ÇOCUĞUNUZUN YATAK ODASINA TELEVİZYON KOYMAYIN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obezite tv çocuk

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Televizyon seyretmenin obeziteye yol açtığı biliniyordu ama yeni bir araştırma bundan çok daha fazlasını ortaya çıkardı.

Buna göre, yatak odalarında televizyon bulunan çocuklar daha göbekli oluyor, kanda trigliserit seviyeleri daha yüksek çıkıyor ve kalp hastalıkları ile diyabet riski de daha fazla oluyor (1, 2).

5-18 yaş arası 369 çocuk üzerinde gerçekleştirilen araştırmada aynı diyet ve aynı fiziksel aktiviteleri olan iki çocuktan yatak odasında televizyon olanlarda kardio-metabolik risk faktörlerinin daha yüksek olduğu belirlendi.

Yatak odalarında televizyon olup olmadığı ve kaç saat seyrettikleri sorulan çocuklara bir dizi testler yapıldı.

Çocukların kan basıncı, göbek çevresi, kanda trigliserit, kolesterol ve açlık kan glikoz seviyeleri ölçüldü.

Göbek ve iç organlar etrafındaki yağ ile yağ kitlesi DXA ile; karın cilt altı ve iç organ yağları ise MRI ile belirlendi.

Günde 2 saatten fazla televizyon seyreden, yatak odalarında televizyon olan çocuklarda obezite riskinin çocuğun yaşı, cinsiyeti, ırkı, fiziksel aktivitesi ve diyeti de dikkate alındığında 2 buçuk misli fazla olduğu hesaplandı.

Oturma odalarında televizyon olan çocuklara göre yatak odalarında televizyon bulunanlarda kardio-metabolik risk ihtimali 3 misli yüksek bulundu.

Günde 5 saatten uzun süre televizyona bakan çocuklarda da obezite ihtimalinin 2 kat artmış olduğu tespit edildi.

Araştırmacılardan Staiano “Yatak odasında televizyon olması, çocuğun sağlıklı uyku uyumasına mani oluyor. Obezitenin ortaya çıkmasında bu çocukların aileleriyle beraber yemek yememelerinin de etkisi var” diyor.  

Televizyon yatak odalarına kadar girdi

Amerikalı araştırmacı arkadaşlar sağ olsunlar zahmet etmişler bu araştırmayı yapmışlar fakat biz bunun böyle olduğunu bu araştırma olmadan da biliyorduk.

Üstelik olay sadece obezite ile de sınırlı değil.

Uzun süre televizyon seyretmenin astım ve alerjik hastalıklar ve hipertansiyon için de risk faktörü olduğu, çocukların ruh sağlığını olumsuz etkilediği de biliniyor (3).

Haberde Amerika’ da 8-18 yaş arası çocukların yüzde 70’ inin yatak odalarında televizyon olduğu bildiriliyor.

Bizde de durumun Amerika’ dan çok farklı olduğunu sanmıyorum.

Belki onları geçmişizdir bile, kim bilir. Mutfakta hatta tuvalette televizyon olan evler biliyorum.

Gelelim neticeye

Uzmanlar, çocukların günde 2 saatten fazla televizyon seyretmelerini, yatak odasında televizyon olmasını doğru bulmuyorlar.

Pedagoglarımız “Sen buna da mı karışıyorsun” diyeceklerdir biliyorum da, özellikle küçük çocukların televizyondan hepten uzak tutulmaları daha doğrudur.

Bizim nesil televizyonu ilk defa, liseye giderken komşumuzda gördü de ne oldu?

Televizyonla büyüyen çocuklardan fazlamız var eksiğimiz yok. 

Şu çocuk-televizyon meselesini konunun ilgilileri tartışıp bir sonuca bağlasalar, anne-babaları bilgilendirseler, gerekli uyarıları yapsalar çok iyi olacak.

Yoksa buna da mı Başbakanımızın el atması bekleniyor?

KAYNAK

1. http://www.latimes.com/health/boostershots/la-heb-television-kids-obesity-20121211,0,6068463.story

2. http://www.healio.com/endocrinology/obesity/news/online/%7B1AC9638A-632D-44BE-B705-6005E2F4A127%7D/Bedroom-TV-viewing-increased-obesity-cardiometabolic-risk-in-children

3. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2010/05/15/yazilar/zaman-gazetesi/cocuklari-televizyondan-uzak-tutun/

***

EK 1 (7.1.2024): Orta derecede bilgisayar kullanımı demans, Parkinson, depresyon ve bunların çoklu hastalık durumu riskinde azalma ile ilişkilidir; artan TV seyretmek ise bu hastalıkların riskini artırır. Özellikle farklı ekran süresi, beyin yapılarını etkileyerek hastalıklara yakalanma riskini etkileyebilir. Farklı türde ekran başında geçirilen zamanı günlük fizik aktivite veya planlanmış egzersizle değiştirmek, daha düşük demans, Parkinson hastalığı ve depresyon riskiyle ilişkili olabilir.

Kaynak: https://ijbnpa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12966-023-01531-0

Makale: Different types of screen time, physical activity, and incident dementia, Parkinson’s disease, depression and multimorbidity status

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: