YERLİ AŞIDA GURUR VEREN GELİŞME
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Hayırlı uğurlu olsun, Allah tamamına erdirsin!
***
A Haber’ in haberi:
Son dakika… İnaktif Kovid-19 aşısı “TURKOVAC”ın Faz 3 çalışması için belirlenen şartları taşıyan 43 bin 74 gönüllü aşılanacaktı ama kısa sürede 883 bin 384 gönüllü rekor başvuru yaptı. Gönüllülere ilk dozlar Ankara Şehir Hastanesi’nde uygulandı. Faz-3 çalışması İstanbul’da Başakşehir Çam ve Sakura, Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener ve Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Ankara’da ise Gazi Üniversitesi ve Hacettepe Tıp Fakültesi’nde başlatılacak. İşte TURKOVAC ile ilgili değerlendirmeler:
Hafta başında yerli ve milli aşımızla ilgili Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın görüşmesinde ismine ilişkin Başkan Erdoğan’ın Turkovac önerisi üzerine harekete geçildi ve Faz-3 çalışması ile birlikte ismi de belirlenmiş oldu
DÜNYADA GÖRÜLMEYEN GÖNÜLLÜ REKORU BAŞAKŞEHIR ÇAM VE SAKURA ŞEHİR HASTANESI GENEL HASTANE BÖLÜMÜ BAŞHEKIMI DR. ÖĞRETIM ÜYESI İDRIS KURTULUŞ:
Dünyanın hiçbir ülkesinde aşının Faz-3 çalışmalarına bu kadar rekor seviyede katılım görülmüş değil. Hem umutlu hem gururluyuz. Bu güvenin sebebi vatandaşımızın ülkemizdeki sağlık yapısına tam güveni. Bilim insanlarımıza olan güveni. Gelecek için umut veriyor. Çin aşısına Faz-3 çalışmalarında ilgi bu düzeyde değildi.
Şu anda Sinovac ile kıyaslanamayacak oranda gönüllü başvurusu oldu. Şimdi biz hastanemizin Faz 3 kliniğinde, TÜSEB üzerinden bize bildirilen gönüllülerin bir kısmına Sinovac bir kısmına da TURKOVAC aşısı yapacağız. Bizim burada avantajımız hiç koronavirüsle ilgili aşı onayı alınmamışken, gönüllülerin bir kısmına Sinovac bir kısmına Plasebo veriyorduk. Şimdi bu gönüllü çalışması bize Sinovac ile de yerli aşıyı kıyaslama imkanı verecek.
Koronavirüsle mücadelenin başında benim iddiam ‘İnşallah Türk aşısını yapacağız’dı. Ve bunu Türk bilim insanları başardı. İlk klinik deneylerimize de başlayacağız. Rekor düzeyde katılım var. Aşı sıkıntısının olduğu bir dünyada kendi aşımızı yapabilen bir ülke olmak müthiş bir gurur. Biz Sultan Abdülhamid’den bu yana 1903’lü yıllardan beri aşı tarihi olan bir ülkeyiz. TURKOVAC devrim niteliğinde.
BU BİR DEVRİM
ÜMRANİYE EĞİTIM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BAŞHEKİMİ DOÇ. DR. NECDET SAĞLAM:
Ekibimiz şimdi büyük bir gururla yerli aşının çalışmalarını yürütecek. Gurur verici. Türk aşısının insanlığın hizmetine sunulacak olması sağlık alanında büyük bir devrim. Uluslararası alanda bir iyilik hareketi aynı zamanda.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESI DEKANI PROF. DR. TUFAN TÜKEK:
Koronavirüs aşılarının güvenilirliğiyle ilgili çeşitli spekülasyonlar oluyor. Bu kapsamda da insanımız, yerli aşıyı daha güvenli buluyor.
Kendi insanın ürettiği aşıya bu nedenle rekor düzeyde gönüllü başvurusu olabliyor. Oysa dünyada her aşı çalışması insanlığa hizmet için yapılıyor.
Bu insanımızın, Türk bilim insanına ne kadar güvendiğinin teveccühü. İlaç ve aşı stratejisi her ülke için önemli.
Her ülke için kendi aşısını üretmek çok önemli.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın ismini TURKOVAC olarak açıkladığı Kayseri Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nde geliştirilen yerli aşıyı SABAH fotoğrafladı. Faz-3 aşamasıyla son dönemece giren yerli aşı TURKOVAC, Türkiye ile birlikte aynı anda Azerbaycan, Macaristan, Polonya ve Özbekistan’da 3 bin kişi üzerinde denenecek.
Yerli aşıda beklediklerinden daha başarılı bir sonuç elde ettiklerini belirten Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Faz-3 çalışmalarının da tamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin kendi milli aşısına kavuşacağını söyledi. Çalış “Aşı konusundaki alt yapımızın güçlü olması bizi açık ara önde götürdü. Yerli aşımıza kavuşmamıza az kaldı. Bu gurur ERÜ’nün, Kayseri’nin ve tüm Türkiye’nindir” dedi.
PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN HADİSİ REHBERİM OLDU
Yerli inaktif Kovid-19 aşısı “TURKOVAC”ın Faz-3 aşaması kapsamında ilk uygulamasının yapıldığı kişilerden Hüseyin Polat, tüm insanlığa fayda sağlayacağına inandığı yerli aşı için gönüllü olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Polat “Türk aşısının ulaşmadığı hiçbir yer kalmayacak. Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde ‘İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır’ diyor. Ben de bu yola çıkarak gönüllü olmaya karar verdim. İnsanlara faydalı olmak ve bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak istiyorum. Aşı olduktan sonra herhangi bir yan etki olmadı. Sadece aşının vurulduğu yerde hafif bir hassasiyet, ağrı oluştu. O da sonradan geçti” diye konuştu.
***
EK 1 (25.6.2021): Türkiye’nin ilk yerli aşısı Turkovac’ta Faz-3 çalışması, gönüllülerle devam ederken, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, “Turkovac’tan sonra ikinci ve bence daha güzel haber; VLP aşısının mutasyonlara karşı çok yüksek oranda etkili olacağını düşünüyoruz. Bütün mutasyonlardan etkilenmeyecek şekilde 6 tane izotopu koruyucu etkisi var” dedi.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Savaşçı, DHA’ya yaptığı açıklamada, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren, yerli VLP temelli aşıda önemli gelişmenin yaşandığını söyledi.
Doç. Dr. Savaşçı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank‘ın da Faz-2 aşamasında gönüllü olduğu VLP aşısına ilişkin “Çok zor geçen pandemi sürecinden sonra sevindiren gelişmeler de oluyor ülkemizde. ‘Turkovac’ dediğimiz yerli aşımızda şu anda Faz-3 çalışmaları tamamlanmak üzere. Etkinliği de Sinovac aşısı gibi yine etkinliği olacak bir aşımız. Yerli aşı olması bizim için çok önemli. Her zaman ulaşılabilir bir aşının olması bizim için anlamlıydı. Bizim için gurur kaynağı ancak daha da sevindiren haberimiz özellikle son dönemde herkesin biraz da Hindistan kaynaklı korkulu rüyası haline gelen delta mutasyonu, delta plus mutasyonuna karşı ve dünya üzerinde de insan çalışmaları anlamında etkili olabilecek, bu mutasyonlardan da insanları koruyabilecek virüs benzeri parçacık aşısı; TÜBİTAK ve özellikle de bakanımız sayın Varank’ın da gönüllü olduğu aşımız Faz-2 çalışmasında” dedi.
“Gurur kaynağımız olacak”
Doç. Dr. Savaşçı, VLP aşısının bütün mutasyonlara karşı etkili olacağını kaydederek, “Dolayısıyla onun da sevindirici bir yönü var. Bütün bu mutasyonlardan etkilenmeyecek şekilde 6 tane izotopu koruyucu etkisi var. Dolayısıyla mutasyonlardan etkilenmeyecek. Kendi halkımızı koruduğumuz gibi bütün insanlığa da koruyucu bir çare olarak çıkabilecek aşımızda çalışmalar çok hızlı şekilde ilerliyor. Bu açıdan çok umutluyuz, gerçekten gurur kaynağımız olacak ve tüm dünyada da bu aşıyı hem ekonomik anlamda hem de sağlık anlamında güzel bir sunum elde edeceğimizi düşünüyoruz. Sonbaharda yetişirse VLP aşımız, bizim için insanlık için dünyamız için kurtarıcı aşı olarak görmekteyim. Bu teknolojinin dünyada uygulanırlığı sadece ülkemizde mevcut; dolayısıyla biz en önde gideceğiz bu anlamda” diye konuştu.
“Çok güçlü varyantlara karşı etkili”
Doç. Dr. Savaşçı, VLP aşısı faz çalışmalarında şu ana kadar ciddi yan etkiye rastlanılmadığını belirterek, “Bakanımız da yaptırdı, herhangi bir yan etki açıklanmadı. Umduğumuz gibi koruyuculuk oranı yüksek olursa mekanizma olarak da en çok mutasyonun olduğu 6 tane epitopu da etkilemediği için çok güçlü varyantlara karşı etkili olabileceğini düşündüğümüz aşı yapısında olduğu için çok umutluyuz. Gurur kaynağımız Turkovac aşımızda üretim aşamalarının başlayacağı gibi bir ümide kapıldık. İkinci ve bence daha güzel bir haber de aslında VLP aşısının Faz-2 çalışmalarına geçip, Faz-3 çalışmalarından sonra da etkinlik yüksek olursa mutasyonlara karşı da çok yüksek oranda etkili olacağını düşünüyoruz. Diğer aşıların kullanılmadığı bir teknoloji VLP aşısı. Dolayısıyla daha etkili ve daha güzel koruma sağlayacaktır” dedi.
“Biontech varyantlara karşı daha koruyucu”
Doç. Dr. Savaşçı, dünyada kullanılan koronavirüs aşılarının, mutasyonlarla etkinliğinin düştüğüne dikkat çekerek, “Son çalışmalarda özellikle inaktif aşının etkinliği biraz düşük kalıyor. Zaten ilk dozda yüzde 25 etkinlik vardı, ikinci dozdan sonra yüzde 70’in üzerine çıkıyordu; ama varyantlara karşı ne yazık ki koruyuculu şüpheli boyutta. BioNTech aşısı halen koruyucu; ama ikinci dozdan sonra yüzde 95 civarında koruyan BioNTech aşısında da ‘delta plus’ dediğimiz mutasyon biraz daha bulaşıcı mutasyon, bunda da BioNTech aşısının etkinliğinin yüzde 70’lere kadar düştüğüne yönelik bazı çalışmalar, veriler elde etmeye başladık. Bu tabi bizi biraz endişeye sevk ediyor bu anlamda ama ülkemizde son dönemde BioNTech aşısı uygulandığı için sağlık çalışanlarında da BioNTech ve Sputnik V aşılanma programına geçileceği için sağlık çalışanları başta olmak üzere halkımızı bu anlamda korumuş olacağız” diye konuştu.
***