ŞİMDİ DE SIRA KEÇİ GRİBİNDE

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla

Hollanda’ da bu sene 2 binden fazla insanı hasta eden ve bunların 6’sının da ölümüne yol açan keçi gribinin domuz gribi gibi dünya çapında bir salgına dönüşmesinden endişe ediliyor. Hollanda’da, Tarım ve Sağlık Bakanlıklarının aldıkları kararla hastalığa yakalanan keçilerin itlafına başlandı. Brabant bölgesinde hastalığın tespit edildiği üç çiftlikte bulunan yüzlerce keçi iğneyle öldürüldü. İtlaf işleminin ülkenin diğer bölgelerinde bulunan çiftliklerde de devam ettiği ve kısa zaman içinde yaklaşık 40 bin keçinin aşılanarak öldürülmesinin planlandığı belirtildi. Keçi gribi Hollanda ile sınırlı değil. Komşu ülke Almanya’ da da hastalığın şimdiden 200’ e yakın insana bulaştığı ve bunların 2’ sinini de öldüğü bildiriliyor. Belçika’ da da 2 çiftlikte keçi gribine rastlandı. Keçi gribinin domuz gribi gibi tüm dünyaya yayılıp yayılmayacağı önümüzdeki aylarda ortaya çıkacak. Tarım ve Sağlık bakanlıklarının şimdiden gerekli önlemleri alması gerekiyor.350 çiftlikte 1 milyon 200 bin koyun ve 400 bin keçi beslenen Hollanda’ da görülen keçi gribi salgının şimdiye kadar rastlanan en büyük salgın olduğu bildiriliyor. Gebe hayvanlarda daha çok bakteri bulunuyor ve özellikle de bu hayvanların düşük yapması çok sayıda bakterinin çevreye yayılmasına yol açıyor. Hollanda’ lı yetkililer hasta keçilerin katledilmesi yanında sağlam hayvanların korunması için aşılanmalara da yakında başlanacağını söylüyorlar. Hayvan severlerin keçi katliamına karşı çıkmaları büyük bir engel olarak görülüyor.

Keçi gribi nedir?

Halk arasında daha çok keçi gribi olarak tanınan hastalık tıp literatüründe Q ateşi veya Quensland ateşi adıyla bilinir. Hastalığın sebebi başta keçiler olmak üzere koyun ve sığır gibi geviş getiren hayvanlarda bulunan Coxiella burnetti ismindeki bir bakteridir. Bakteri keneler aracılığıyla da hayvandan hayvana taşınabilir. Hastalık ilk kez 60 sene kadar önce Avustralya’ da Quensland’ da tanınmıştır.

Coxiella burnetti bakterisi biyolojik bir silah olarak da tanımlanmıştır. Bakteri bulaştığı yüzeylerde iki aya yakın süre canlı kalabildiği belirlenmiştir.

Bakteriler en çok hayvanın süt, idrar, dışkı, plasentasında bulunur ve insanlara solunum yoluyla veya çiğ sütün içilmesiyle bulaşır. Bulaşma için tek bir bakterinin alınmasının bile yeterli olduğu kabul edilir. İnsandan insana, kan ve deri yoluyla bulaşma mümkündür, ancak çok ender olarak rastlanır. Hastalığın kuluçka süresi 10-40 gün arasında değişir.

Veteriner, tabakhane, süthane, mezbaha çalışanları gibi hayvancılıkla yakın ilişkisi olan mesleklerde daha fazla görülür.

Q ateşine, kırsal alanda, özellikle ilkbahar mevsiminde evcil hayvanların doğum zamanlarında daha çok rastlanır.

Belirtiler

Hastalık ani olarak, yüksek ateş, titreme, baş ve kas ağrıları, halsizlik gibi grip benzeri bir tablo ile başlar ve birçok hastada zatürree gelişir. Çoğu zaman kuru bir öksürük vardır. İltihaplı veya kanlı balgam ve göğüs ağrısı da olabilir.

Hastaların bir kısmında hepatit gelişebilir. Karaciğer ağrılı ve büyüktür, sarılık da görülebilir. Enfeksiyondan aylar sonra, özellikle aort kapaklarını tutan, antibiyotiklere dirençli ve ölümü oranı yüksek olan bir iltihap da gelişebilir.

Hastalık genellikle selim seyreder, ama nadiren ölüme de yol açabilir. Tedavi edilmeyen hastalar kendiliklerinden iyi de olabilirler. Karaciğer tutulumu ve kalp zarı iltihabı olan hastaların prognozları kötüdür.

Akciğer röntgeninde zatürree bulguları vardır. Karaciğer enzimleri yükselmiş olabilir.

Hastalığın teşhisi kanda bakteriye karşı oluşan antikorların ölçülmesiyle konur.

Tedavide etkili olan ilaçlar tetrasiklin, kloramfenikol ve kinolon sınıfı antibiyotiklerdir.

Kaynak: https://www.kentakademisi.com/bir-de-keci-gribi-salgini-eksikti/12767/

***

    Yazının Yayınlandığı Gazete

  • Yayınlandığı Mecra: İnternet Gazetesi

Siz de yorumunuzu paylaşın: