KALP KRİZİ VE KANSERLERİ ÖNLEYEN MUCİZE İLAÇ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Statin” sınıfı kolesterol sentezini azaltan ilaçların kalp krizi, felç ve bunlara bağlı ölüm riskini azaltması olmayacak duya âmin demekten başka bir şey değildi ama bunlar bilim dünyasının üstün gayretiyle senelerce insanlara yutturuldu.

New England Journal of Medicine’ de kalp krizi ve felç riskini azaltan yeni bir “mucize ilaçla” ilgili ilk klinik araştırma yayınlandı (1).

Bu, Novartis firması tarafından geliştirilen ve halen nadir oto-immün hastalıkların tedavisi için onaylanmış olan “canakinumab” (Ilaris) isimli ilaçtan başkası değil.

Canakinumab, kısa adı CANTOS (Canakinumab Anti-inflammatory Thrombosis Outcomes Study) olan çalışmada daha önce kalp krizi geçiren ve enflamasyonu gösteren CRP değerleri 2’ den yüksek olan 1061 hasta üzerinde denendi.

Canakinumab bir grup hastaya üç farklı dozda (50 mg, 150 mg ve 300 mg) her 3 ayda bir cilt altına zerk edilirken bir gruba da plasebo verildi.

3.7 senelik medyan takip sonunda canakinumab’ ın kalp krizi ve felçleri plaseboya göre yüzde 15, stent ve bay-pas gibi müdahale ihtiyacını yüzde 30 azalttığı belirlendi ama gruplar arasında ölümler bakımından bir fark bulunamadı.

Canakinumab alan grupta ölümcül enfeksiyon riskinin plasebo grubuna göre daha yüksek, akciğer kanseri riskinin ise daha düşük olduğu tespit edildi.

Kronik hastalıkların sebebi enflamasyondur

Kanserlerden kalp krizlerine astım ve alerjilerden nörolojik hastalıklara romatizmadan Alzheimer’ e kadar tüm kronik hastalıkların altında yatan esas sebep enflamasyon yani bir tür mikropsuz iltihaptır (2).

Bu enflamasyon büyük ölçüde beslenme hataları, hareketsizlik, sigara, stres gibi hayat tarzındaki yanlışların sonucudur.

Kalp krizi ve felçlerin altında yatan kronik enflamasyonu baskılamak için antienflamatuar bir ilacın denenmesi mantıklı bir yaklaşım olarak görülebilir çünkü canakinumab isimli monoklonal antikorlar enflamasyonu başlatan interlökin-1beta isimli sitokini bloke ederek kronik iltihabı baskı altına alırlar.

Gel gelelim bu tamamen insanların ceplerini hedefleyen tamamen ticari bir zihniyettir.

Enflamasyon ilaçlarla değil bu yanlışların ortadan kaldırılmasıyla önlenebilir çünkü yanlış beslenmenin veya hareketsizliğin zararlarını telafi edecek bir ilaç olamaz!

BİR: İlacın kalp krizi ve felçleri sadece yüzde 15 azaltıyor olmasını etkinliğinin hiç de fazla olmadığı –bana göre hiçbir işe yaramadığı- şeklinde değerlendirmek gerekir.

Elma yemek, köpek gezdirmek, nar suyu içmek gibi basit hayat tarzı değişikliklerinin kalp krizi ve felçleri önlemede çok daha etkili olduğunu, üstelik hiçbir yan tesirlerinin bulunmadığını hatırlatmak yeterlidir (3).

İKİ: Bağışıklığı baskılayan ilaçların enfeksiyon riskini artırması beklenen bir durumdur.

Nitekim bu çalışmada da ilacın tüm sebeplere bağlı ölümleri azaltmadığı gibi “ölümcül enfeksiyon riskinin” plasebo grubundan yüksek olması da çok dikkat çekicidir.

ÜÇ: Canakinumab tedavisinin senelik maliyeti 64 bin dolardır (bir enjeksiyon 16 bin dolar) , bizim paramızla yaklaşık 250 bin liradır (4).

DÖRT: Bu araştırmanın akciğer kanseri riskini azaltması müspet bir sonuç gibi gösteriliyor olmakla beraber durum hiç de öyle değildir.

Akciğer kanserinin bir numaralı sebebi sigaradır ve kanseri önlemek için yapılması gereken de enflamasyonu baskılayan ilaçlardan medet ummak değil, sigara içilmemesi ve içenlerin de hemen bırakmasıdır.

Gelelim neticeye

BİR: Bilim dünyasının akıl ve mantık dışı ticari kolesterol teorisini terk edip kalp krizi ve felçlerin altında enflamasyonun yattığı gerçeğini görmesi memnuniyet vericidir.

İKİ: Bu enflamasyon hayat tarzındaki hataların ortadan kaldırılmasıyla önlenebilir ve hafifletilebilir.

İlle de ilaçlardan medet umulacaksa klinik çalışmalara canakinumab gibi senelik maliyeti onbinlerce dolar olan ilaçlar yerine daha ucuz olanlardan başlanmalıdır.

Nitekim bundan 6 sene kadar evvel bir yazımda bu amaçla metotreksat gibi ilaçların denenebileceğini belirtmiştim (5).

Şimdi bu çok ucuz ilaçla bir çalışma planlandığını öğrenmekten mutlu oldum (4) ve bunun ilaç endüstrisi tarafından değil hükumet tarafından desteklenmesine hiç şaşırmadım.

ÜÇ: Bu araştırma, yeni bir mucize ilaç bulunana kadar dünyanın bir 20-30 sene bu tür ilaçlarla oyalanacağını ve soyulacağını da gösteriyor.

DÖRT: İlacın dünyaya hem kalp hastalıklarını hem kanserleri önleyen “mucize” olarak sunulması utanç vericidir (4).

Kaynaklar:

1. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1707914?query=featured_home

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/04/02/kitaplar/yeni-kitaplar/buyuk-kolesterol-yalanlari/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/03/20/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/kolesterol-asisi-husran-yaratti/

4. http://wallstreetpit.com/114072-wonder-drug-miracle-treating-heart-attacks-cancer/

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/01/11/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/olesterol-ilaclarina-neden-guvenmiyorum/

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Ümit dedi ki:

    Muhteşem bir yorum, başka söze gerek yok!

  2. Ayşe Zehra dedi ki:

    Ota çöpe sapa samana püsküle de gerek kalmadığını yazsaydınız keşke hocam.

  3. Mustafa Kartal dedi ki:

    Novartis firmasının bu başlığı atan medyaya tekzip göndermesi gerekir. Aksi takdirde bu başlığı firmanın özel olarak attırdığını düşünen ve ifade edenlere kimsenin diyecek sözü olamaz.

  4. Sema dedi ki:

    Helal size hocam ne güzel dalga geçmişsiniz

  5. Kemal Güneş dedi ki:

    Her antienflamatuar ilaç aynı etkiyi göstermiyor. NSAİ olarak bilinenler tam aksine kalp krizi riskini artırıyor. Bunlardan en iyi bilineni Vioxx, zaten bu sebeple piyasadan çekildi. Metotreksat farklı bir ilaç, etkili olması mümkündür, denemek lazım.

Siz de yorumunuzu paylaşın: