BİRİBİRİNE SARILAMAYAN İNSANLAR ÇAREYİ İNEKLERE SARILMADA BULDU
Hollanda’ da yeni bir sağlık hayat trendi hızla yayılıyormuş: İnek kucaklamak!
İnsanlar çiftlikleri ziyaret ederek ineklerle zaman geçiriyor, onlarla kucaklaşıyorlarmış.
Bunun insanları rahatlattığı, oksitosin seviyesini artırarak stresi azalttığı düşünülüyormuş (1).
Aylardır bırakın kucaklaşmayı, birbirlerine karşı “sosyal mesafeyi” muhafaza etmeleri istenen insanların sarılacak bir canlı aramalarına hiç şaşırmadım.
Üstelik sarılmanın faydalı olduğunu gösteren bilimsel araştırmalar bile var.
Mesela, Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada daha fazla sosyal destek alanlarda soğuk algınlığı gelişme ihtimalinin daha az olduğu ve bu koruyucu etkinin yüzde 32’ sinin “kucaklaşmadan” kaynaklandığı neticesine varıldı (2).
Psikolog Denise Janicki-Deverts şunları söylüyor (3):
“Araştırmamız, sevdiği birinden sosyal destek alanların stresle ilgili enfeksiyon riskini engellediklerini gösteriyor. Sosyal destekleri düşük olanlarda, günlük çatışma frekansı yüksek ise enfeksiyon riskinin de artmış olduğunu tespit ettik. Ayrıca sarılmanın sosyal destek gibi önemli etkisi olduğunu gördük. Sosyal destek ve kucaklaşma arttıkça önceki iki haftadaki çatışmaların derecesi ne olursa olsun soğuk algınlığı belirtileri daha az hissedildi.”
İneklere sarılmak sadece psikolojiyi etkilemez
Sadece ineklere değil tüm hayvanlara sarılmak insanı rahatlatır.
Bu kedi de olabilir köpek de maymun da tavşan da…
Burada bana göre en büyük etken hayvanların beyinlerinin temizliği, samimiyetidir; kafalarında insanlar gibi peşin hüküm, ard niyet, haset, hırs, şeytanlık, kıskançlık gibi hiçbir “kötü düşüncenin” olmamasıdır.
Hayvanlarla bir arada olmanın, onlara sarılmanın bir başka etkisi de onlardan “bakteri” alınması olabilir.
Modern dünyada dezenfektanlarla, steril gıdalarla “hijyenik” yaşayan insanların sevgi eksikliği yanında bir başka sıkıntıları da “mikrop eksikliğidir“.
Modern hayat insanlara mikropsuz, steril, tertemiz bir dünya sunuyor ama bu dünya hastalıkları da beraberinde getiriyor.
Köylerde, çiftliklerde doğan ve yaşayan, hayvanlarla iç içe olan çocuklarda astım ve alerjik hastalıkların daha az görülmesinin bir sebebi de bunlardan aldıkları bakterilerdir.
Hollanda’ lıların ineğe sarılmanın bağırsak mikrobiyotasına etkilerini incelemelerinde büyük fayda var.
Gelelim neticeye
İnsanların birbirine sarılamadığı dünyada sarılacak bir şey aramasından, ineklerden medet ummasından daha normal ne olabilir?
Günümüz insanının hastalıklarının altında yatan temel sebebin “tabiattan ve sağlıklı hayat tarzından uzaklaşmak” olduğunu ne zaman anlayacağız acaba?
Ya da hiç anlayabilecek miyiz?
Kaynaklar:
2. http://pss.sagepub.com/content/early/2014/12/17/0956797614559284.abstract
***
İndependent Türkçe’ nin haberi:
Hollanda’da doğan ve dünyaya yayılan yeni bir sağlıklı yaşam trendi, insanların ineklerle kucaklaşmasını sağlıyor.
Hollanda dilinde “koe knuffelen” denen ve “inek kucaklamak” anlamına gelen trende uyan kişiler, çiftlikleri ziyaret ederek ineklerle zaman geçiriyor.
Trendi savunanlara göre bu hayvanların sıcaklığı ve boyutu, insanlar için epey rahatlatıcı olabiliyor. Hatta vücuttaki oksitosin seviyesini artırarak stresi de azaltabiliyor.
Görünüşe göre bir evcil hayvanla iletişim kurmanın sakinleştirici etkisi, bu büyük memelilerle kucaklaşırken daha da belirginleşiyor.
Üstelik bu etkinlikten yararlanmaları için ziyaretçilere hizmet sunan çiftlikler de bulunuyor. Bu çiftliklerden biri olan Koe Knuffelen, internet sitesinde şu açıklamalara yer veriyor:
Sevimli hayvanlarımızın tatlı ve meraklı bir doğası var. 39 derecelik bir vücut ısısıyla sıcak ve samimi bir ilgi sunuyor.
Bir ineği kucaklamak eşsiz bir deneyimdir. İneklerin kalp atışının insanlar üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
Daily Mail’ in BBC’ den aktardığına göre Hollanda’da doğan trend, bir öz bakım tarzı olarak görülüyor.
Duygusal destek hayvanlarına yönelik Certapet kurumunun yöneticilerinden Prairie Conlon, şunları söylüyor:
Kulağa tuhaf geliyor olabilir. Ama eğer yardımı olacaksa yapın! Aktivitenin ve endorfin akışınının sağlıklı bir yolu. Öyleyse neden olmasın?
Ne yalan söliim şu iki kızın öptüğü ineği kıskandım. içimden ben de keşke Hollanda da inek olsam diye geçti. Allah affetsin beni