan koku veya tat kaybı var. İkinci sırada “efor sonrası halsizlik” (fiziksel veya zihinsel egzersizden sonra yorgun hissetme), üçüncü sırada kronik öksürük yer alıyor.

2. ve 3. sıradaki belirtiler arasında büyük bir puan var. Bu da ilk iki semptomun diğerlerine göre daha yaygın ve uzun COVID-19 ile ilişkili olma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Belirtiler şu şekilde sıralanıyor:

Belirti (puan)

  • Koku/tat (8)
  • Efor sonrası halsizlik (7)
  • Kronik öksürük (4)
  • Beyin sisi (3)
  • Susuzluk (3)
  • Çarpıntı (2)
  • Göğüs ağrısı (2)
  • Yorgunluk (1)
  • Cinsel istek veya kapasite (1)
  • Baş dönmesi (1)
  • Sindirim sistemi (1)
  • Anormal hareketler (1)
  • Saç dökülmesi (0)

Kaynak: https://www.gidahatti.com/haber/15247629/uzun-covid-belirtileri-200den-12ye-indi

Makale: Development of a Definition of Postacute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2805540

***

EK 7 (25.3.2024): Uzayan Kovid diye bir şey yoktur. Bu, gereksiz korkuya ve bazı durumlarda iyileşmeyi engelleyebilecek tedbirlere sebep oluyor.

“Uzayan Kovid” tabiri, maskeler gibi bir kenara atılmalıdır; bir yıl boyunca çeşitli şikayetler bildirenlerin durumu aslında gripten farklı değildir.

Queensland Health’ de 18 yaş ve üzeri 5.112 kişi üzerinde yapılan çalışmanın Barselona’da düzenlenecek 2024 Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi’nde sunulması bekleniyor.

https://nypost.com/2024/03/14/lifestyle/no-such-thing-as-long-covid-health-agency-says-in-shock-claim-unnecessary-fear/

***

EK 8 (25.3.2024): Uzayan Kovid diye bir şey yoktur. Bu, gereksiz korkuya ve bazı durumlarda iyileşmeyi engelleyebilecek tedbirlere sebep oluyor.

“Uzayan Kovid” tabiri, maskeler gibi bir kenara atılmalıdır; bir yıl boyunca çeşitli şikayetler bildirenlerin durumu aslında gripten farklı değildir.

Queensland Health’ de 18 yaş ve üzeri 5.112 kişi üzerinde yapılan çalışmanın Barselona’da düzenlenecek 2024 Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi’nde sunulması bekleniyor.

https://nypost.com/2024/03/14/lifestyle/no-such-thing-as-long-covid-health-agency-says-in-shock-claim-unnecessary-fear/

***

EK 9 (21.11.2024): Bilim dünyasının “Uzayan Kovid” teşhisi ile yetinmeyeceği belliydi. Bunun bir de gizli olanı varmış: Gizli Uzayan Kovid. Araştırmaya göre, görülme oranı da Uzayan Kovid’ in 3 mislinden de fazlaymış; %7′ ye karşı %22.8. Amerikalılar bilimde çok geriler. Türkçe literatürü takip etselerdi, Gizli Uzayan Kovid teşhisinin çok uzun zamandan beri Kovid Başlangıcı adıyla tanımlandığını görürlerdi.

Researchers report that a new AI tool enhances the diagnostic process, potentially identifying more individuals who need care.

Previous diagnostic studies estimated that 7 percent of the population suffers from long COVID. However, a new study using an AI tool developed by Mass General Brigham indicates a significantly higher rate of 22.8 percent.

The AI-based tool can sift through electronic health records to help clinicians identify cases of long COVID. The often-mysterious condition can encompass a litany of enduring symptoms, including fatigue, chronic cough, and brain fog after infection from SARS-CoV-2.

The algorithm used was developed by drawing de-identified patient data from the clinical records of nearly 300,000 patients across 14 hospitals and 20 community health centers in the Mass General Brigham system. The results, published in the journal Med, could identify more people who should be receiving care for this potentially debilitating condition.

“Our AI tool could turn a foggy diagnostic process into something sharp and focused, giving clinicians the power to make sense of a challenging condition,” said senior author Hossein Estiri, head of AI Research at the Center for AI and Biomedical Informatics of the Learning Healthcare System (CAIBILS) at MGB and an associate professor of medicine at Harvard Medical School. “With this work, we may finally be able to see long COVID for what it truly is — and more importantly, how to treat it.”

For the purposes of their study, Estiri and colleagues defined long COVID as a diagnosis of exclusion that is also infection-associated. That means the diagnosis could not be explained in the patient’s unique medical record but was associated with a COVID infection. In addition, the diagnosis needed to have persisted for two months or longer in a 12-month follow-up window.

Precision Phenotyping: A Novel Approach

The novel method developed by Estiri and colleagues, called “precision phenotyping,” sifts through individual records to identify symptoms and conditions linked to COVID-19 to track symptoms over time in order to differentiate them from other illnesses. For example, the algorithm can detect if shortness of breath results from pre-existing conditions like heart failure or asthma rather than long COVID. Only when every other possibility was exhausted would the tool flag the patient as having long COVID.

“Physicians are often faced with having to wade through a tangled web of symptoms and medical histories, unsure of which threads to pull, while balancing busy caseloads. Having a tool powered by AI that can methodically do it for them could be a game-changer,” said Alaleh Azhir, co-lead author and an internal medicine resident at Brigham and Women’s Hospital, a founding member of the Mass General Brigham healthcare system.

The new tool’s patient-centered diagnoses may also help alleviate biases built into current diagnostics for long COVID, said researchers, who noted diagnoses with the official ICD-10 diagnostic code for long COVID trend toward those with easier access to healthcare.

The researchers said their tool is about 3 percent more accurate than the data ICD-10 codes capture, while being less biased. Specifically, their study demonstrated that the individuals they identified as having long COVID mirror the broader demographic makeup of Massachusetts, unlike long COVID algorithms that rely on a single diagnostic code or individual clinical encounters, skewing results toward certain populations such as those with more access to care.

“This broader scope ensures that marginalized communities, often sidelined in clinical studies, are no longer invisible,” said Estiri.

Limitations and Future Directions

Limitations of the study and AI tool include the fact that health record data the algorithm uses to account for long COVID symptoms may be less complete than the data physicians capture in post-visit clinical notes. Another limitation was the algorithm did not capture the possible worsening of a prior condition that may have been a long COVID symptom. For example, if a patient had COPD that worsened before they developed COVID-19, the algorithm might have removed the episodes even if they were long COVID indicators. Declines in COVID-19 testing in recent years also makes it difficult to identify when a patient may have first gotten COVID-19.

The study was limited to patients in Massachusetts.

Future studies may explore the algorithm in cohorts of patients with specific conditions, like COPD or diabetes. The researchers also plan to release this algorithm publicly on open access so physicians and healthcare systems globally can use it in their patient populations.

In addition to opening the door to better clinical care, this work may lay the foundation for future research into the genetic and biochemical factors behind long COVID’s various subtypes. “Questions about the true burden of long COVID — questions that have thus far remained elusive — now seem more within reach,” said Estiri.

Reference: “Precision phenotyping for curating research cohorts of patients with unexplained post-acute sequelae of COVID-19” by Alaleh Azhir, Jonas Hügel, Jiazi Tian, Jingya Cheng, Ingrid V. Bassett, Douglas S. Bell, Elmer V. Bernstam, Maha R. Farhat, Darren W. Henderson, Emily S. Lau, Michele Morris, Yevgeniy R. Semenov, Virginia A. Triant, Shyam Visweswaran, Zachary H. Strasser, Jeffrey G. Klann, Shawn N. Murphy and Hossein Estiri, 8 November 2024, Med.
DOI: 10.1016/j.medj.2024.10.009

Support was given by the National Institutes of Health, National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) R01AI165535, National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) OT2HL161847, and National Center for Advancing Translational Sciences (NCATS) UL1 TR003167, UL1 TR001881, and U24TR004111. J. Hügel’s work was partially funded by a fellowship within the IFI program of the German Academic Exchange Service (DAAD) and by the Federal Ministry of Education and Research (BMBF) as well by the German Research Foundation (426671079).

Kaynak: https://scitechdaily.com/scientists-uncover-hidden-long-covid-cases-tripling-previous-estimates/

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Çocuk Hekimi dedi ki:

    KOVİD, Tarih boyunca bir milyar insanın ölümüne yol açmış veremin (tüberküloz) yanında nezle gibidir Ahmed Rasim hocam, buyrun;

    https://www.sciencemag.org/news/2021/03/how-tuberculosis-reshaped-our-immune-systems?utm_campaign=NewsfromScience&utm_source=Contractor&utm_medium=Twitter

  2. Sırrı dedi ki:

    Allah evlatlarımızı korur inşallah

  3. Işıl dedi ki:

    B numara çevriliyor muhakkak ki ama ne acaba??

Siz de yorumunuzu paylaşın: