KİNOLON SINIFI ANTİBİYOTİKLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ UYARI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

FDA, fluorokinolon ya da kısaca kinolon diye bilinen antibiyotiklerin etiketlerinde komaya kadar gidebilen ağır hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) ve mental problemler yaratabileceği uyarısının daha kuvvetle vurgulanmasını istedi (1).

Ajitasyon, dikkat dağınıklığı, deliryum, oryantasyon bozukluğu, hafıza kaybı ve sinirlilik şeklindeki mental yan etkilerin tek bir dozdan sonra bile görülebileceğinin altı çiziliyor.

Bu antibiyotik grubun ciddi yan etkileri olduğu aslında yeni ortaya çıkmış değil; bunlar çok uzun zamandır biliniyor ve FDA’ nın da bununla ilgili uyarıları da var.

Ben de kinolon sınıfı antibiyotiklerin çok ciddi yan etkileri olduğunu ve bunların gelişigüzel kullanılmaması gerektiğini defalarca yazdım, söyledim (2, 3, 4, 5, 6, 7).

Kinolonların diğer önemli yan etkileri

Kinolonların yan etkileri özellikle tendon, kas, eklem, sinir ve santral sinir sistemiyle ilgilidir ve bunlar kalıcı da olabilir.

Risk, 60 yaşın üzerinde olanlarda, erkeklerde, önceden bir eklem hastalığı olanlarda, aktif kişilerde ve kortizon kullananlarda daha fazladır. Uykusuzluk, huzursuzluk ve daha nadiren de havale ve psikoza yol açabilir.

Bulantı, kusma ve ishal gibi mide-bağırsak belirtileriyle, baş ağrısı ve uykusuzluğa da sebep olabilir.

Diyabetli hastalarda kan şekerinde tehlikeli iniş ve çıkışlara, ritim bozukluklarına yol açabileceğinden ayakta tedavilerde bu hastalara verilmemelidir.

Ayrıca sadece kinolonlar değil tüm antibiyotikler bağırsaklardaki bakteri dengesini bozarak başta obezite, diyabet, kanserler ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın temel sebebi olan enflamasyonun oluşumunda da rol oynarlar (2).

Fluorokinolon sınıfı antibiyotikler

Fluorokinolon sınıfı antibiyotikler ve bunların piyasadaki isimleri şunlar (8):

Ciprofloksasin: Cipro, Ciflosin, Ciproxin, Ciprasid, Cipracam, Ciprokabi, Ciproktan, Ciprolaks, Ciprolon, Cipronatin, Cipropol, Sifloks, Siprobel, Selfleks, Sanset, Roksin, Roflazin, Quinox, Proxacin, Novarex, Flotic.

OfloksasinTarivid, Drovid, Menefloks, Ofkozin.

MoksifloksasinAvelox, Atafloks, Demoxif, Mofelox, Moksefen, Moksine, Moxacin, Moxai, Moxday, Moxicum, Moxifor, Moxitab, Moxitec,

PefloksasinPeflacine

LevofloksasinCravit, Acomet, Beraxin, Floxilevo, İnfecur, Kinofloks, Lebel, Lefosin, Levofix, Levolon, Levonat, Levonidin, Levoximed…

Gelelim neticeye

Kinolon grubu antibiyotikler sinüzit, kronik bronşitin akut bakteriyel alevlenmesi ve komplike olmayan üriner enfeksiyonlarda alternatif tedavi seçeneklerinin varlığında ciddi yan etki riski nedeniyle asla kullanılmamalıdır.

Bu durumlarda ancak antibiyogramla kanıtlanması, diğer alternatif tedavilerin uygulanamaması durumlarında enfeksiyon hastalıkları uzmanı onayı ile verilmesi gerekir.

Kaynaklar:

1. https://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm612995.htm

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/02/20/hakkimda/fda-uyardi-ama-antibiyotik-turkiyede-leblebi-gibi-kullaniliyor/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/03/23/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/bu-antibiyotik-aort-anevrizmasi-riskini-artiriyor/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/05/16/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/bu-antibiyotigin-faydadan-cok-zarari-var-2/

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/02/20/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/antibiyotikler-beyin-fonksiyonlarini-da-bozuyor/

6. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/03/25/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/antibiyotikler-obezite-riskini-artiriyor/

7. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/11/10/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/antibiyotik-sekeri-oynatiyor/

8. http://www.ilacabak.com/

***

EK 1 (20.6.2023): Çok yaygın kullanılan kinolon sınıfı bir antibiyotik olan ciprofloxacin intihar riskini artırabilir. Kaynakhttps://www.dailymail.co.uk/news/article-12211059/Coroner-issues-warning-suicide-risk-effect-common-NHS-antibiotic-Ciprofloxacin.html

Kaynak: https://www.bmj.com/content/381/bmj.p1418

***

Yazı için 9 yorum yapılmış:

  1. Ecz. Selim dedi ki:

    Bu ilaçlar gerçekten çok kullanılıyor. özellikle de Cipro ve Avelox leblebi gibi yazılıyor. Uyarınız için teşekkürler.

  2. Dr Ali İhsan Gülen dedi ki:

    Pnömoni nedeni ile hastanede 5 gün i.v. LEFOX 750 mg/gün (levofloksasin – kinolon gurubu )verildi.Düzelmeye başladım ; ancak 3ncü günden itibaren iki taraflı kalça eklemimde hafif sıkıntı başladı.Çıkışta 2 kutu Tavanic 500 mg ( levofloksasin )verildi.Ancak sadece 1 tane alabildim çünkü sol kalça eklemimde müthiş bir ağrı oluştu ve şu an zor yürüyorum.Hemen Tavanic’i kestim .Yan etki olarak eklem ve kirişleri mahvetmektedir; öyle ki aşil kirişi kopmasına bile sebep olabilmektedir ki bu ibare prospektusunda bile belirtilmektedir .
    Sayın meslektaşım Dr.Ķüçükusta’ya tamamen katılıyorum .
    Antibiyotik verilmesi gerekiyorsa bence penicillin gurubundan şaşmamak lâzım .

  3. ömer dedi ki:

    pub med yakın tarihli bir çok arastırma mtdnada hasarı ile insanı sakat bıraktığı kesinleşen bir antibiyotik ölüm durumunda bile bundan gelecek hayır gelmesin kullanılmamalı. doktorlar bilmiyorlar bu dünyada hiç bir ilacın yapamadığı mitokondri hasarını kalıcı hale getirebiliyor. normalde kendisi kemateropik bir ilaç dna giraz inhibtörü etoposid bile bunun yaptığı sitotoksiteyi yapamıyor ancak bilim adamları toplanıp bu kniolonlardan kanser ilacı yaabilirler insana zarar verme yönünü köreltip tam bir kanser ilacı olabilir. ve kansern tek çaresi bu bela gibi görünen kinolonlar olabilir.

  4. nermin dedi ki:

    Bronşit olduğumda dr verdi.Alelerji yaptı döküntü kızarıklık nefes darlığı 15 gün hastanede yattım. Hastaneden çıkınca bacaklarımda kollarımda güçsüzlük meydana geldi.Myestania gravis olmuşum ilaç onu tetiklemiş

  5. P .E. dedi ki:

    Endescopi sonucu helikobakteriden dolayi Avelox ve Flagyl iki hap aldiktan sonra carpildim. Acile nasil gittigimi hatirlamiyorum ve iki ay oldu.. daha hala yan tesirler degisik degisik vucudumun yerlerinde beliriyor . isin en kotu tarafi bundan sonra carpildigim icin Florur lu seyler ayni hallere dusuruyor ve degil antibiotik bir agri kesici bile yan tesir yapabiliyor. Birde virus var ordaki Haplari almam imkansiz oldu. Bir doktor bunu nasil yapar hastasina. Ve yapmaz dedi ve sizi artik tedavi edemiycem dedi. diger bir doktor MRI da damardan igneli yapmak istediginden yapmayalim damardan dedigim icin Oda yuzume telefonu kapatti . memlekette doktor anlayisina utanc duydum. ve ben artik sakat kaldim.

  6. Nedim dedi ki:

    Ben de helikobakter çıkması sonucu tetra ve largopeni doktor tavsiyesi ile 16 gün boyunca kullandım ve 8 aydır inanılmaz ağrılarla boğuşuyorum anlatılmayacak derecede mahvetti beni ve kalıcı olacak sanıyorum 26 yaşındayım 80 gibi oldu vücudum her sabah üzerimden kamyon geçmiş gibi uyanıyorum

  7. Servet Varış dedi ki:

    Avelox adlı ilacı doctor,bronşit için verdi.İki tabletten sonra kas yetmezliği başladı.Doktora yan etkilerini söyleyince onu klaritromisin ile değiştirdi.Avelox’un da dahil Kinolon grubu,bu tehlikeli antibiyotikleri, sağlık bakanlığı neden yasakla mıyor?

  8. Cansu Yavuz dedi ki:

    Sinüzit iltihabı nedeniyle 2 kutu içtiğim factive, ilaç bittikten sonra internete herkesin yazdığı gibi müthiş derece de döküntü yaparak, bugüne kadar ilaç alerjisi olmayan bende ilaç alerjisi geçirmeme sebep oldu. İlacı almadan önce internetteki yorumları ilacın adını merak ederek taramıştım. Doktora da ilacın ciddi yan etkilerinin olduğunu ve herkeste döküntü ve alerjiye sebep olduğunu söylediğim de her ilacın yan etkisi var kullan diyerek geçiştirdi. Malalesef bütün hepsi benimde başıma geldi ve yüksek doz kortizonlarla 1 hafta hastane de yattıktan sonra tam 1 ay sonra kaşıntı ve döküntülerimi geçirebildim. Hayatımın en berbat dönemleriydi. O yüzden aman diyeyim hiç bulaşmayın.

Siz de yorumunuzu paylaşın: