MİDE KORUYUCU İLAÇLAR MİDE KANSERİNE YOL AÇIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Mide koruyucu olarak bilinen ilaçları (PPİ) kullananlarda mide kanseri riskinin ilaç kullanmayanlara göre iki buçuk misli fazla olduğu bildirildi (1).

Mide kanseri riski ilaçların kullanım süresi uzadıkça artıyor; buna göre risk bir sene veya daha uzun kullananlarda 5 kat, 2 sene veya daha uzun kullananlarda 6.5 kat ve 3 sene veya daha uzun kullananlarda ise 8.3 kat daha fazla!

İlacın sık kullanımı da mide kanseri riskini yükseltiyor.

63 bin hasta üzerinde yapılan araştırmaya göre H2 antagonisti olarak bilinen ilaçların (famotidin) böyle bir riski bulunmuyor.

PPİ-mide kanseri ilişkisi

Dünya nüfusunun yarısından fazlasında bulunan Helicobacter pylori isimli bakteri çoğu zaman zararsız olmakla beraber insanların bir kısmında mide kanseri ile ilişkilendiriliyor.

Uzun süreli PPİ kullanılmasının atrofik gastrite yol açtığı ve bunun da mide kanseri riskini artırdığı düşünülüyor.

Bu ilaçların mide kanseri riskini artırmadığını gösteren çalışmalar yanında (2), yeni bir meta-analizde de PPİ’ lerinin mide kanseri riskini yüzde 43 artırdığı bildirilmişti (3).

Mide koruyor başka organları perişan ediyor

PPİ’ ların karaciğer hasarı, kalp krizi, felç, kolit, zatürre, kolon kanseri, kemik kırığı ve ölüm riskini artırdığı, B12 ve magnezyum eksikliğine yol açtığı bildirilmişti; bu risklere bir yenisi daha eklenmiş oldu (4).

PPI sınıfından ilaçların en tanınmışları omeprazole (Omeprol) , lansoprazole (Lansor) , pantoprazole (Pantpas) ve esomeprazole (Nexium) ve rabeprazole (Pariet)’ tir.

Gelelim neticeye

BİR: Araştırma bir sebep-sonuç ilişkisini göstermiyor, bir risk artışını ortaya koyuyor ama bu ilaçların çok yaygın, çok uzun süre ve üstelik de çoğu zaman gereksiz yere kullanılıyor olması bu risk artışının mutlaka dikkate alınması gerektiğini gözler önüne seriyor.

İKİ: PPI sınıfı ilaçlar mide hastalıklarının tedavisinde adeta bir devrim yaratmıştır ve kısa süreli tedavi emniyetlidir.

ÜÇ: Çok uzun süreli tedavilerde diğer ilaç gruplarından faydalanılması daha doğrudur.

Kaynaklar:

1. http://gut.bmj.com/content/early/2017/09/18/gutjnl-2017-314605

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26541643

3. http://www.cghjournal.org/article/S1542-3565%2816%2930205-1/abstract

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/10/11/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/mide-koruyucu-ilaclar-karaciger-hasari-riskini-de-artiriyor/

***

EK 1 (25.4.2024): Mide koruyucu veya reflü ilaçları olarak bilinen PPİ sınıfı ilaçların migren tipi şiddetli baş ağrısı ihtimalini %70 artırabileceği tespit edildi. Mide koruyucu ilaçlar çoğu zaman gereksiz yazılıyor ve gereğinden uzun süre de kullanılıyor.

Kaynak: https://www.neurology.org/doi/10.1212/CPJ.0000000000200302

Makale: Use of Acid-Suppression Therapy and Odds of Migraine and Severe Headache in the National Health and Nutrition Examination Survey

***

Yazı için 10 yorum yapılmış:

  1. Esin dedi ki:

    Ben senelerdir Lansor Nexium Pantpas içerim. İçmezsem olmuyor.

  2. Reyhan gul dedi ki:

    Peki. Mide koruyucu yerine ne kullanabiliriz.ACABA çok ilaç kullanıyorum. Bilgilendirirseniz çok sevinirim. Teşekkür

  3. Zümrüt Hapçıoğlu dedi ki:

    Bu ilaçların yerine kullanabileceklerimizi belirtebilirmisiniz
    Teşekkürler

  4. Nurşen Erdem Arslan dedi ki:

    Ben üç kez ülser helicobacter tedavisi gördüm ve şu an ağrı kesici antibiyotik kullanımı da mide koruyucu içmediğim zaman çok rahatsız ediyor alternatif nedir bu durumda bilgilendiriseniz sevinirim

  5. Halise dedi ki:

    Merhaba bunları yayınlıyorsunuz doktorlar bunu ne kadar dikkatte alıyor bence 0 hiç biz hastaları hiç umursamıyorlar soru bile sorulmuyor tamam anladık çok yoruluyorsunuz ama biz can havliyle size geliyoruz ama mallesef neyse bende yıllardır mide koruycu kullanıyorum keyfi kullanmıyorum alternatif olarak bir çok şey yaptım ama mallesef yararlı olmadı mide koruyucu içmek zırunda kalıyoruz insanların kafasını sürekli bulandırıyorsunuz insanlar size güveniyor ama sizler bu güvene ne kadar önemsiyorsunuz

  6. emine dedi ki:

    İlaç almadan olmuyor bari ne alacamızı da yazsaydınız da bilseydik

  7. E. Yıldırım dedi ki:

    Mideniz asit fazlalığı nedeniyle ağrıyor ise bir avuç sarı leblebi yiyerek ağrıyı giderebilirsiniz.
    Gıda allerjileri de ağrıya yol açıyor.Allerji yapan gıdalar yenmediginde zaten ağrı olmuyor.
    Hemen ilaca başlamadan sebep ilişkisi çok iyi araştırılmalı.
    Saygılar…

  8. CANAN KARATAY dedi ki:

    En iyi mide koruyucu soğuk sıkım zeytinyağıdır.

    Ben hastalarıma ilaç olarak içmelerini öneriyorum, rahatlıyorlar.

    Ayrıca, her insanın midesinde 11 türlü Helikobakter bulunur(bir kısım mikrobiyota yani) Sağlıklı hazım sağlar. Olay bu bakterilerin fizyolojik düzenini yıkmamaktır.

    Yani adam gibi beslenmek, adam gibi yaşamak vs. Senelerden beri dilimizde bu nedenle tüy bitmedi mi?

    Yani reklamı yapılan hiç bir içki ve yiyeceği tüketmemek!

    Mide asiditesini nötralize etmek de son derece önemlidir. Bu nedenle pestisitlerle yıkanmış, pestisitleri içine çekmiş olan sebze ve meyveler tüketilmemelidir.

  9. Hamza Ercan Demir dedi ki:

    Mide icin verilen ilaç,cipro 20mg,gavison,rabiza20mg,genellikle bitkisel çözümleri tercih ediyorum..Kudret narı,sızma zeytinyağı,sarı leblebi,Hindistan cevizi(toz halinde)alkalize yiyecekler,1ispanak,2salata,3.muz,4kivi,5alkalize su tüketmek

  10. Halil dedi ki:

    15 senedir lansor kullanıyorum.bazen direnip 2 gün içmesem 3.gün midem deliniyor sırtıma vuruyor ağrısı mecbur içiyorum.zeytinyağını kendimiz üretiyoruz.akşamlarıkendi uretim kekik suyu içerim.doğal beslenirim.kudret narıda kullandım hepsi hikaye.

Siz de yorumunuzu paylaşın: