STRES SAĞLIKLI YAĞLARIN ETKİSİNİ YOK EDİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Ohio Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen çalışmada stresli bir olaydan sonra sağlıklı yağlardan zengin yüksek kalorili diyet tüketen kadınların daha az kalori yaktıkları ve kanlarında da enflamasyonu gösteren değerlerin arttığı belirlendi.

58 kadına iki farklı günde iki farklı kahvaltı verildi.

Bu kahvaltılardan biri doymuş yağlarla (palmiye yağı) diğeri ise tekli doymamış yağlarla (ayçiçek yağı) hazırlanmıştı ve bisküvi, yumurta, hindi sosisi ve sosundan oluşuyordu.

İki kahvaltı da bir Big Mac ve orta boy patates kızartmasına eşdeğer olan 930 kalori ve 60 gram yağ ihtiva ediyordu.

Palmiye yağı sağlıksız, oleik asitten zengin ayçiçek yağı sağlıklı yağ olarak kabul ediliyor.

Kadınların stres durumları Stressful Events sorgulama formuyla değerlendirildi.

Enflamasyonu değerlendirmek için de kanda CRP, amiloid A ile adezyon molekülleri (sICAM-1 ve sVCAM-1) ölçüldü.

Kahvaltıdan önceki gün bir çocuğun yere döktüğü boyları temizlemek veya bunaması olan inatçı bir ebeveynle ilgilenme gibi stresli bir olay yaşayan kadınlarda sağlıklı yağların müspet etkilerinin ortadan kalktığı tespit edildi.

Kötü yağ tüketen kadınlarda enflamasyonu gösteren değerlerin arttığı, iyi yağ tüketenlerde ise azaldığı ama stresli olaydan sonra sağlıklı yağ tüketmenin enflamasyon belirteçlerine müspet bir etkisinin olmadığı görüldü.

Bu araştırmaya güvenmek hata olur

Araştırmanın çok az sayıda insan üzerinde gerçekleştirilmiş olması bir tarafa deneklere verilen sağlıklı kahvaltı kesinlikle sağlıklı değil.

İşlenmiş tahıldan üretilen bisküvinin, kimyasal ve GDO’ lu yemlerle beslenen hindilerin ve içinde pek çok katkı maddesi bulunması muhtemel bir sostan oluşan bir kahvaltının sağlıklı olması mümkün değil.

Ayçiçek yağı da sağlıklı bir yağ değil.

Kronik hastalıkların sebebi enflamasyon

Kronik hastalıkların hemen tamamının altında mikropsuz bir tür iltihap olan enflamasyon yatıyor.

Bu enflamasyonun ortaya çıkmasında da bağırsaklardaki bakteri tür ve miktarlarının değişmesinin çok önemli rolü olduğu biliniyor.

Bağırsak bakterilerini etkileyen en başta gelen etken sağlıksız beslenmedir ve stresin de benzer bir etkisinin olması kuvvetle muhtemeldir.

Gelelim neticeye

Bu araştırma, stresli olduklarında çok yiyenlerin neden daha kolay kilo aldıklarını, neden daha çok hasta olduklarını da izah ediyor.

Kaynak: http://www.nature.com/mp/journal/vaop/ncurrent/full/mp2016149a.html

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. faik dedi ki:

    İlim değil, ölüm. An değil, can. Sağlık değil, solluk. Tabii ölüm değil, tıbbi ölüm. Damgasız ölüm değil, damgalı ölüm. Tanrı öldürmesi değil, insan öldürmesi……

    Yangı (wiki):
    Birçok hastalığın seyri sırasında yangısal bir takım reaksiyonlar meydana gelmektedir. Bunlar başlıca enfeksiyöz hastalıklar ve yangısal idiopatik otoimmun hastalıklardır. Tarih boyunca bu olgular farklı şekillerde yorumlanmış, birçok hastalık için “tanrının gazabı” veya “bazı dengelerin bozulması” sonucu (örneğin Ying ve Yang) meydana geldiği sanılmıştır.

    Sonra,
    Psikolojisine/biyolojisine…. fatiha;
    nimet; ihsan, bereket, hoşnutluk, mutluluk, zevk, refah, güzellik, bolluk, sevimlilik, dinlenme, huzur, rahat, güven, ……..
    dalalet; delilik, azma, sapma, hadsizlik, sınırsızlık, şaşma, dökme, ürkme, taşma, yoldan ayrılma, yoldan çıkma, korkarak kaçma, cinnet, illet, hastalık…….
    gazap; öfke, sinir, kızma, kızarma, kızıl, yanma, kan dökmek, …….
    *
    Her tarafım yandı/yanıyor/yanacak.

Siz de yorumunuzu paylaşın: