GRİP AŞISI İLE İLGİLİ HALKA SÖYLENMEYENLER

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Habertürk’ te Mehmet Âkif Ersoy  ile grip aşılarını konuştuk.

Süre sınırlı olduğu için bazı şeyleri kısa kesmek veya atlamak zorunda kaldım. 

Şunları anlatmak istedim:

BİR: Grip aşılarının yüzeylerindeki antijenler sürekli olarak değişime uğradıkları için grip aşıları her sene yeniden hazırlanır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyanın 100′ den fazla bölgesindeki laboratuarlarında en çok hastalık yapan grip virüsü türlerini belirler ve bunlar içinden gelecek mevsimde salgın yapma ihtimalini yüksek gördükleri virüsleri aşı üreticilerine bildirirler. DSÖ’ nün bu tahmini tutmayabilir ve o zaman da aşıların hiçbir manası kalmaz.

İKİ: DSÖ’ nün tahmini doğru çıktığında da aşılar etkili olamayabilir. Bunun sebebi ise aşı üretiminin tavuk yumurtasında yapılmasıdır. Son senelerde virüslerin yumurtada üreyebilmeleri için mutasyon göstermeleri gerektiği anlaşılmıştır. Dolayısyla DSÖ salgın yapacak türü doğru tahmin etmiş olsa bile aşı mutasyona uğramış virüsler ihtiva ettiğinden etkisiz kalacaktır.

kinds of flu shots ile ilgili görsel sonucu

ÜÇ: Grip aşıları sadece bir antikor cevabı oluşturur, oysa virüslere karşı  hücresel bağışıklık ve lokal bağışıklık da çok önemlidir ama grip aşısı bunları sağlamaz. Grip virüsü alarak hastalananlarda hem antikor hem hücresel ve hem de lokal bağışıklık gelişir ve hücresel bağışıklık sayesinde ömür boyu devam eder.

DÖRT:  İşe yarayan bir aşıdan bahsedebilmek için aşının etkinliğinin yüzde 90′ dan fazla olması gerekir. Grip aşılarının antikor cevabının en yüksek olduğu sağlıklı genç erişkinlerdeki koruyuculuğu bile yüzde 60′ ın altındadır. Buna göre grip aşıları için faydalı demek zaten mümkün değildir. Grip aşılarının geçen seneki etkinliği Avustralya’ da sadece yüzde 10 Kanada’ da ise yüzde 17 olarak bulunmuştur. Grip aşılarının etkinliği daha önceki senelerde ise yüzde 20-50 arasında değişmiştir. Buruna püskürtülerek uygulanan canlı aşı ise etkinliğinin yüzde 3 olduğunun saklanamaması dolayısıyla artık yapılmamaktadır.

BEŞ: Grip aşılarının sağladığı antikor cevabı birkaç ay içinde sıfırlanır ve aşının zaten çok düşük olan koruyuculuğu sıfırlanır hatta sıfırın bile altına düşebilir yani grip aşısı olanların grip riski artar.  Birkaç sene evvel Birleşik Krallık’ ta yapılan bir çalışmada grip aşılarının etkinliğinin eksi 2.3′ e ve Kanada’ da ise eksi 8′ e düştüğü tespit edilmiştir.

ALTI: Her sene grip aşısı olanlarda aşının etkinliğinin daha seyrek aşılananlara göre daha az olduğu da bilinmektedir.

YEDİ: Zaten grip aşılarının prospektüslerinde aynen şöyle bir bilgi vardır: Aşı olduktan sonra grip hastalığının azaldığını net olarak gösteren kontrollü araştırmalar mevcut değildir. 

SEKİZ: Dünya tıbbının tavsiye ve ikazlarını emir kabul ettiği CCD ve ACIP 6 aylıktan itibaren herkese her sene grip aşısı tavsiyesinde bulunmaktadır. İnsan ömrünün ortalama 80 sene olduğu ve bazı seneler iki grip aşısı bile tavsiye edildiği dikkate alındığında bir insanın ömrü boyunca sadece grip için 80-100 kere aşı olması gerekir ki bu akıl ve mantıkla bağdaşmaz.

DOKUZ: Grip aşısı olmanın önemli bir sakıncası da vücutta hiçbir zaman kalıcı bağışıklığın oluşmamasıdır. Domuz gribi salgınında Kanada’ da o seneye kadar hiç grip aşısı olmayanların hastalığa yakalanmadıkları veya çok hafif atlattıkları ama grip aşısı olanların ağır bir hastalık tablosu yaşadıkları ve ölüm oranlarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu olay hayvan deneyleriyle de doğrulanmıştır ve  bunun grip aşısı olanlarda grip virüsü alsalar bile bağışıklık gelişmemesiyle ilgili olduğu anlaşılmıştır.  Buna göre, gelecekte bir pandemi ortaya çıktığında grip aşısı yaptıranlar büyük risk altındadır.

ON: Grip aşısı özellikle risk grubuna tavsiye edilmektedir ama ortada şöyle de bir ironi vardır: Bir insanın bağışıklığı ne kadar güçsüzse gripten zarar görme ihtimali o kadar fazladır ve bu kişilerin grip aşısından fayda görmeleri de o kadar azdır. Çünkü bunların bağışıklık sistemi aşıdaki antijenlere cevap verecek güçte değildir. Buna göre risk grubunun aşılanmasının da fazla bir ehemmiyeti yoktur.

ON BİR: Grip aşısını mutlaka yaptırması istenen bir kesim de doktorlar ve sağlık personelidir. Ülkemizde 2012′ de yapılan bir çalışmada bunların sadece yüzde 12′ sinin ve geçen sene bir göğüs hastalıkları hastanesinde yapılan çalışmada ise sadece yüzde 4.2′ sinin grip aşısı oldukları ortaya çıkmıştır. Doktorların bile kaçtığı bir aşıyı halkın benimsemesi mümkün değildir.

Gelelim neticeye

Ticari bir ürün olan ve her sene on milyonlarca kişiye yapılan, üretici şirketlerin milyar dolarlar kazandıkları bir aşıya tıp dünyası bile inanmadığına göre, aşı olup olmama kararını siz verin.

Beni soracak olursanız, ben hayatımda bugüne kadar hiç aşı olmadım!

Seyretmek için: https://www.youtube.com/watch?v=bXgEcBJaAmw

***

EK 1 (25.10.2021): Habertürk’ te Esin Şenol ile grip aşıları üzerine tartışmamızı seyretmek için:  https://www.youtube.com/watch?v=PltXj2RJ4t4&t=1693s

***

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Hasan Kahraman dedi ki:

    Hiç değilse aşı firmaları doğruyu söyleme erdemini göstermişler. Aşımızın etkili olduğunu gösteren araştırma yok diyorlar. İyi de aşı yaptırın diyen bu kadar uzman neye dayanarak aşının etkili olduğunu söylüyor. Yoksa onlar araştırma yaptı da aşı firmasının haberi mi yok. Bu kadar da olmaz.

  2. Hasan Özdemir dedi ki:

    Ben aşı yaptırmıyorum her sene her sene her sene aşı olur mu nedir bu saçmalık diyen yok ayıptır ya. Birileri bilim adamlığı adı altında aşı reklamı yapmasalar daha iyi ederler bilim adamlığının adını da lekeliyorlar

  3. akınsel dedi ki:

    ne yapacagımızı şaşırdık desem olur oluyoruz ama hastada oluyoruz acaba etkisimi yok girip çeşidimi çok

  4. Nevran Ocak dedi ki:

    Yazılanlaŕın aksine ben ve oglum 5-6 senedir devamlı grip aşısı oluyoruz ben 73 yaşındayım doktorlar tavsiye ettiler cok da faydasını gördük
    Ancak geçerliligi 6 ay..

  5. Esma dedi ki:

    Doğruuuuuuuu eczaneye gidiyorum. Bana ille de grip aşısı ol diyen eczacıma bu yazıyı okutucaam.

Siz de yorumunuzu paylaşın: