OMİKRON PANDEMİNİN SONUNU HIZLANDIRABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

ARK “Geçirdikleri onca mutasyona rağmen aşılara cevap verme kabiliyetlerini muhafaza etme nezaketi gösteren sayın varyantları, insanlığa yaptıkları bu iyilik sebebiyle tebrik ediyorum. Bu kalp sizleri unutmayacak.”

***

Sürekli mutasyon geçiren bir virüse karşı, enfeksiyonu ve bulaşmayı önlemesi mümkün olmayan ve kalıcı bağışıklık sağlamayan, etkinlikleri birkaç ayda kaybolan aşılarla pandeminin önlenemeyeceği ta başından beri biliniyordu.

Pandemi ancak bulaşıcılığı artan ama ağır hastalık yapmayan virüslerle sağlanacak toplum bağışıklığı ile kontrol altına alınabilir.

Bugün uygulanmakta olan mRNA aşıları risk grubunda yer alanlarda sadece ağır hastalık ve ölümleri önlemede işe yarar.

***

Ntv’ nin haberi:

Almanya’nın tanınmış bulaşıcı hastalık uzmanlarından Prof. Dr. Karl Lauterbach, Omicron varyantının, corona virüsün grip gibi daha bulaşıcı ancak daha az öldürücü bir hastalığa dönüştüğünü öne sürdü. Varyantın ilk kez ortaya çıktığı Güney Afrika’daki doktorlar, Omicron’un baş ağrısı ve yorgunluk gibi hafif semptomlara neden olduğunu duyurmuştu. Ancak, farklı bilim insanları bunu söylemek için çok erken olduğunu belirterek, daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Almanya’daki saygın bir profesör, corona virüsün Omicron varyantının ilk kez tespit edildiği  Güney Afrika’daki doktorların varyantın daha az şiddetli semptomlara neden olduğunu söylemesinin ardından çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Almanya’nın bir sonraki sağlık bakanı olmaya aday klinik epidemiyolog Prof. Dr. Karl Lauterbach, ilk raporların, Omicron varyantının bir yılbaşı hediyesi olabileceği ve hatta pandeminin sonunu hızlandırabileceği anlamına geldiğini söyledi.

Güney Afrika’daki doktorlar, Omicron’un corona virüsün önceki versiyonlarına göre baş ağrısı ve yorgunluk gibi hafif semptomlara neden olduğunu açıklamıştı.

Lauterbach,  “Omicron varyantının başak proteininde 32 mutasyonu var, yani delta varyantının iki katı kadar. Bu durum, çoğu solunum virüsünün evrimine paralel olarak,  corona virüsün daha sık enfekte etmek ve ancak az ölümcül olmak için evrimleştiği anlamına gelebilir” dedi.

Diğer taraftan, İngiltere’de yer alan East Anglia Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Prof. Dr. Paul Hunter, teorinin ‘doğruluğunu kanıtlayabileceğini’ söyledi, ancak  aşılamanın bu türe karşı korunmada çok önemli olduğunu vurguladı.

Bununla birlikte, bilim insanları uzun zamandır corona virüsün ortadan kaldırılmasının pek mümkün olmadığı, bunun yerine daha hafif bir soğuk algınlığı benzeri virüse evrimleşeceği konusunda açıklamalarda bulundu.

Ancak bilim bilim insanları, Omicron varyantının ne tür bir etki yaratacağını belirlemek için en az bir aya ihtiyaçları olduğunu aktardı. Çünkü bir insanın corona virüse yakalandıktan sonra, ciddi şekilde rahatsızlanması zaman alıyor.

Araştırmacılar, ayrıca Omicron’un endişe verici mutasyonlarının onu deltadan daha bulaşıcı hale getirip getiremeyeceğini ve aşılara karşı direncin gerçek dünyaya etkileyip etkilemeyeceğini anlamak için en az iki haftaya daha ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Öte yandan, şimdiye dek Omicron varyantının vakaların çoğu, yaşlı yetişkinlere kıyasla virüsten daha hafif semptomlar yaşayan genç insanlarda görüldü.

Doktorlar, hastalar arasındaki semptomların hafif olduğunu ve yorgunluk, kas ağrıları ve baş ağrısını içerdiğini bildirdi.  Ancak, uzmanlar, Omicron daha büyük yaş gruplarına yayıldıkça semptomların ve şiddetinin farklı olabileceğini konusunda uyardı.

Güney Afrika Tabipler Birliği Başkanı olan ve yeni varyantı bir hastada ilk kez tespit eden Dr. Angelique Coetzee, tedavi ettiği yedi kişide aşırı yorgunluk, hafif kas ağrıları, boğazda kaşıntı ve kuru öksürük olduğunu söyledi.

Kaynak: https://www.ntv.com.tr/galeri/saglik/omicron-varyanti-covid-19un-hafif-bir-hastaliga-donustugunu-gosteriyoralman-profesorden-carpici-aciklamalar,D5dCacLR9k-UpFI6lh0z3w/FKzQQOpFlEyNsKOvZkuVtQ

***

EK 1 (1.12.2021): Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantının çıktığı ülkelere yönelik seyahat kısıtlamalarının, varyantın küresel yayılımını önlemek için çözüm olmadığı uyarısında bulundu. Örgütten yapılan yazılı açıklamada, Omicron varyantına ilişkin uluslararası camiaya tavsiyeler yapıldı. Varyanta ilişkin son gelişmelerin DSÖ Sekreterliğince yakinen takip edildiği belirtilerek varyantın ilk ortaya çıktığı Güney Afrika Cumhuriyeti ve Bostvana’nın, Uluslararası Sağlık Tüzüğü uyarınca Omicron vakalarını hızlıca tespit edip raporlayarak başarılı mücadele sergilediği vurgulandı.

Omicron varyantını “endişe verici” olarak tanımladıklarını kaydedilerek ülkelerin takip ve dizilim hizmetlerini geliştirmesiyle vaka sayısının artmasının beklendiği uyarısı yapıldı. Açıklamada, yeni varyant sebebiyle ilgili ülkelere yönelik seyahat kısıtlaması uygulayan ülkelere, “Seyahat kısıtlamaları uygulayan ülkeler, bu tedbirleri delillere dayalı ve risk esaslı bir yaklaşımla almalıdır.” tavsiyesi yapıldı.

Tam seyahat yasakları çözüm değil

Bazı ülkelerin, varyantın çıktığı ülkelerden uçuşları tamamen durdurması kararına ilişkin “Tam seyahat yasakları, varyantın uluslararası yayılımını önlememekle beraber insanların günlük hayatı ve geçimi için külfet olacak, aynı zamanda salgına karşı küresel mücadeleyi olumsuz etkileyecektir.” uyarısında bulunuldu. Salgın devam ettiği sürece insani yardım, kargo nakli, ana ürün tedariki ve insani yardım gibi hayati önem taşıyan uluslararası seyahatlerin devam etmesi gerektiği bildirildi. Omicron varyantının yayılmasını önlemek için bütün ülkelere, “takip ve dizilim sistemlerini geliştirme”, “virüse dair tamamlanmış genom dizilimlerini kolay ulaşılabilir veri tabanlarına sunma”, “varyantlara dair vaka ve salgın kümelerini DSÖ’ye bildirme” tavsiyeleri yapıldı.

Uluslararası seyahat yapacak kişilerin ise Kovid-19 semptomlarına karşı uyanık ve tedbirli olmaları gerektiği bilgisi paylaşıldı. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, bugünkü açıklamasında, Omicron varyantının görüldüğü ülkelere yönelik seyahat kısıtlaması uygulamalarına tepki göstermişti. Güney Afrika ve Bostvana’nın seyahat yasağı uygulamalarıyla cezalandırıldığını savunan Ghebreyesus, “Henüz tamamen anlamadığımız bir varyanta karşı vatandaşlarını korumak isteyen ülkeleri çok iyi anlıyorum fakat bazı üye ülkelerin delillere dayanmayan ve sadece adaletsizliği daha kötü hale getirecek genelleyici ve toptan tedbirlere başvurmasını aynı şekilde endişeyle karşılıyorum.” açıklamasını yapmıştı. Güney Afrika Cumhuriyeti’nde 25 Kasım’da DSÖ tarafından “Omicron” olarak isimlendirilen B.1.1.529 varyantının tespit edildiği bildirilmişti.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/dso-seyahat-kisitlamalarinin-omicron-varyantinin-yayilmasini-onlemeyecegini-acikladi/2435146

***

EK 2 (1.12.2021)Tel Aviv yakınlarındaki Sheba Tıp Merkezi sözcüsü salı günü yaptığı açıklamada, yeni koronavirüs varyantı omicronun, biri geçen hafta Londra’daki bir konferanstan dönen iki İsrailli doktorda tespit edildiğini doğruladı. Hastane, iki doktorun üç doz Pfizer/BioNtech aşısı yaptırdığını ve şimdiye kadar hafif COVID-19 semptomları gösterdiğini açıkladı. İngiltere’den dönen doktorun muhtemelen meslektaşını enfekte ettiği belirtildi. Sağlık yetkilileri, biri AstraZeneca aşısı olan Malavi’den gelen bir turist olmak üzere İsrail’de yeni varyantı taşıyan iki kişinin daha tespit edildiğini doğruladı.

Kaynak: https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/two-israeli-doctors-infected-with-omicron-hospital-says-2021-11-30/

***

EK 3 (15.12.2021): DSÖ: Kovid-19’un Omicron varyantının hafif semptomlar göstermesi salgını bitirmeyecek

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, DSÖ’nün Cenevre’deki merkezinde düzenlenen basın toplantısında, bazı bilim insanlarının, “Omicron varyantının baskın varyant olması durumunda salgının erken biteceği” yönündeki açıklamalarına ilişkin, AA muhabirinin sorusunu cevapladı. Ryan, “Bence bunun doğrudan cevabı, hayır (salgın bitmeyecek).” ifadesini kullandı. Bununla beraber, Omicron varyantının Delta varyantına “üstün gelmeye” çalıştığına bu rekabetin daha önce de Delta ile Alfa varyantı arasında yaşandığına dikkati çeken Ryan, “Bu konuda alarmda ve uyanık kalmaya devam etmemiz gerekiyor. (Salgının biteceği konusunda) bir varsayımda bulunamayız ama (Omicron’a karşı) savunmasız durumdakileri korumak ve bulaşmayı durdurmak için şimdi harekete geçebiliriz.” dedi.

Ryan ayrıca, Omicron varyantının “zirve yapmasına” sadece “haftalar kaldığını”, hükümetlerin ve diğer kurumların çabalarını “iki, üç ve dört” kez artırması gerektiğini savundu. Bazı hükümetlerin Omicron varyantına karşı tüm nüfusa hatırlatıcı doz uygulama kararını da eleştiren Ryan, bu durumun küresel çapta “aşı eşitsizliğini” daha da körükleyeceğini ve milyonlarca insanın hayatını riske atacağını kaydetti. Discovery firmasının Üst Yöneticisi (CEO) Ryan Noach, eldeki bulgular ışığında Omicron varyantının diğer varyantlara kıyasla çok daha hafif semptomlar gösterdiğini ifade etmişti.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/dso-kovid-19un-omicron-varyantinin-hafif-semptomlar-gostermesi-salgini-bitirmeyecek/2447550

***

EK 4 (20.12.2021): Avrupa İlaç Ajansı başkanı Ton de Boer, Financial Times’a konuştu.

Boer, haberde yer alan açıklamalarında şöyle dedi: Koronavirüs aşılarının Omicron varyantına karşı daha az etkili oldukları açıkça görülüyor.  Varyantları hedef alan aşılarla ilgili fikir birliğine varılması zaman alacak.  Omicron ile ilgili veriler net değil ancak aşıların daha düşük verimlilik gösterdiği açık

AB ilaç düzenleyicisi, Novavax aşısının kullanımını tavsiye etti

Avrupa Birliğinin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), merkezi ABD’de bulunan Novavax firmasının Kovid-19’a karşı ürettiği aşının kullanılmasını tavsiye etti. EMA’dan yapılan açıklamada, “Nuvaxovid” adlı aşının 18 yaş üstündeki kişilerde kullanılabileceği bildirildi. Üç hafta arayla iki doz uygulanan protein temelli aşının, 45 bin kişi üzerinde yapılan çalışmalarda hastalığa karşı yüzde 90 civarında etkili olduğu belirtildi.

Açıklamada, daha önce yürütülen çalışmalar sırasında virüsün Alpha ve Beta gibi varyantlarının bulunduğu, son haftalarda hızla yayılan Omicron varyantına karşı aşının etkinliğiyle ilgili verilerin sınırlı olduğu vurgulandı. EMA’nın kararının ardından Novavax’ın ürettiği aşı, Kovid-19 hastalığına karşı AB ülkelerinde kullanımı tavsiye edilen 5. aşı oldu. AB’de şu ana kadar kullanımına onay verilen aşılar BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson firmaları tarafından üretiliyor.

AB, Novavax’tan opsiyonlar dahil 200 milyon doz aşı almak için sözleşme imzalamıştı. EMA’nın aşıların koşullu pazar onayı hakkındaki kararı, AB Komisyonu için tavsiye niteliği taşıyor. Son onayı, AB Komisyonu veriyor. Komisyonun, onayı kısa süre içinde vermesi bekleniyor. Novavax, Kovid-19 aşısının AB’de kullanımı için resmi başvuruyu 17 Kasım’da yapmıştı.

Kaynak: https://www.indyturk.com/node/449971/sa%C4%9Flik/avrupa-i%CC%87la%C3%A7-ajans%C4%B1-koronavir%C3%BCs-a%C5%9F%C4%B1lar%C4%B1n%C4%B1n-omicron-varyant%C4%B1na-kar%C5%9F%C4%B1-daha-az

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    Aşılar yapıldıkça varyantlar daha da artıyor.

    Üst solunum yolu griplerinin aşısı olmaz. Virüsler aşı üretenlerden 1000 kat hızlı olarak yeni kılıflar geliştiriyorlar.

    Varyantlara neden telaş gösteriyorsunuz ki.

    Her aşı olan kişi de, her an yeni varyant oluşuyor.

    Seyahatlarla yayılıyor, bu nedenle sınırlar kapatılıyor vs masalına inanmayalım…

  2. Alişan Yıldıran dedi ki:

    ‘Pandemi’ ha!

    Wikipedia’daki cumulative confirmed covid 19 haritasında Afraika kıtası nerede ise beyaz, yani pandemi oraya uğramamış.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Pandemic#/media/File:World_map_of_total_confirmed_COVID-19_cases_per_million_people.png

    Bugün duyduğum bir haberde Afrika kıtasına bir milyar doz covid aşısı bağışlanması kararlaşdırılmış.

    Manası; aşı olmamış yani negatif kontrol popülasyonu kalmasın, böylece fear mongering devam etsin.

  3. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Aynı haritada Çin beyaz yani veri yok!

    Sebebi komünist olması mı?

    Küreselcilerin yani fear mongeringin evsahibi olması mı?

    Nerden bileyim 🙂

  4. Hüseyin Nihal Atsız dedi ki:

    Pandemiyi geçiniz.

    Kendini çoğaltan, şekillendirilebilen hareketli organizmalar (xenobotlar) çağına hoş geldiniz.

    https://www.pnas.org/content/118/49/e2112672118

    Çip de neymiş!

Siz de yorumunuzu paylaşın: