YENİ VARYANTIMIZ: OMİKRON
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
ARK “Geçirdikleri onca mutasyona rağmen aşılara cevap verme kabiliyetlerini muhafaza etme nezaketi gösteren sayın varyantları, insanlığa yaptıkları bu iyilik sebebiyle tebrik ediyorum. Bu kalp sizleri unutmayacak.”
***
BİR: Bu yeni varyantın bu kadar mutasyon olana kadar gizli kalıp da tam 32 mutasyon sonra tanınması bana biraz tuhaf geldi.
İKİ: Önce B 1.1.529 sonra Nu adı verilen virüse en son Omikron denmesi ise daha da tuhaf. Yunan Alfabesine göre isimlendirmede harf atlanmasının mutlaka derin bir manası vardır. Komplo teorisi demezseniz Yunan Alfabesinde Nu’dan sonra Xi sonra da Omicron geliyor. Xi, biliyorsunuz Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’ in adı. Bir kenara not edin derim.
ÜÇ: Güney Afrika Tabipler Birliği Başkanı’ nın, Omicron vakalarının şu ana kadar hafif, ancak ciddi hastalık riskini belirlemek için çok erken olduğu şeklindeki sözlerinin doğru olmasını temenni ediyorum.
Kaynak: https://www.businessinsider.com/omicron-coronavirus-variant-cases-mild-south-africa-2021-11
DÖRT: Virüsün bulaşıcılığının ve virülansının çok yüksek olmadığını tahmin ve temenni ediyorum. Çok bulaşıcı olsaydı vaka sayısı çok fazla olurdu. Hafif belirtilere ve asemptomatik enfeksiyonlara sebep olması muhtemeldir.
DÖRT: Aşıların Omikrona karşı ne kadar koruyucu olacakları da belli değil ama Kovid geçirenler lokal ve özellikle de “hücresel bağışıklığa” sahip oldukları için çok daha şanslı olmalılar.
Gelelim neticeye
Eldeki verilerle kesin ifadelerde bulunmak mümkün olmamakla beraber ben iyimserim.
İyi dileyelim iyi olsun sözünü benimsiyorum.
Bir takım aklıevvellere uyup sınır kapatma gibi dünya düzenini bozan tedbirlere yönelinmez inşallah.
***
KORCAN AYATA “Geçen sene sonbaharda DSÖ’nün 1 milyar olarak açıkladığı “virüsle tanışmış kişi” sayısının üzerinden 1 yıl, alfa ve delta varyantları geçti. Milyarlarca doz aşı yapıldı. Bu koşullarda yeni bir varyantın etkili olması mümkün gözükmüyor. Burada AMA diyerek devam ediyorum.”
“Yeni varyantın endişe etmememize yol açacak unsurları biyolojik değil sosyal ve politik olacak gibi gözüküyor. -Uyduruk uzman görüşleri ve buna dayanan yalan haberler. -Vaka sayısı goygoyu. -Sağlığımızı düşünen(!) yönetimlerin yasakları, anlamsız uygulamaları…“
Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1464589396150300674?s=20
***
BBC‘ nin haberi:
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, oldukça bulaşıcı olduğu belirtilen yeni koronavirüs varyantı Omicron (Türkçesiyle Omikron) nedeniyle aralarında Güney Afrika’nın da bulunduğu 7 ülkeye geçici seyahat yasağı uygulanması konusunda anlaştı.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Güney Afrika’da ortaya çıkan ve Yunan alfabesinin 15. harfi olan Omicron adı verilen B.1.1.529 varyantının görüldüğü tüm ülkelerle seyahatleri yasaklamaları çağrısı yapmıştı.
AB Dönem Başkanı Slovenya tarafından yapılan açıklamada, birlik üyesi 27 ülkenin acil durum çerçevesinde Güney Afrika’dan Avrupa’ya yapılan tüm seyahatlere geçici kısıtlama getirilmesi konusunda anlaşmaya vardıkları belirtildi.
Reuters Haber Ajansı’na bilgi veren bir AB yetkilisi, kısıtlamaların Güney Afrika’nın yanı sıra, Botsvana, Eswatini, Lesotho, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’yi de kapsadığını söyledi.
devletinin tümünden sağlık uzmanlarından oluşan bir komitenin “acil tatili etkinleştirme ve güney Afrika’dan AB’ye tüm seyahatlere geçici kısıtlama getirme gereği üzerinde anlaştığını” söyledi.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’de yaptığı açıklamada, yeni varyant ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olunana dek seyahat yasağı kararı alınması gerektiğini söylemişti.
Avrupa Komisyonu, AB’nin yürütme organı.
Aralarında Belçika ve Hollanda’nın da bulunduğu bazı üye devletler, Güney Afrika’ya yönelik benzer kararları kendileri almıştı.
Avrupa’daki ilk resmi Omicron varyantı Belçika’da tespit edildi
Öte yandan, Omicron varyantı Avrupa’da ilk kez Belçika’da görüldü.
Belçika medyasına göre, kriz yönetiminin önde gelen isimlerinden virolog Marc Van Ranst, Afrika’da hızla yayılan yeni virüs varyantının 22 Kasım’da yapılan test sonucu tespit edildiğini doğruladı.
Belçika Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke, yeni virüs varyantının, Mısır tatilinden dönen 30’lu yaşlardaki bir kişide görüldüğünü açıkladı.
Vandenbroucke, bu kişinin aşı olmadığını ve daha önce koronavirüs enfeksiyonu geçirmediğini söyledi.
İlk belirlemelere göre, Belçika’ya gittikten 11 gün sonra hafif grip benzeri belirtiler gösteren ve Omicron varyantı görülen kişinin Güney Afrika ile hiçbir bağlantısı bulunmuyor.
İlk olarak Güney Afrika’da tespit edilen ve bu ülkede hızla yayılan yeni koronavirüs varyantı, oldukça bulaşıcı olduğu ve mevcut aşılara direnç geliştirme veya mutasyona uğrama potansiyeline sahip olduğu için büyük endişe yaratıyor.
Bu nedenle Belçika da dahil birçok Avrupa ülkesi, Güney Afrika’dan gelen yolculara giriş yasağı uyguluyor.
Belçika’da Covid önlemleri sıkılaştırılıyor
Öte yandan, Belçika hükümeti, Covid önlemlerinin daha da sıkılaştırılmasını kararlaştırdı.
Ülkede Cumartesi gününden itibaren gece kulübü ve diskotekler 3 hafta süreyle kapatılacak. Kafe, bar ve restoranlar da, en geç saat 23:00’de kapanacak. Bu işletmelerde bir masaya aynı aileden olmayan en fazla 6 kişinin oturmasına izin verilecek. Alkol ve tütün ürünleri satan gece dükkanları da, saat 23:00’de kapanmak zorunda kalacak.
Kapanmak zorunda olan sektörler, hükümet tarafından desteklenecek. Özel eğlence ve partiler de önümüzdeki 3 hafta boyunca yasak olacak.
Kapalı alanlarda 50, açık alanlarda 100 kişinin katıldığı etkinliklerde Covid sertifikası zorunluluğu uygulanacak. Kapalı alanlardaki spor karşılaşmalarına da seyirci alınmayacak.
İşe gitme zorunluluğu bulunmayan kişiler haftada en az 4 gün evden çalışacak.
İbadetler ile düğün ve cenazeler ise, belirli önlemler çerçevesinde devam edecek.
Eğitim alanındaki yeni önlemler de, hükümet, sendika ve eğitim kurumları tarafından Pazartesi gününe kadar netleştirilecek.
Belçika Başbakanı De Croo: Virüs tarafından alt edildik
Belçika Başbakanı Alexander De Croo, “Artık çok daha karamsar bir durumla karşı karşıya olduklarını” belirterek, bu nedenle danışma komitesinin daha erken toplandığını söyledi.
De Croo, “Virüs tarafından alt edildik” dedi.
Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-59433058
***
EK 1 (28.11.2021): Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19’un yeni mutasyonu Omicron nedeniyle Güney Afrika’ya seyahatlerini askıya alan ülkelere seslenerek, “sınırları kapatmayın” çağrısında bulunurken, “Omicron’un virüsün diğer mutasyonlarından daha bulaşıcı olduğunu gösteren bir veri yok” dedi.
Covid-19’un ortaya çıkan yeni mutasyonu Omicron nedeniyle birçok ülke Güney Afrika’ya seyahat kısıtlaması uygulamasının ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), küresel bir endişeye neden olan ve daha bulaşıcı olduğu iddia edilen Omicron hakkında açıklamalarda bulundu.
DSÖ, Omicron’un virüsün diğer mutasyonlarından daha bulaşıcı olduğunu gösteren bir veri olmadığını aktardı. Omicron’un diğer mutasyonlara kıyasla daha şiddetli hastalığa, farklı semptomlara veya daha hızlı yayıldığına dair bir kanıt olmadığını vurgulayan DSÖ, ülkeleri sınırlarını kapatmak için acele etmemeye çağırdı.
DSÖ, seyahat kısıtlamalarının Covid-19’un yayılmasını azaltmada rol oynayabileceğini fakat “hayatlar ve geçim kaynakları üzerinde ağır bir yük oluşturduğunu” belirtti. Omicron mutasyonuna ilişkin araştırmaların devam ettiğini aktaran DSÖ, ülkelere “gereksiz yere müdahaleci olmamaları ve bilimsel temelli bir yaklaşım benimsemeleri” konusunda tavsiyede bulundu.
“SEYAHAT YASAKLARI KÜRESEL DAYANIŞMAYA ZARAR VERİYOR”
Omicron mutasyonun artık dünyanın çeşitli bölgelerinde de tespit edildiği ve Afrika’yı hedef alan seyahat yasaklarının küresel dayanışmaya zarar verdiğini ifade eden DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, “Çözümler için birlikte çalışırsak virüsün üstesinden gelebiliriz” dedi.
“EPİDEMİYOLOJİK ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”
DSÖ’nün Virüs Evrimi Teknik Danışma Grubu (TAG-VE) tarafından yapılan açıklamada, “Güney Afrika’nın Omicron mutasyonundan etkilenen bölgelerinde Covid-19 için pozitif test eden kişilerin sayısı arttı, ancak bunun Omicron veya diğer faktörlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için epidemiyolojik çalışmalar devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.
TAG-VE, “Ön veriler, Güney Afrika’da artan hastaneye yatış oranları olduğunu öne sürse de bunun nedeni, Omicron mutasyonundan kaynaklanmaktan ziyade, genel olarak enfekte olan insan sayısının artması olabilir” dedi.
TAG-VE ön verilere göre, daha önce Covid-19 olan kişilerin Omicron mutasyonu ile yeniden enfekte olabileceğini aktararak, şimdiye kadar bildirilen enfeksiyonların daha hafif hastalanma eğiliminde olan genç bireyler arasında olduğunu belirtti. TAG-VE, Omicron mutasyonunun endişe düzeyini anlamanın birkaç hafta süreceğini açıkladı.
Öte yandan Omicron mutasyonu şu ana kadar, Hollanda, Belçika, Almanya, Çekya, İngiltere, İtalya, İsrail, Hong Kong, Güney Afrika, Botsvana, Danimarka ve Avusturalya’da tespit edildi.
***
EK 2 (29.11.2021): Omicron’un tespit edildiği Güney Afrika’dan dünyaya çağrı: Acilen geri alın
Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Covid-19’un yeni mutasyonu Omicron nedeniyle diğer ülkelerin Güney Afrika’ya uyguladığı seyahat yasaklarını “derhal ve acilen” geri alınması çağrısında bulundu. Güney Afrika’da 25 Kasım’da Covid-19’un yeni mutasyonu Omicron’un keşfedilmesinin ardından birçok ülke Güney Afrika’ya yönelik seyahat kısıtlaması kararı aldı. Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, televizyonda yaptığı konuşmada, “Ülkemize ve Güney Afrika’daki kardeş ülkelere seyahat yasağı koyan tüm ülkeleri kararlarını derhal ve acilen geri almaya çağırıyoruz” dedi.
Diğer ülkelerin Güney Afrika’ya uyguladığı seyahat yasaklarının bilimle bağdaşmadığını ifade eden Ramaphosa, “Seyahat yasağının yapacağı tek şey, mutasyondan etkilenen ülkelerin ekonomilerine daha fazla zarar vermek, pandemiye yanıt verme ve kontrol altına alma yeteneklerini baltalamak” dedi. Uygulanan kısıtlamaların haksızlık olduğunu ifade eden Ramaphosa, “Ülkemize ve Güney Afrika’daki kardeş ülkelerimize karşı haksız bir şekilde ayrımcılık yapmaktadır” ifadelerini kullandı. Omicron’un keşfinden sonra aralarında ABD, Fransa, Türkiye ve Katar’ında aralarında bulunduğu birçok ülke Güney Afrika ile birçok Afrika ülkesine seyahat kısıtlaması uygulama kararı aldı.
‘Omicron’un virüsün diğer mutasyonlarından daha bulaşıcı olduğunu gösteren bir veri yok’
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, Omicron’un virüsün diğer mutasyonlarından daha bulaşıcı olduğunu gösteren bir veri olmadığını aktarılmış, Omicron’un diğer mutasyonlara kıyasla daha şiddetli hastalığa, farklı semptomlara veya daha hızlı yayıldığına dair bir kanıt olmadığı ifade edilmişti. DSÖ, ülkeleri sınırlarını kapatmak için acele etmemeye çağırmıştı. DSÖ, seyahat kısıtlamalarının Covid-19’un yayılmasını azaltmada rol oynayabileceğini fakat “hayatlar ve geçim kaynakları üzerinde ağır bir yük oluşturduğunu” belirtmiş, Omicron mutasyonuna ilişkin araştırmaların devam ettiğini aktarmıştı. DSÖ, ülkelere “gereksiz yere müdahaleci olmamaları ve bilimsel temelli bir yaklaşım benimsemeleri” konusunda tavsiyede bulunmuştu. Öte yandan Omicron mutasyonu şu ana kadar, Hollanda, Belçika, Almanya, Çekya, İngiltere, İtalya, İsrail, Hong Kong, Güney Afrika, Botsvana, Danimarka ve Avusturalya’da tespit edildi.
***
EK 3 (29.11.2021): Corona virüsünün en çok mutasyona uğrayarak endişe yaratan varyantı Omicron bütün Dünya’da panik yarattı… Birçok ülke Afrika ülkeleriyle uçuşları durdururken bazı ülkeler de sınırlarını yabancılara tamamen kapatma kararı aldı. Fakat İtalya’dan gelen bir açıklama, bu varyantın birçok ülkede çoktan bulunmuş olabileceği iddiasını kuvvetlendirdi… İtalya’da yetkililer yaptıkları açıklamada ülkede Omicron varyantının tespit edildiğini açıklarken bu varyantının bulunduğu ilk İtalyan vatandaşının Mozambik’ten ülkeye giriş yapan bir adam olduğu duyuruldu. Mozambik’te uçağa binmeden önce yapılan PCR testinde negatif sonuç aldığını beyan eden adamın İtalya’da dolaştığı ve birçok insanla temas ettiği belirtildi. Bu adamın ülkeye ise 2 hafta önce giriş yaptığı kaydedildi. Sky News Italia’nın haberinde kimliği açıklanmayan adamın Roma’ya 12 Kasım’da geldiği ve daha sonra Napoli’deki evine ulaştığı kaydedildi. Eni SpA isimli petrol şirketinin bir çalışanı olan adamın daha sonra Milano’ya gittiği bir araç kiraladığı, otelde kaldığı ve bir restoranda yemek yediği de ortaya çıktı.
BÜTÜN AİLESİ COVID-19 OLDU
Konuyla ilgili bir açıklama yapan adam, “Seyahatim boyunca sosyal mesafeye ve normlara uydum” dedi. Öte yandan yapılan incelemelerde adamın eşi, iki çocuğu, annesi ve kayınvalidesinin de Covid-19 testlerinin pozitif çıktığı kaydedildi. Uzmanlar bu aile fertlerinde de Omicron varyantı olup olmadığını inceliyor. ABD merkezli Bloomberg ise, “Bu durum, Omicron varyantının Avrupa’da en az iki haftadan beri olduğunu gösteriyor ve aslında seyahat eden yolcuların verdiği PCR testlerinin geçerliliğinin de sıkıntı yaratabileceğini ortaya koyuyor” yorumunu yaptı.
***
EK 4 (29.11.2021): “Pandemiler sihirli bir kurşunla değil, temel tedbirlerin bir kombinasyonuyla sona erdirilir: lider düzeyinde taahhüt, finans, küresel kamu mallarına adil erişim, yeni yasal araçlar ve daha güçlü bir DSÖ“. Kaynak: https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2914
***
EK 5 (1.12.2021): Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantının çıktığı ülkelere yönelik seyahat kısıtlamalarının, varyantın küresel yayılımını önlemek için çözüm olmadığı uyarısında bulundu. Örgütten yapılan yazılı açıklamada, Omicron varyantına ilişkin uluslararası camiaya tavsiyeler yapıldı. Varyanta ilişkin son gelişmelerin DSÖ Sekreterliğince yakinen takip edildiği belirtilerek varyantın ilk ortaya çıktığı Güney Afrika Cumhuriyeti ve Bostvana’nın, Uluslararası Sağlık Tüzüğü uyarınca Omicron vakalarını hızlıca tespit edip raporlayarak başarılı mücadele sergilediği vurgulandı.
Omicron varyantını “endişe verici” olarak tanımladıklarını kaydedilerek ülkelerin takip ve dizilim hizmetlerini geliştirmesiyle vaka sayısının artmasının beklendiği uyarısı yapıldı. Açıklamada, yeni varyant sebebiyle ilgili ülkelere yönelik seyahat kısıtlaması uygulayan ülkelere, “Seyahat kısıtlamaları uygulayan ülkeler, bu tedbirleri delillere dayalı ve risk esaslı bir yaklaşımla almalıdır.” tavsiyesi yapıldı.
Tam seyahat yasakları çözüm değil
Bazı ülkelerin, varyantın çıktığı ülkelerden uçuşları tamamen durdurması kararına ilişkin “Tam seyahat yasakları, varyantın uluslararası yayılımını önlememekle beraber insanların günlük hayatı ve geçimi için külfet olacak, aynı zamanda salgına karşı küresel mücadeleyi olumsuz etkileyecektir.” uyarısında bulunuldu. Salgın devam ettiği sürece insani yardım, kargo nakli, ana ürün tedariki ve insani yardım gibi hayati önem taşıyan uluslararası seyahatlerin devam etmesi gerektiği bildirildi. Omicron varyantının yayılmasını önlemek için bütün ülkelere, “takip ve dizilim sistemlerini geliştirme”, “virüse dair tamamlanmış genom dizilimlerini kolay ulaşılabilir veri tabanlarına sunma”, “varyantlara dair vaka ve salgın kümelerini DSÖ’ye bildirme” tavsiyeleri yapıldı.
Uluslararası seyahat yapacak kişilerin ise Kovid-19 semptomlarına karşı uyanık ve tedbirli olmaları gerektiği bilgisi paylaşıldı. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, bugünkü açıklamasında, Omicron varyantının görüldüğü ülkelere yönelik seyahat kısıtlaması uygulamalarına tepki göstermişti. Güney Afrika ve Bostvana’nın seyahat yasağı uygulamalarıyla cezalandırıldığını savunan Ghebreyesus, “Henüz tamamen anlamadığımız bir varyanta karşı vatandaşlarını korumak isteyen ülkeleri çok iyi anlıyorum fakat bazı üye ülkelerin delillere dayanmayan ve sadece adaletsizliği daha kötü hale getirecek genelleyici ve toptan tedbirlere başvurmasını aynı şekilde endişeyle karşılıyorum.” açıklamasını yapmıştı. Güney Afrika Cumhuriyeti’nde 25 Kasım’da DSÖ tarafından “Omicron” olarak isimlendirilen B.1.1.529 varyantının tespit edildiği bildirilmişti.
***
EK 6 (1.12.2021): Tel Aviv yakınlarındaki Sheba Tıp Merkezi sözcüsü salı günü yaptığı açıklamada, yeni koronavirüs varyantı omicronun, biri geçen hafta Londra’daki bir konferanstan dönen iki İsrailli doktorda tespit edildiğini doğruladı. Hastane, iki doktorun üç doz Pfizer/BioNtech aşısı yaptırdığını ve şimdiye kadar hafif COVID-19 semptomları gösterdiğini açıkladı. İngiltere’den dönen doktorun muhtemelen meslektaşını enfekte ettiği belirtildi. Sağlık yetkilileri, biri AstraZeneca aşısı olan Malavi’den gelen bir turist olmak üzere İsrail’de yeni varyantı taşıyan iki kişinin daha tespit edildiğini doğruladı.
***
EK 7 (1.12.2021): KORCAN AYATA “Moderna ve Pfizer, omikron varyantına özel aşı üreteceklerini açıklamışlar. Bu iş modeli için kendilerini tebrik ediyorum. Önceden aşı olmuş müşterilere değil, daha hiç aşı olmamış bireylerin işine yarayacak bir ürün tasarlıyorlar.”
“Eğer aşı üreticileri Spike sevdasından vazgeçmezlerse, 1-2-3 defa orijinal Wuhan virüsü spike aşılarından olanların, bundan sonra yaptıracakları “varyanta özel aşı” kesinlikle varyanta özel olmayacak.”
Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1465719439274516485?s=20
***
EK 8 (7.12.2021): Bazı bilim adamları virüsün bağışıklık hücrelerine karşı savunmasız kalacağını söylerken BioNTech kurucu ortağı “Korkmayın” diyor. Birçok bilim adamına göre, Kovid-19 virüsünün Omikron varyantı aşılanmış insanlar arasında daha fazla enfeksiyona yol açabilir, ancak bazıları ise aşıların ciddi hastalıklara karşı koruyacağına inanmak için sebepler olduğunu söylüyor. Kaynak: https://www.wsj.com/articles/omicron-unlikely-to-cause-severe-illness-in-vaccinated-people-biontech-founder-says-11638286176
***
EK 9 (13.12.2021): KORCAN AYATA “Omicron varyantı için sürekli olarak bu varyantın antikorlardan kaçtığı, aşıların etkinliğinin düştüğü söyleniyor, ve çözüm olarak da aynı aşıların tekrar yapılması öneriliyor. Tabi ki tüm bu söylemler sadece spike antikoru miktarına dayanıyor. Yani süper bilimsel.”
“Omicron bahane edilerek çocukların aşılanması ve herkese hatırlatma dozu yapılmasının BİLİMSEL KARŞILIĞI YOKTUR. Bilimsel gerçeklere dayanan veriler: Bebek ve çocuklarda, yetişkinlerden daha güçlü bir T hücre yanıtı var. Doğuştan gelen bağışıklıkları da daha yüksek.”
“Bu sebeplerle pandeminin başından beri her ülkede açık ara yüksek vakalara rağmen, açık ara düşük hastane/yoğun bakım ihtiyacı ve düşük can kaybı, bu yaş gruplarında oldu. Omicron veya herhangi bir varyant, çocukların durumunu da, 20 aydır bilinen risk grubunu değiştirmeyecektir.“
Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1470432801665204226?s=20
***
EK 10 (15.12.2021): DSÖ: Kovid-19’un Omicron varyantının hafif semptomlar göstermesi salgını bitirmeyecek
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, DSÖ’nün Cenevre’deki merkezinde düzenlenen basın toplantısında, bazı bilim insanlarının, “Omicron varyantının baskın varyant olması durumunda salgının erken biteceği” yönündeki açıklamalarına ilişkin, AA muhabirinin sorusunu cevapladı. Ryan, “Bence bunun doğrudan cevabı, hayır (salgın bitmeyecek).” ifadesini kullandı. Bununla beraber, Omicron varyantının Delta varyantına “üstün gelmeye” çalıştığına bu rekabetin daha önce de Delta ile Alfa varyantı arasında yaşandığına dikkati çeken Ryan, “Bu konuda alarmda ve uyanık kalmaya devam etmemiz gerekiyor. (Salgının biteceği konusunda) bir varsayımda bulunamayız ama (Omicron’a karşı) savunmasız durumdakileri korumak ve bulaşmayı durdurmak için şimdi harekete geçebiliriz.” dedi.
Ryan ayrıca, Omicron varyantının “zirve yapmasına” sadece “haftalar kaldığını”, hükümetlerin ve diğer kurumların çabalarını “iki, üç ve dört” kez artırması gerektiğini savundu. Bazı hükümetlerin Omicron varyantına karşı tüm nüfusa hatırlatıcı doz uygulama kararını da eleştiren Ryan, bu durumun küresel çapta “aşı eşitsizliğini” daha da körükleyeceğini ve milyonlarca insanın hayatını riske atacağını kaydetti. Discovery firmasının Üst Yöneticisi (CEO) Ryan Noach, eldeki bulgular ışığında Omicron varyantının diğer varyantlara kıyasla çok daha hafif semptomlar gösterdiğini ifade etmişti.
***
EK 11 (20.12.2021): Avrupa İlaç Ajansı başkanı Ton de Boer, Financial Times’a konuştu.
Boer, haberde yer alan açıklamalarında şöyle dedi: Koronavirüs aşılarının Omicron varyantına karşı daha az etkili oldukları açıkça görülüyor. Varyantları hedef alan aşılarla ilgili fikir birliğine varılması zaman alacak. Omicron ile ilgili veriler net değil ancak aşıların daha düşük verimlilik gösterdiği açık
AB ilaç düzenleyicisi, Novavax aşısının kullanımını tavsiye etti
Avrupa Birliğinin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), merkezi ABD’de bulunan Novavax firmasının Kovid-19’a karşı ürettiği aşının kullanılmasını tavsiye etti. EMA’dan yapılan açıklamada, “Nuvaxovid” adlı aşının 18 yaş üstündeki kişilerde kullanılabileceği bildirildi. Üç hafta arayla iki doz uygulanan protein temelli aşının, 45 bin kişi üzerinde yapılan çalışmalarda hastalığa karşı yüzde 90 civarında etkili olduğu belirtildi.
Açıklamada, daha önce yürütülen çalışmalar sırasında virüsün Alpha ve Beta gibi varyantlarının bulunduğu, son haftalarda hızla yayılan Omicron varyantına karşı aşının etkinliğiyle ilgili verilerin sınırlı olduğu vurgulandı. EMA’nın kararının ardından Novavax’ın ürettiği aşı, Kovid-19 hastalığına karşı AB ülkelerinde kullanımı tavsiye edilen 5. aşı oldu. AB’de şu ana kadar kullanımına onay verilen aşılar BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson firmaları tarafından üretiliyor.
AB, Novavax’tan opsiyonlar dahil 200 milyon doz aşı almak için sözleşme imzalamıştı. EMA’nın aşıların koşullu pazar onayı hakkındaki kararı, AB Komisyonu için tavsiye niteliği taşıyor. Son onayı, AB Komisyonu veriyor. Komisyonun, onayı kısa süre içinde vermesi bekleniyor. Novavax, Kovid-19 aşısının AB’de kullanımı için resmi başvuruyu 17 Kasım’da yapmıştı.
***
hayırlara vesile olur inşallah