İLAÇ ŞİRKETİNİN YANLIŞ VE TEHLİKELİ KAMPANYASI BİNLERCE ÖLÜME YOL AÇTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Muteber tıp dergisi Brtish Medical Journal (BMJ)’ nin USA’ daki opioit krizi dolayısıyla attığı tvit ve yönlendirdiği makale modern tıbbın nasıl bir çamura bulanmış olduğunu gösteriyor (1, 2).

BMJ’ nin tvit için uygun gördüğü resim bile durumun vahametini anlatmaya yetiyor.

Tıbbın ticarileşmesine diyeceğim yok ama bu ticaretin ahlâksızca yapılması, daha çok kazanmak için türlü oyunların sergilenmesi, insan hayatının zerre kadar öneminin olmaması kabul edilebilir değil.

Şirketlerin bu tür pazarlama oyunlarına her gün bir yenisi eklenirken, biz bunların ilaç ve aşılarına nasıl güveneceğiz diye düşünüyorum.

BMJ’ deki makaleden bir bölüm:

26 Ağustosta Oklahoma’ da bir hâkim ülkedeki opioit krizindeki rolü için Johnson and Johnson isimli ilaç şirketinin devlete 572 milyon dolar ödemesine karar verdi.

Böylece, bir şirkete bir Amerikan mahkemesi tarafından opioit salgınındaki tutumundan dolayı ilk kez bir hüküm verilmiş oldu.

Hâkim, Johnson and Johnson’ un pazarlama kampanyasının “yanlış ve tehlikeli” olduğuna ve çok fazla sayıda bağımlılık ve aşırı dozdan ölüme yol açtığına hükmetti.

Johnson and Johnson temyize gitmeyi planlıyor olmakla beraber bu vaka USA genelinde bekleyen binlerce diğer afyon türevi davasına emsal teşkil edebilir.

Hâkim, Johnson and Johnson’ un tıp uygulamalarını etkileme pratiğine vurgulama yaparak şirketin doktorları daha fazla opioit yazmaya doğrudan sevk ve ikna edecek bir plan geliştirdiğini, bunun çaresinin “kronik ağrının yeteri kadar tedavi edilmediğini ve daha fazla opioit yazılması” olduğunu gösteren bir hikâyeyi pazarladığını dile getiriyor.

Bir senede 50 bin kişinin ölümüne sebep olan opioit salgını, sağlık sektöründe rekabetten kaynaklanan ve gizli kalan gerçek zararları gösteriyor.

Kaynaklar:

1.https://twitter.com/bmj_latest/status/1167165155303665664?s=20

2.https://www.bmj.com/content/366/bmj.l5321

Siz de yorumunuzu paylaşın: