MİDE KORUYUCU İLAÇLAR KARACİĞER HASARI RİSKİNİ DE ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tüm dünyada en çok kullanılan ilaçların biri de halk arasında mide koruyucular veya reflü ilaçları adıyla bilinen PPİ yani proton pompası inhibitörleridir.

PPİ, midede asit salgısını engelleyerek mide yanması, ağza yiyecek gelmesi gibi şikâyetleri gerçekten de kısa zamanda giderirler.

Bu ilaçların yerinde ve kısa süreli kullanıldığında mucizeler yarattığına hiç itirazım yok ama PPİ’ ler neredeyse ilaç alan herkese “mide koruyucu” olarak veriliyor ve birçok hasta tarafından senelerce kullanılıyor.

Hele de çocuklardaki etkinliği de emniyeti de bilinmeyen bu ilaçların öksürük tedavisi için bebeklere bile aylarca verilmesi tam bir akıl tutulmasıdır. 

Mideyi koruyor karaciğeri mahvediyor

PPİ’ ların daha önce de kalp krizi, felç, kolit, zatürre, kolon kanseri ve kemik kırığı ve ölüm riskini artırdığı, B12 ve magnezyum eksikliğine yol açtığı bildirilmişti; bu risklere bir yenisi daha eklenmiş oldu (1, 2).

Kaliforniya’ da San Diego Tıp Fakültesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen çalışmada, mide asidinin baskılanmasının bağırsaklardaki bakteri popülasyonunu değiştirerek karaciğer hasarına sebep olduğu ve kronik karaciğer hastalıklarının seyrini hızlandırdığı ortaya çıktı.

Nature Communication’ da yayınlanan araştırma fareler ve insanlar üzerinde yapıldı (3).

Fareler üzerinde yapılan deneylerde mide asidi salgısının genetik mühendisliği veya PPİ ile baskılanmasının bağırsak bakterilerine olan etkisi incelendi.

Mide asidi azalmasının bağırsaklarda “enterokok” sınıfından bakterilerin çoğalmasını artırdığı ve bunların karaciğere ulaşmalarını kolaylaştırdığı tespit edildi.

Araştırmada farelere sadece enterokok bakterilerinin verilmesinin de karaciğer yağlanmasına yol açtığı da gösterildi.

Kronik alkol bağımlılığı olan 4.830 kişiden oluşan bir grupta da PPİ kullanımının bağırsaklarda enterokok miktarlarını artırdığını ortaya kondu.

10 senelik alkolik karaciğer hastalığı riski aktif PPİ kullanıcılarında yüzde 20.7; kullanıp bırakmış olanlarda yüzde 16.1 ve hiç kullanmayanlarda yüzde 12.4 olarak bulundu.

Bu araştırma elbette bir sebep sonuç ilişkisini değil bir birlikteliği ortaya koyuyor.

Karaciğer yağlanmasının oluşumunda esas obezite ve alkol içilmesinin rolü olduğunu, obezite ve alkolikliğin bir insanın PPİ alma ihtimalini artırabileceğini de hatırlamak gerekir.

Siroz on ikinci ölüm sebebi

Karaciğer yağlanmasına bağlı olarak gelişen siroz tüm dünyada ölüm sebepleri içinde on ikinci sırada geliyor ve Batı toplumunda kronik karaciğer hastalarının sayısı her geçen gün katlanarak artıyor.

PPİ sınıfı ilaçlar

Halk ve ne yazık ki doktorlar tarafından da mide koruyucu ilaçlar olarak adlandırılan PPI sınıfından ilaçların en tanınmışları omeprazole (Omeprol) , lansoprazole (Lansor) , pantoprazole (Pantpas) ve esomeprazole (Nexium) ve rabeprazole (Pariet)’ tir.

PPİ, nispeten ucuz ilaçlar olsa bile USA’ da bunlara ödenen para senede 11 milyar dolar harcıyor.

Gelelim neticeye

BİR: PPİ’ nin adlarının mide koruyucuya çıkmış olması bile başlı başına bir tıp rezaletidir.

İKİ: Bu ilaçların çok uzun süreler gereksiz yere kullanıldığına itiraz edecek biri çıkacağını sanmıyorum.

ÜÇ: Uzun süreli mide koruyucu tedavi ihtiyacı olan durumlarda PPİ dışındaki ilaçları (antiasit ilaçlar ve H1blokerleri gibi) tercih etmek daha doğru olur.

DÖRT: İlaçlar, genel manada bir tarafı düzeltirken diğer tarafı yakan, yıkan, bozan kimyasallardır.

Bunu böyle bilin.  

Kaynaklar:

1. https://eurekalert.org/pub_releases/2017-07/wuso-phd062917.php

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/07/04/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/mide-koruyucu-ilaclar-olum-riskini-artiriyor/

3. https://clinicalnews.org/2017/10/10/common-acid-reflux-medications-promote-chronic-liver-disease/

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. Ali Kemal dedi ki:

    İlaçları tek tek yasaklamakla bu iş olmayacak, eczanelerin hepsini kapatmak en doğrusu.

  2. mehmet dedi ki:

    Ben 10 seneden fazla zamandır Lansor kullanıyorum bu hastalıkların hepsi de bende var ne yapamam lazım acaba

  3. Fatoş dedi ki:

    Pulcet ve Lansoru yaklaşık 10 senedir sürekli kullanıyorum. Amerikan Hastanesinde Endoskopi yapan doktorum. Bu ilaçları ölene kadar kullanman gerekir dediği için kullanıyorum.
    Bıraktğım zaman çok rahatsız oluyorum.
    Reflü ve Gastrit var.
    Bu ilaçların yerine ne kullanabilirim. Beni aydınlatırsanız çok memnun olurum.
    Teşekkürlerimle,

  4. Filiz Gürsoy dedi ki:

    Bunları yazıp insanların kafasını bulandırın..soru sorunca cevap yok çaresinide yazsanız ..millet ne yapsın,ancak hasta olan anlar ilaç içmeye mecburuz…çaresini bulamadık başka türlü…

  5. Sevil dedi ki:

    Pulcher kullanıyorum çünkü mecburum safra kesemi aldilar ve bu ilacı kullanmam gerektiğini söyledi dr.Hadi size güveniyoruz ne yapmamız gerektiğini söyleyin lütfen

  6. Meryem dedi ki:

    “İlaçlar, genel manada bir tarafı düzeltirken diğer tarafı yakan, yıkan, bozan kimyasallardır.” Doğru söze laf yok.

Siz de yorumunuzu paylaşın: