YAŞLILARA TANSİYONLARI DÜŞÜK OLDUĞU HÂLDE İLAÇ VERİLMESİ ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bizde bir hastaya tansiyon ilacı başlandığında çoğu zaman artık bu ömür boyu süren bir tedavi olur; hiçbir babayiğit doktor bu ilaçları kesmeye cesaret edemez.

İngiltere’ de Kent Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan bir araştırma bu durumun sadece bize has olmadığını gösterdiği gibi, tansiyonları düşük olmasına rağmen ilaca devam edenlerin sağlıklarının nasıl büyük bir risk altında olduğunu ortaya koydu.

Age and Ageing isimli dergide yayınlanan araştırma 70 yaş üzerindeki 11167 kişi üzerinde yürütüldü.

Bunların 1899’ unun kan basınçları düşüktü ve 1246’ sı ilaç kullanıyordu. Büyük tansiyon 1297 kişide 120’ nin altında idi ve 844’ ü tansiyon ilacı kullanıyordu. 474 kişide 110’un altında idi, 313’ ü ilaç alıyordu. 128 kişide ise büyük tansiyon 100’ ün altında idi ve 89’ u ilaç tedavisi görüyordu.

Düşük tansiyonu (hipotansiyon) olanlarda hastaneye yatış, akut böbrek yetersizliği ve ölümlerin daha fazla olduğu tespit edildi.

Araştırmanın uzmanlarından C. Farmer şunları söylüyor (2):

Yaşlılarda hipertansiyon tedavisi felç ve kardiyovasküler riskleri azaltır ama birçok risk faktörüne sahip olan yaşlılarda tansiyon ilaçlarının risk azaltmalarıyla bunların yan etki riskleri iyi hesaplanmalıdır.

Tedavi düzenli olarak değerlendirilmelidir ve yeni araştırmalarla tedaviden fayda görecek yaşlıların daha iyi belirlenmesi gerekir.”

Tansiyon düşüklüğü de zararlıdır

Tansiyonun çok yüksek olmasının felç ve kalp krizi riskini artırdığına hiç şüphe yoktur ama düşük tansiyonun da bu riskleri artırabileceği üzerinde pek durulmaz.

Yaşlılarda tansiyon düşüklüğünün beyne giden kan miktarını azaltmasının düşme, bunama ve Alzheimer gibi hastalık risklerini artırdığı bilinir.

Bu araştırma, hipotansiyonun felç, böbrek yetersizliği ve ölüm ihtimallerini de artırdığını ortaya koyuyor.

Gelelim neticeye

Uzun süreli ilaç tedavisi tavsiye edilen hipertansiyon, astım, KOAH, diyabet, romatizma gibi kronik hastalıklarda hastaların yakından takip edilmeleri çok önemlidir.

Hastaların tansiyonları kontrol altında tutulmalı ve düşük değerler söz konusu olduğunda doz azaltılması veya ilacın tamamen kesilmesi düşünülmelidir.

Gerekli olduğunda ilaç almamak kadar ilaçların gereksiz yere kullanılması da zararlıdır.

Kaynaklar:

1. http://ageing.oxfordjournals.org/content/early/2016/06/27/ageing.afw120

Makale: Older people remain on blood pressure agents despite being hypotensive resulting in increased mortality and hospital admission 

2. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160704082955.htm

***

EK 1 (20.9.2023): Hipertansiyon hastalarında artan cinsel aktivite sıklığının genel sağlık ve yaşam kalitesi üzerinde koruyucu etkileri olabilir.

Kaynak: https://academic.oup.com/jsm/article-abstract/20/8/1078/7192950?redirectedFrom=fulltext&login=false

Makale: Association between sexual frequency and all-cause mortality in young and middle-aged patients with hypertension: a cohort study of patient data from the National Health and Nutrition Examination Survey 2005-2014

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Semra Sağlam dedi ki:

    Hay Allah razı olsun hocam sizden, yarın gidip annemin doktoruna bu yazınızı gösterecem ve diyecem ki bakın annem tansiyon hastası ilaç içiyor tamam ama kadıncağız başım dönüyor diyor tansiyona bakıyoruz 9 la 10 arası çıkıyor diyoruz siz ilaca devam diyordunuz. Buyrun Ahmet Hocanın bu yazsını okuyun.

  2. Hüseyin Çetin dedi ki:

    Ben de tansiyon hastasıyım 2 çeşit ilaç içiyorum tansiyonum hep normal zaman zaman da düşüyor hiç yüksek olmuyor ama doktorum tansiyonun düşssede bunları mutlaka al diyor. Kafam karıştı napayım.

Siz de yorumunuzu paylaşın: