KANSERE SEBEP OLAN İLAÇ İÇİN GSK’ YA 2.2 MİLYAR DOLAR CEZA
İngiltere merkezli ilaç firması GlaxoSmithKline (GSK), mide ilacı ranitidin’ in kansere sebep olduğu iddialarıyla açılan davaları anlaşarak ortadan kaldırmak için 2,2 milyar dolar (1,7 milyar sterlin; € 2 milyar) ödemeyi kabul etti (1).
ABD’de 80.000 davacıyı temsil eden 10 hukuk firması ile müzakere edilen anlaşma, ABD eyalet mahkemelerinde şirket aleyhine açılan davaların yaklaşık %93’ünü çözüme kavuşturuyor.
GSK ayrıca Connecticut’taki bir test laboratuarının açtığı ve ilaç üreticisinin kusurlu bir ürünü bilerek satarak ABD hükümetini dolandırdığını iddia eden davayı çözmek için de 70 milyon dolar ödeyecek.
Söz konusu laboratuvar şirketi Valisure, ranitidinin zamanla NDMA adı verilen kanserojen bir bileşiğe dönüşebileceği bulgusuyla 2019 yılında halka açıldı.
Bu, şirketin daha büyük cezalardan kurtulmak için suçunu kabul ettiğinin belgesidir.
Bu ilaç ülkemizde de Ranitab adıyla uzun seneler satıldı ve 4 sene kadar önce bizde de tüm dünyada da piyasadan çekildi.
Bu GSK’ nın ilk vakası değil
İlaç firmasına sahtekârlıktan 3 milyar dolar ceza: Amerikan Adalet Bakanlığı, dünyanın önde gelen ilaç firmalarından GlaxoSmithKline’ nın (GSK), kendisine yöneltilen suçlamaları kabul ederek cezai ve hukuki sorumluluklarına karşılık 3 milyar dolar ödemeye razı olduğunu açıkladı.
GSK, uzlaşma gereğince 5 yıl süreyle hükümet yetkilileri tarafından gözlem altında olmayı da kabul etti.
3 milyar dolarlık tazminat Amerika tarihinde “sağlıkta dolandırıcılıkta” sebebiyle ödenecek olan en yüksek meblağ(2)!
Çin’ den Glaxo’ ya 490 milyon $ rüşvet cezası: Xinhua haber ajansının bildirdiğine göre, Çangşa’da yapılan bir günlük mahkeme sonunda, eskiden GSK’nin ülkedeki faaliyetlerini yürüten Mark Reilly’ye, tecil edilmiş 3 yıl hapis cezası verildi ve Çin’den sınır dışı edilmesi kararlaştırıldı.
GlaxoSmithKline’ın diğer yöneticileri de, yine tecil edilmiş hapis cezalarına çarptırıldı. Çin yetkilieri geçen yıl GSK’nin faaliyetlerinin araştırıldığını açıklamıştı.
Son yıllarda Çin’de faaliyet gösteren bir yabancı şirketin adının karıştığı en büyük yolsuzluk skandalına dönüşen olayda, çok uluslu ilaç şirketi, yasa dışı yollar izleyerek tahminen 150 milyon dolar kâr etmekle suçlandı (3).
İngiliz ilaç devi GSK bilerek bozuk ilaç satmış: GlaxoSmithKline (GSK), Porto Rico’ daki fabrikasındaki üretim hatalarından kaynaklanan davada USA’ lı yetkililerle 750 milyon dolar ceza ödeme konusunda anlaştı. Bu, bir ilaç firmasının bilerek bozuk ilaç üretimi ve satışı iddiası için ilk başarılı dava olması yanında, aynı zamanda bir ilaç firmasına verilen en büyük dördüncü para cezası.
Bu paranın 94 milyon doları daha önce Glaxo’ da kalite güvence müdürü olarak çalışan ve imalat ihlâllerini ilgililere bildiren Cheryl Eckard ismindeki kişiye verilecek. Bu miktar da USA tarihinde bir ispiyoncuya ödenen en yüksek meblağdır. Üstelik bu bayan Eckard’ ın sadece federal hükümetten alacağı paradır; eyaletlerden de ayrıca milyonlarca dolarlar alması beklenmektedir (4).
Seretide satışını artırmak için doktorlara rüşvet iddiası: Dünyanın önde gelen ilaç üreticilerinden GlaxoSmithKline (GSK), Polonya’ da doktorlara rüşvet vermekle suçlanıyor. Bir propagandist “Doktorlara para veriyoruz onlar da ilaçlarımızı reçetelerine yazıyorlar. Böyle bir ödeme yapmadığımızda ilaçlarımız reçetelerde görmek mümkün olmuyor” diyor (5).
Glaxo’ ya 90 milyon dolar ceza: Dünya ilaç devlerinden İngiliz GlaxoSmithKline, suçunu kabul etmemesine rağmen Amerika’ da 38 eyalette açılan davalara karşılık 90 milyon dolar ceza ödemeye razı oldu.
(90 milyon ceza ödemeye razı olmak ama bu suçu kabul etmiyoruz demek de doğrusu çok zarif bir davranış).
Şirket bir zamanlar dünyanın en çok satan ilaçlarından olan Avandia’ nın kalp krizi ve felç risklerini önemsizmiş gibi göstermekle suçlanıyordu.
GlaxoSmithKline, klinik çalışmaların verilerini istismar ederek herhangi bir diyabet ilacının faydalarını abartmayacağına ve ilacı bile bile yanlış tanıtmayacağına da söz verdi.
Ayrıca, gelecek sekiz yıl içinde şirketin sponsor olduğu diyabet ilaçlarıyla yapılan tüm çalışma ve deneylerin özet bilgilerini açıklamayı da kabul etti (6).
Gelelim neticeye
Portföyünde 41 aşı (ticari ürün) bulunan GSK’ nın, 14 yeni aşı üzerinde çalıştığını biliyoruz (7).
Sadece GSK’ nın aşılarını yaptırsak bile tam 55 aşı bizi bekliyor.
GSK’ nın bir uçak ve uzay mühendisi atayarak bu 55 aşısının satışlarını uzaya uçurmayı düşündüğünü tahmin etmek de yanlış olmasa gerek.
Siz bu kadar sahtekârlığa, rüşvete bulaşmış bir şirketin aşı ve ilaçlarına güvenebilir misiniz?
Kaynaklar:
1. https://www.bmj.com/content/387/bmj.q2249
Makale: GSK settles most US lawsuits over Zantac for $2.2bn
***
EK 1 (13.10.2024): Modern tıp literatürüne son senelerde giren yeni tabirler var:
✅Overtesting (Bilgisizlik, defansif tıp ve ticari sebeplerle, gerekmediği hâlde yapılan ve hastanın başına olmadık işler ve masraflar açabilecek tetkik ve tahliller silsilesi)
✅Overdiagnosis (Gereksiz yapılan testler sonucu, herhangi bir belirtiye yol açmayacak, ömür boyu bir zararı olmayacak ve ölüme sebep olmayacak hastalıkların teşhisi)
✅Overtreatment (Overdiagnosis sonucu, ölene kadar farkında bile olunmayacak bir hastalık için ilaç, radyoterapi, ameliyat gibi ölümcül riskleri de olan tıbbi müdahalelere maruz kalınması)
Bu aşağıdaki tabirin patenti ise bana aittir:
✅Overvaccination (Hastalıkları önlemek bahanesiyle çoğu zaman etkinlik ve emniyeti bile belli olmayan sıvıların, şirketler daha çok kazansın, Bilefendi mutlu olsun diye sınırsız dozlarda yapılmasıdır).
Hayırlı olsun.
Kaynak: https://x.com/drahmetrasim/status/1845404510434246735
There are new terms that have entered the modern medical literature in recent years:
✅ Overtesting (a series of examinations and tests that are performed unnecessarily for ignorance, defensive medicine and commercial reasons, which may cause unnecessary problems and costs for the patient)
✅ Overdiagnosis (Diagnosis of diseases that will not cause any symptoms, will not cause lifelong harm and will not cause death as a result of unnecessary tests)
✅ Overtreatment (Exposure to medical interventions with fatal risks such as medication, radiotherapy, surgery for a disease that will not even be recognized until death as a result of overdiagnosis)
The patent for the following term belongs to me:
✅ Overvaccination (The administration of unlimited doses of vaccination, often of uncertain efficacy and safety, under the pretext of preventing diseases, so that companies can earn more and Bill G. can be happy).