BU SENE HERKESE GRİP AŞISI OLMALARINI TAVSİYE EDİYORUM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bu sene herkese grip aşısı olmalarını tavsiye ediyorum.

Hayır, iyiyim, başıma taş falan düşmedi.

Bakın neden?

Geçen sene Birleşik Krallık’ ta (İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda) grip aşısının etkinliği laboratuarda doğrulanan vakalar için yüzde 3.4 ve H3N2 virüsüne karşı ise -2.3% olarak bulunmuştu (1).

Durum Kanada’ da ise daha da vahimdi.

Aşının etkinliği bu ülkede sadece -8% idi (2).

Böylece grip aşıları dünyanın, “etkinliği sıfırın altında” olan aşıları olmak gibi benzersiz bir unvana sahip olmuşlardı.

Grip aşılarının ne kadar koruyucu olacaklarını şimdiden söylemek elbette mümkün değil ama geçen seneki ”vahamet” dikkate alındığında bu sene aşının etkinliği “sıfır” olsa bile geçen yılla kıyaslandığında “yüzde 100” etkili çıkması (rölatif etkinlik) yüksek ihtimaldir.

Buna göre, bir önceki yıla göre etkinliği yüzde 100 artması beklenen bir aşıyı olmak hiç de mantıksız değildir.

Gel gelelim aşının etkinliğinin gene sıfırın altında çıkması da mümkündür; onun için siz en iyisi gelin, genel manada bağışıklığınızı kuvvetlendirecek tedbirleri alın.

Böylece sadece gribe karşı değil tüm enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı da dirençli olursunuz.

Grip aşısından daha etkili tavsiyeler

BİR: Adam gibi beslenin.

İKİ: Oturup kalmayın, hareketli olun.

ÜÇ: Güneş ışınlarından istifade edin

DÖRT: Gece uyuyun

BEŞ: Stresten uzak durun.

ALTI: Sigara alkol kullanmayın

Gelelim neticeye

6 aylıktan itibaren herkese her sene grip aşısı yaptırın tavsiyesinde bulunan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi CDC’ nin, grip aşılarının bu yıl yüzde 100 etkili olma ihtimalini “slogan” yapmasını tavsiye ediyorum.

Böyle bir fırsat her zaman ele geçmez.

Kaynaklar:

1. http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=21025

2. http://www.eurosurveillance.org/Viewarticle.aspx?ArticleId=21022

Yazı için 8 yorum yapılmış:

  1. Mücahit Altuntaş dedi ki:

    Hasta olmamak için önlemlerden iki tanesi daha çok önemli.Çok biliniyor ama dikkat etmeye özen göstermek açısından önemli.

    Kontominasyonlar elle olduğundan sabunla el temizliği çok önemlidir.

    Özellikle elin yüze getirilmemesi ,evde hasta varsa ev gibi kapalı ortamların sık havalanması da önemlidir.

    saygılarımla
    Dr.Mücahit Altuntaş
    İç hastalıkları uzmanı

  2. mehmet yasar dedi ki:

    Degerli hocam Dr.Mücahit Altuntaş, sizin yukarıdaki goruslerinize kesinlikle katılmıyorum, şunu anlayamadiniz gitti, sağlıksız beslenen ve bağırsakları sağlıklı olmayan birini ay daki mikrop bile hasta eder ellerin yıkanmasının hiç.bir faydasi olmaz, elbette ellerimizi yikamaliyiz , ama insanlari bu şekilde bilgilendirmeniz diğer önemli husus olan sağlıklı beslenme.konusunda dikkatsiz.olmaya sevk ediyor, protein ile beslenen şeker tükenmeyen hazır gıda tüketmeyen biri değil ellerini ağzına gotürmesi, üç öğün.mikrop yese yine bağışıklığı üstesinden gelir

  3. Dr. Korhan Ateş dedi ki:

    Grip virüsü de diğer respiratuar virüsler de temel olarak solunum yoluyla bulaşır, yüzeylerden temasla bulaşma da elbette mümkündür ama bunun kıymet-i harbiyesi tartışmalıdır. Esas mesele de vücut bağışıklığının yerinde olmasıdır.

  4. cafer dedi ki:

    Sizi dinledim kolesterol hapımı da tansiyon hapımı da bıraktım, her sene grip aşısı da olurdum onu da artık yaptırmıyorum. Sağlıklı besleniyorum, her gün 10 bin adım atıyorum. Mutluyum!

  5. Yakup şen dedi ki:

    İroninin dibi grip aşılarının sonu!!!

  6. Uluğ Mutlu Günaydın dedi ki:

    Ahmet Rasim hocanın verdiği örnekte, laboratuarda doğrulanan vakalardan bahsediyor. Oysa halkın çoğu ve hekimlerin hepsinin bildiği gibi influenza (grip) tanısı koymak için laboratuar testi yapmak gerekmez. Sadece “zor vaka”larda veya çalışma yapmak için influenza testi ve altgruplama yapılır.
    Verin arasından bir cümleyi çekip “cımbızlamak” bilim değildir, olsa olsa magazin gazeteciği olabilir

  7. ayfer ortatepe dedi ki:

    hocam torunum 4yaşında sık sık ateşleniyor antibiyotik kullanmadan ateşi düşmüyor anne babayada bulaşıyor kıreşe başladı sizi televizyondan izliyorum çok beğeniyorum antalyada yaşıyorlar size sorma ihtiyacı hissettim

  8. Pınar palaz dedi ki:

    Bazı değerli hocalar da grip aşılarının cıva içerdiğini kesinlikle olunmaması gerektiğini söylüyor. En güzeli kendi bağışıklık sistemimizi güçlendirmek.zaten fazlasıyla ağır metal alıyoruz vücudumuza.

Siz de yorumunuzu paylaşın: