ALZHEİMER’ İ VİTAMİNLERLE ÖNLEMEK MÜMKÜN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
alzheimer

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan araştırma, B6 + B12 ve B9 vitamin kombinasyonunun Alzheimer hastalığında beynin gri maddesindeki atrofiyi yavaşlatabileceğini ortaya koydu (1).

Araştırma, kanda yüksek homosistein değerlerine sahip ve ‘hafif derecede zihinsel bozulma’ olan yaşları 70 ve üzerindeki 156 hasta üzerinde gerçekleştirildi.

Hastaların bir grubuna plasebo, bir gruba ise 0.5 miligram B12 + 20 miligram B6 ve 0.8 miligram B9 vitaminleri (folik asit) verildi.

Bu hastaların beyinleri manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yöntemi ile değerlendirildi; çalışmanın başında ve 2 sene sonra kanda homosistein seviyeleri ölçüldü.

B vitamini kokteyli alanlarda kanda homosistein seviyelerinin yarılandığı ve Alzheimer’ de en çok etkilenen beyin bölgelerindeki büzülmenin yüzde 90 azaldığı görüldü.

Beyin gri maddesindeki eksilme plasebo alan grupta yüzde 5.2 iken, B-vitaminleri kokteylini alanlarda sadece yüzde 0.6 bulundu.

Gri madde, sinir hücrelerinin bir karışımından oluşuyor ve beynin hafıza ve düşünce gibi yüksek zihinsel fonksiyonlarıyla ilgili olan bölgelerinde bulunuyor.

Vitaminlerin etkinliği biliniyordu

Bu araştırma, vitaminlerin beyin atrofisi ve hafif zihinsel bozulmayı yavaşlattığını gösteren çalışmaları destekliyor.

2010’ da Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma vitamin alanlarda beyin atrofisinin yüzde 30, homosistein seviyeleri yüksek olanlarda ise yüzde 53 oranında azaldığını ortaya koymuştu.

Vitaminler orta ve ağır Alzheimer’ de değil sadece ‘erken safhada’ işe yarıyor; bunların sağlıklı insanlarda zihinsel fonksiyonları artırdığına dair bir veri de yok.

Alzheimer araştırmaları başarısızlıkla sonuçlanıyor

İlaç devleri milyarlarca dolar harcamalarına rağmen Alzheimer ve demans tedavisinde başarılı olamıyorlar, geliştirdikleri ilaçların hiçbiri bekleneni veremiyor.

Bugün için Alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçlar sadece belirtileri maskeliyor; beyinde meydana gelen hasarı durduracak veya geciktirecek bir ilaç maalesef yok!

FDA, son 10 sene içinde Alzheimer için hiçbir ilaca onay vermedi.

2011’ de hastalığın seyrini değiştirmesi umulan ilaçların müthiş finansal ve bilimsel eforlara karşılık işe yaramadıkları anlaşıldı.

Avagacestat, solanezumab, bapineumuzab ve gammagard son dönemlerde denenen ama etkileri gösterilemeyen ilaçlar.

Birkaç gün önce de ilk çalışmalarda Alzheimer’ de mucizeler yarattığı bildirilen “bexarotene” isimli kanser ilacının da sanıldığı gibi etkili olmadığı ortaya çıktı.

Alzheimer Hastalığı giderek artıyor

Alzheimer ve demans daha çok yaşlılarda ortaya çıkıyor ve ortalama insan ömrü uzadığı için de bu hastalıklara yakalananların sayısı giderek artıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2010’ da 36 milyon olan hasta sayısının 2050’ de üçe katlanarak 115 milyonu bulacağını bildiriyor.

60 yaşından itibaren insanların beyinleri senede yüzde 0.5 oranında büzülürken B-12 eksikliği, hafif zihinsel bozulma veya Alzheimer olanlarda bu daha hızlı oluyor.

Tıpta kısaca MCI (mild cognitive impairment) olarak bilinen ‘hafif derecede zihinsel bozulma’ 70 yaş üzerinde her 6 kişiden birinde görülüyor ve 5 sene içinde de bunların yarısında demans gelişiyor.

Alzheimer Hastalığı, tüm demansların yüzde 50 ila 80’ ini oluşturuyor.

Yükselmiş homosistein seviyelerinin beyine zarar verdiği düşünülüyor.

Gelelim neticeye

BİR: Bu, bir tedavinin Alzheimer hastalığının seyrini değiştirebileceğini gösteren ilk araştırma.

İKİ: Üstelik de mucizeyi yaratan aylık maliyeti ancak birkaç lira olan üç adet vitamin.

ÜÇ: Bu çalışmanın medyada çok az yer bulmuş olması gayet normal; vitaminlerle elde edilen sonuçlara bir ilaç firmasının patentine sahip olduğu bir kimyasal madde ile ulaşışmış olsaydı yer yerinden oynardı.

KAYNAK

http://www.pnas.org/content/early/2013/05/16/1301816110.abstract?sid=503ca69b-3ed9-4263-9c99-9551174fd98d

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Fatma GÜNAY dedi ki:

    Hocam annem 65 yaşında ve aşırı unutkanlık sorunu var.

    0.5 miligram B12
    20 miligram B6
    0.8 miligram B9 vitaminlerini

    biz kendimiz ayarlayabilir miyiz? Ya da böyle bir kombine ilaç var mı.? yardımlarınız için teşekkürler hocam.

  2. SEVİLAY KILINÇ dedi ki:

    Saygıdeğer hocam,

    Ben 63 yaşındayım, aşırı derecede unutkanlığım var. Annem ileri derecede alzhimer hastası idi vefat etti. Amcalarımda demans vardı vefat ettiler. Üstelik annem ve babam amca çocukları. İst. Ün. İstanbul Tıp Fak. Nöroloji ve Pisikiystri’nin kontrollü hastasıyım. Genlerin incelendi şu anda bir sıkıntı yok ama ilerisi meçhul. Verilen ilaçlardan hiçbir fayda görmedim. Unutkanlılığımda gerileme yok maalesef.

    Sizin sçıkladıpınız;
    0.5 mg B12,
    20 mg B6,
    0,9 mg B9 vitaminlerin
    bizler nereden, nasıl temin edebiliriz? Bu konuda yardımcı olmanızı rica ederim.
    Saygılarımla,

Siz de yorumunuzu paylaşın: