BEBE MAMA ÜRETİCİLERİNİN BANA AÇTIĞI DAVAYA SAVUNMAMDIR
Prof. Dr. Canan Karatay‘ ın yazısı:
YIL 2019 SAVCI DAVAYI AÇMAMIŞTIR
Karatay 52 yıllık bir hekimdir. Karatay tüccar değildir. Karatay bebelerin, çocukların, gençlerin ve de halkın sağlığı için eski ve yeni bilimsel çalışmaları örnek vererek halka açıklamak yapmaktadır.
Eski ve yeni hatta en son, bir çok bilimsel araştırma endüstriyel bebe mamalarının sağlıksız olduğunu bildirmiştir.
1. İngilterede 479 endüstriyel, fabrikadan çıkan, bebe maması incelenmiştir. Sonuç olarak, %65 oranında
fazla şeker bulunduğu bildirilmiştir 1 .
2. Bilimsel araştırmacılar bebe mamalarının büyük bir çoğunluğunda bebelerin ihtiyacı olan gerçek besin maddelerinin bulunmadığını bildirmişlerdir.
3. ABD’de yapılan bir araştırmada da, bütün bebe mamaları incelenmiş ve büyük çoğunluğunun yüksek oranda şeker içerdiği bildirilmiştir.
4. Endüstrinin ürettiği bebe mamaları bu nedenle, bebeklerin tad alma duyusunu şekere alıştırdığını ve sağlıklı sebze tatlarına bebeleri uzaklaştırdığı bildirilmiştir 2 .
5. Avustralya’da da, endüstrinin üretmiş olduğu bebe mamalarının %29 oranında sentetik vitamin ve mineral bulunduğu, ve yüksek oranda şeker içerdiği bildirilmiştir 3 4 .
Fabrikada üretilen bebe mamalarının içerdiği sağlığa zarar veren beslenme öğelerinin listesi aşağıda verilmiştir:
1. Hazır BEBE MAMALARINDA, Fast Food dükkanlarında kullanılan, soya yağı, Canola yağı gibi aşırı işlem görmüş, aşırı TRANSYAĞ içeren bitkisel yağlar kullanılmaktadır 5 .
2. Bebe mamaları, ileri derecede rafine olmuş, yani ileri derece işlenmiş olan her türlü karbonhidratı içermektedir. Bilimsel araştırmacıların bildirdiklerine göre, bebe mamalarında ‘ŞEKER YOK’ ifadesi doğru değildir. Bebe mamalarına şeker eklemeyen firmalar, konsantre meyve suyu ile birlikte çeşitli nişasta ve unlar kullanmaktadırlar. Şekerin her türünün toksik olduğunu biliyoruz. Şeker ve şekere dönüşen rafine olmuş unlar gibi karbonhidratlar özellikle gelişmekte olan bebeklere daha fazla toksiktir. Rafine olan unlar ve de şekerlerde bebeklerin ihtiyacı olan hiç bir vitamin mineral kalmamaktadır 6 .
2016 yılında, Amerikan Kalp Derneği olan AHA (American Heart Association) kurumu, bebeklere ve çocuklara 2 yaşlarına kadar şeker ve şekerli besin verildiğinde, ileride kalp hastası olacaklarını bildirmiştir. Kalp hastalığını bebeklikten itibaren önlemek mümkündür denmekte ve bu 7 nedenle bebeklere şekerin hiç bir türünün
verilmemesini önermektedir.
3. 2010 yılında ABD de bulunan, ünlü Gıda ve İlaç Kurumu, yani FDA kurumu, endüstriyel bebe mamalarında kurşun tespit etmiş ve son derece tehlikeli olduğunu bildirmiştir.
4. Ayrıca hazır olan Bebe mamalarını, koyulaştırmak ya da yoğunlaştırmak amacıyla su ve mısır nişastası kullanıldığı da 7 . Gerek buğday unu gerek mısır nişastası yüksek oranda GLUTEN içerdikleri için, bebeklerde ilk aylardan itibaren, ÇÖLİAK HASTALIK gibi alerjik reaksiyonların başlamasına neden olmaktadır. Bugün bir çok küçük çocuk, ÇÖLİAK hastalığından dolayı tedavi edilmektedir.
5. Diğer bir bilimsel araştırma, 360 adet hazır bebek mamasında, FLORÜR tespit edildiğini bildirilmiştir 8.
6. Endüstriyel bebek mamaları, yüksek ısı altında üretilmektedir. Ayrıca, raf ömürleri uzun olması amacıyla, sitrik asid, kükürt dioksid gibi toksik kimyasal koruyucular, yapay kokular ve toksik kimyasal boyalar katkı maddeleri olarak eklenmektedir 9 10 . Çocuklarda ve bebelerde, huzursuzluk, dikkat dağınıklığı, çeşitli alerji ve bağışıklık sistemi zayıflığı sonucu sık sık ateşlenmelerin , gelişmekte olan körpe vücutlara yukarıda sayageldiğimiz toksik kimyasalların arz edilmesi sonucu gelişmektedir. ÇOCUKLARI NASIL BESLERSENİZ, ÇOCUKLAR ÖYLE OLUR, ‘They Are What You Feed Them’ adlı kitapda, bu konular detaylı bir şekilde açıklanmaktadır 11 .
ÖZET:
Bir anne ve 52 yıllık bir hekim olarak, dünyaya geldikten sonra pankreasları 12 ay, yani bir sene sonra, karaciğerleri ise, 5 sene sonra tam olarak gelişmesini tamamlayacak olan bebeklerimize ve çocuklarımıza, ENDÜSTRİ kar edecek diye, yukarıda sıralamış olduğum toksik madde ve kimyasalları vermeye DR. KARATAY’ın vijdanı hiç bir şekilde razı olamaz. 2013 yılında, hayykitap tarafından yayınlanmış olan, KARATAY DİYETİ’YLE BESLENME TUZAKLARINDAN KURTULUŞ REHBERİ, kitabımda bir bölümün başlığı şu şekildedir:
Kurtuluş Reçetesi-11, BEBEĞİNİ BEBE BİSKÜVİSİ İLE BESLEME!
Bebeklerinizin sağlıklı büyümesini istiyorsanız reklamlara aldanmayın! Onları evde hazırladığınız doğal besinlerle besleyin! Çocukların gelişimi hazır mama ya da bisküvi ile olamaz! Olduğunu iddia edenlere duyurulur…
Eğer BEBE ENDÜSTRİSİ DE biraz vijdan sahibiyse, doğal olan, sağlıklı, raf ömrü çok kısa ürünleri ÜRETİP, piyasaya arz etmeye çalışmalıdır.
Kaynaklar:
1 García AL, et al. Nutritional content of infant commercial weaning foods in the
UK. Arch Dis Child. 2013;98(10):793–797pmid:24019295
2 Anderson TA Commercial infant foods: content and composition. Pediatr Clin
North Am. 1977;24(1):37–47pmid:322065.
3 The best and worst baby foods revealed – News.com.au
https://www.news.com.au
4 5 Reasons To Keep Gerber Baby Food Away From Your Child.
https://www.honeycolony.com
5 Chloe R D., et al. Food Insecurity, Health, and Development in Children Under
Age Four Years. Pediatrics Oct 2019, 144 (4) e20190824; DOI: 10.1542/peds.2019-0824.
6 Scary Ingredients in Commercial Baby Food and How to Make home made foods
for babies. https://www.onegreenplanet.org
7 Nutritional content of infant commercial weaning foods in the UK. British
Medical Journals. Archives of Disease in Childhood. Volume 98, Issue 10.
http://dx.doi.org/10.1136/archdischild-2012-303386
8 Chloe R D., et al. Food Insecurity, Health, and Development in Children Under
Age Four Years. Pediatrics Oct 2019, 144 (4) e20190824; DOI: 10.1542/peds.2019-0824.
9 Matthews RH, Et al.. Nutrient content of selected baby foods. J Am Diet
Assoc. 1978;72(1):27–30pmid:621352.
10 Elliott CD Sweet and salty: nutritional content and analysis of baby and toddler
foods. J Public Health (Oxf). 2011; 33(1):63–70pmid:20519194.
11 Richardson A. They Are What You Feed Them. How food cab improve your child’s
behaviour, mood and learning. Harper Collins Publishers Ltd. 2006. 77-85 Fulham
Road Hammersmith, London W6 8JB.
MAMA!
Ticari mamaların pazarlanması için çocuk hekimlerine dayatılan ve öğretilen ‘ilk altı ay su bile vermeyin’ safsatasını anlatdığımız yazıyı yazalı dört sene olmuş (1).
Ülkemizde çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı sayısı arama motoruna sorduğumuzda 2014 yılı itibariyle 4601 (Sağlık İnsangücü Raporu 2014), Dr Fahri Ovalı’nın bu vesile ile okuduğum ve branşımızdaki sorunları ele alan değerli yazısında da bu rakam verilmekdedir (2).
Yeni uzman olan 6549 hekimi de eklediğimizde toplam sayı 2023’de 11.150 olmaktadır.
Bugün Canan hocanın bebek maması hakkındaki görüşleri münasebeti ile maruz kaldığı muameleye muttalî oldum ve hakikaten çok üzüldüm (3).
Mama konusnuda yazdığımız yazı ve görüşlere benim rastladığım lehde veya aleyhde hiç bir yazı maalesef olmadı.
Ecdadın ‘sükût ikrardan gelir’ sözünü hatırlayınca bu sessizlik mama lehine mi yoksa vatan lehine mi, ne dersiniz?
(1) https://vitamingiller.com/su-bile-vermeyin-oyle-mi/#comments
(2) https://www.sdplatform.com/Yazilar/Kose-Yazilari/578/Pediatride-insan-kaynaklari-ve-cocuk-hekimliginin-degisen-yuzu.aspx
(3) https://ahmetrasimkucukusta.com/2023/06/12/misafir-yazar/bebe-mama-ureticilerinin-bana-actigi-davaya-savunmamdir/
(4)
Doktorları tavliyorlar ve anne sütü yerine mamaya yönlendiriyorlar.
Sağ olun Alişan Bey, benim için üzülmeyin, ne olur.
Yüzde 1500 haklı olduğum ve de halkımızdan gerçekleri saklamadığım için çok mutlu oluyorum. İnsanlarımız bana inanıyorlar bu yeterli değil mi?
Bebeklere artık su ve tuz da verilmiyormuş artık. Bu ne biçim uygulama. Su ve kristal kaya tuzu yani doğal mineraller, zararlıymış bebelere! Yapay bebe mamaları ise serbest, ve de sağlıklıymış vah vah!
İmamı Azam diyorki: ‘Bütün oklar size geliyorsa, bilesinizki siz haklısınız’
Canan hocam sizin varlığınızla, haklı davanıza sahip çıkışınızla sevinç duyuyorum.
Üzüldüğüm şey vatan evladlarının hâl-i pür melâli….
On çocuk doktorunun dokuzu öneriyor diye televizyona reklam veren dernekler, nereye gitdiği belli olmayan tamamen duygusal varlıklar…
Kaybedilmiş meslek haysiyeti…
Haysiyet, şeref, namus, izzet-i nefs yerine fransızcadan bozma ‘onur’ saçmalığı…
Mama olmadan bebeklerin beslenemeyeceğini zanneden, ülkemizde mama pazarının 30 sene önce kurulduğunu bilemeyecek kadar akıldâne aydın müsveddeleri daha neler neler…
Hayirli gunler hocam.
Peki sutu kesilen anneler ne yedirecek? Inek sutu de onerilmiyor. Nisasta, un, pirinc unu keza zararli diyorlar. Anne sutu icemeyen bebekleri ne ile besleyelim? Bu konuda aciklama yaparsaniz cok seviniriz hocam.