BU ANTİBİYOTİKLE İKİ KALP HASTALIĞI ARASINDA İLİŞKİ VAR
Yeni bir çalışmada florokinolon (veya kısaca sadece kinolon) sınıfı antibiyotiklerin aort ve mitral kapak yetersizliği riskini 2.4 misli artırdıkları ortaya çıktı.
Her ilacın ve her antibiyotiğin olduğu gibi bu sınıf antibiyotiklerin de yan etkileri var ve bunları daha önce sizlere duyurmuştum (1, 2, 3, 4, 5 6).
Kinolonların yan etkileri özellikle tendon, kas, eklem, sinir ve santral sinir sistemiyle ilgilidir ve bunlar kalıcı da olabilir.
Risk, 60 yaşın üzerinde olanlarda, erkeklerde, önceden bir eklem hastalığı olanlarda, aktif kişilerde ve kortizon kullananlarda daha fazladır. Uykusuzluk, huzursuzluk ve daha nadiren de havale ve psikoza yol açabilir.
Bulantı, kusma ve ishal gibi mide-bağırsak belirtileriyle, baş ağrısı ve uykusuzluğa da sebep olabilir.
Diyabetli hastalarda kan şekerinde tehlikeli iniş ve çıkışlara, ritim bozukluklarına yol açabileceğinden ayakta tedavilerde bu hastalara verilmemelidir.
Ayrıca sadece kinolonlar değil tüm antibiyotikler bağırsaklardaki bakteri dengesini bozarak başta obezite, diyabet, kanserler ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın temel sebebi olan enflamasyonun oluşumunda da rol oynarlar.
Florokinolon sınıfı antibiyotikler
Florokinolon sınıfı antibiyotikler ve bunların piyasadaki isimleri şunlar:
Ciprofloksasin: Cipro, Ciflosin, Ciproxin, Ciprasid, Cipracam, Ciprokabi, Ciproktan, Ciprolaks, Ciprolon, Cipronatin, Cipropol, Sifloks, Siprobel, Selfleks, Sanset, Roksin, Roflazin, Quinox, Proxacin, Novarex, Flotic.
Ofloksasin: Tarivid, Drovid, Menefloks, Ofkozin.
Moksifloksasin: Avelox, Atafloks, Demoxif, Mofelox, Moksefen, Moksine, Moxacin, Moxai, Moxday, Moxicum, Moxifor, Moxitab, Moxitec,
Pefloksasin: Peflacine
Levofloksasin: Cravit, Acomet, Beraxin, Floxilevo, İnfecur, Kinofloks, Lebel, Lefosin, Levofix, Levolon, Levonat, Levonidin, Levoximed…
Gelelim neticeye
Kinolon grubu antibiyotikler yerinde yazıldığında hayat kurtarıcı ilaçlardır ve elbette kullanımları da devam edilecektir ama bunlar asla rastgele yazılmamalıdır.
Sinüzit, kronik bronşitin akut bakteriyel alevlenmesi ve komplike olmayan üriner enfeksiyonlarda alternatif tedavi seçeneklerinin varlığında ciddi yan etki riski nedeniyle tercih edilmemelidir.
Bu gibi durumlarda ancak antibiyogramla kanıtlanması, diğer alternatif tedavilerin uygulanamaması durumlarında enfeksiyon hastalıkları uzmanı onayı ile verilmesi gerekir.
Kaynaklar:
6.http://ahmetrasimkucukusta.com/2019/01/13/hakkimda/bu-antibiyotikler-aort-yirtilmasina-yol-aciyor/
***
Sputnik’ in haberi:
Doktorların sıklıkla reçete ettiği bir antibiyotik sınıfıyla iki kalp rahatsızlığı arasında ilişki tespit edildi.
British Columbia Üniversitesi’nde görevli bilim insanlarının yürüttüğü araştırma, Ciprofloxacin veya Cipro gibi florokinolon sınıfı antibiyotikleri kullananlarda, ana atardamar ve mitral yetersizlik gelişme olasılığının 2.4 kat arttığını gösterdi.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) yan etkiler bilgilendirme sistemi verilerinin yanı sıra ABD’de özel sağlık sigortası şikayetlerinin yer aldığı veri tabanının kullanıldığı araştırmada hastaların yan etkiden 30 gün önce florokinolon sınıfı antibiyotik kullananlar, geriye dönük 31 ila 60 gün ya da 61 ila 365 gün içinde florokinolona maruz kalanlar olarak gruplandırıldığı belirtildi.
Araştırma dahil edilenlerin 12 bin 505’inde valvüler regürjitasyonu bulunduğu ve 125 bin 20’sinin de kontrol grubunda yer aldığı kaydedildi.
Çalışmanın ayrıntıları ‘Journal of the American College of Cardiology’ dergisinde yayımlandı.
Daha dün doktorum sinozit için yazdı bana acaba içsem mi içmesem mi arada kaldım