AŞI ÇALIŞMALARINDA KONTROL GRUBU NASIL SEÇİLMELİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

PhD Korcan Ayata‘ nın tivit dizisi:

Aşı deneylerinde kontrol olarak yapılan uygulamalar gündem yaratmış. Sinovac aşısı yerli aşı için kontrol olarak kullanılacakmış. Olur mu, olmaz mı? 2020 itibariyle aşı çalışmalarında yapılan uygulamalara hiç şaşırmıyorum. Çalışmayı onaylayan bir kurum var neticede.

Bu onay merciindeki bilim insanları “hop birader o iş öyle olmaz” demedikçe her şey yapılır. AstraZeneca faz 2 için kontrol grubuna menenjit aşısı yaptı mesela. Halbuki gayet güzel boş şempanze adenovirüsü kullanabilirlerdi.

Daha önce onay almamış yağ damlacığı + mRNA aşıları için ideal kontrol mRNA içermeyen yağ damlacığıdır. Bu da hiç yapılmadı. Ben bir makale yazsam sırf bu yanlış kontrol seçimi yüzden yayın doğrudan reddedilir. Ama “acil” kodu altında her şeye göz yumuldu.

Ben olsam aşı deneyini 4 grupla yaparım:

1.Yerli aşı 1. ve 2. doz.

2.Hastalığı geçirmiş bir gruba tek doz yerli aşı.

3.1. doz fizyolojik serum ve 2. doz olarak yerli aşı.

4.Sinovac 1 ve 2. doz.

Zor ve nispeten pahalı bir çalışma olur ama bir çok soruya da cevap olur.

İlk dozlardan sonra Yerli aşı, Sinovac ve fizyolojik serum yan etki karşılaştırması yapılır. Her iki aşının tek dozunun koruyuculuğu, hastalığı geçirmiş ve geçirmemiş (plasebo) gruplarla karşılaştırılması yapılır.

İkinci dozlardan sonra hastalığı geçirmiş ve geçirmemiş olanların tek doz ile elde ettikleri koruyuculuk belirlenir. Bu grupların çift doz Sinovac ve yerli aşı ile kıyaslamaları yapılır. Uzun vadeli ters etkiler için gözlemlere devam edilir.

Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1394653415427424258?s=20

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: