MODERN TIP DAHA TANSİYONUN KAÇ OLMASI GEREKTİĞİNİ BİLE BİLMİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Modern tıbbın her gün yeni bir acizliği ile karşılaşıyoruz.

Bunlardan biri de halk arasında tansiyon adıyla bilinen kan basıncının kaç olması gerektiğinin hâlâ belirlenememiş ve tartışılıyor olması.

Oysa tansiyon aletinin en azından 100 seneyi aşan bir geçmişi var.

Aleti 1881’ de von Basch keşfetmiş, Riva-Rocci 1896’ da bunun daha kolay kullanılan şeklini geliştirmiş, Cushing ise 1901’ de aleti modernize ederek tıp dünyasında popüler olmasını sağlamıştır.

Günümüzde hipertansiyon hastalarının çoğunun hatta tansiyon problemi olmayanların evlerinde bile tansiyon aletleri vardır.

Tansiyon ölçmek için de tıp tahsiline gerek yoktur, öğretildiği takdirde herkes de tansiyonu kolayca ve doğru olarak ölçebilir.

Ayrıca Holter gibi tansiyonu sürekli olarak kaydedecek sistemler de vardır.

Doktorlar da muayene ettikleri her hastanın mutlaka tansiyonlarını da ölçtüklerine ve bugüne kadar da binlerce hatta on binlerce araştırma yapılmış olduğuna göre kan basıncının kaç olması gerektiğinin çoktan belirlenmiş olması icap eder, öyle değil mi?

Fakat hayır, modern tıp insanların kan basıncının kaç olması gerektiğini hâlâ belirleyememiş ve hâlâ şapkadan tavşan çıkarırcasına yeni kılavuzlar yayınlayarak yeni değerler belirlemektedir.

Yeni tansiyon kılavuzu yayınlandı

Amerikan Kalp Derneği (American Heart Association=AHA), Amerikan Kardiyoloji Koleji (American College of Cardiology=ACC) ve Amerikan Hipertansiyon Derneği (American Society of Hypertension=ASH) uzmanları tarafından hipertansiyon tedavi kılavuzunu güncelleştirdi.

Circulation isimli dergide yayınlanan yeni kılavuza göre bundan böyle koroner kalp hastalığı, dolayısıyla kalp krizi ve felç riski olanlarda kan basıncının 140/90’ ın altına düşürülmesinin hedeflenmesi isteniyor (1).

Daha önce kalp krizi, geçici iskemik atak ve periferik arter hastalığı veya karın aort anevrizması olanlarda ise tansiyonun 130/80’ in altında tutulması isteniyor.

Buna karşılık 80 yaşın üzerinde ola hastalar için hedef değer olarak 150/90 gösteriliyor.

AHA 2007’ de, stabil angina veya akut koroner sendrom olanlarda kan basıncının 130/80’ in altında ve sol ventrikül yetersizliği olanlarda ise 120/80’ in altında olmasını tavsiye etmişti.

Tedavide temel ilaçlar olarak beta-blokerle beraber ACE inhibitörleri veya ARB blokerleri ile beraber tiazit veya tiazit benzeri idrar söktürücüler tavsiye ediliyor.

Gelelim neticeye

BİR: Bu yeni kılavuzla tansiyon meselesinin artık hâllolmuş olduğunu, kimin tansiyonun kaç olması gerektiğinin belirlenmiş olduğunu sanmayın.

İnsanoğlu aya gidebilir, uzaya uydu yerleştirebilir ama tansiyonun kaç olduğunun belirlenmesi bence mümkün değildir.

Dünya döndükçe yeni kılavuzlar yayınlanacak, tansiyon bazen 10 mm Hg indirilip 5 mm Hg yükseltilecek ama hiçbir zaman bu işin sonu gelmeyecektir.

İKİ: 100 seneden beri daha tansiyonun kaç olduğuna karar verememiş olan bunun için bıkmadan usanmadan sürekli yeni kılavuzlar yayınlayan modern tıbba ne kadar güvenmek gerekir karar sizin.

ÜÇ: Tıp fakültelerinden tansiyon ölçmeyi öğrenmeden mezun olmak mümkün diyen öğrenciler de hiç üzülmesin (2).

Kaç olması gerektiği bilinmedikten sonra tansiyon ölçmeyi öğrenseniz ne olacak?

Kaynak

1. http://circ.ahajournals.org/content/early/2015/03/31/CIR.0000000000000207

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/03/31/misafir-yazar/tip-ogrencileri-cok-dertliler/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Can Dostum dedi ki:

    Hocam bir makalenizde modern tıbbı savunuyor otları satanı şarlatanlıla suçluyorsunuz (ki katılıyorum)modern tıbbı savunuyorsunuz şimdi modern tıbbın daha tansiyonun kaç olması gerektiğini bilmediğini söylüyorsunuz.Bu çelişkiler ,ozon tedavisini savundunuz sonra fiyasko dediniz,neden

Siz de yorumunuzu paylaşın: