AŞILAR KOVİD GEÇİRENLERDE ANTİKOR ÇEŞİTLİLİĞİNİ AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Korcan Ayata‘ nın tivit dizisi:

3. 4. doz derken, hastalığı geçirenler bile bu dozları olmaya çalışırken, elimden uyarı yapmaktan başka bir şey gelmiyor. Pfizer/Biontech, AstraZeneca, Moderna, Sputnik, J&J, Novavax… Bu aşılar sadece tek bir proteine karşı çok güçlü bir bağışıklık yanıtı sağlıyor.

Bu aşıların içeriği hiç değişmeden, “booster” veya “hatırlatıcı” adı ile, kişide antikor olup olmadığına bakmadan defalarca yapılırsa olacakları tahmin etmek zor değil. Bununla ilgili bir zincir yazmıştım. Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1432360839353409542?s=20

Yeni karşılaştığım bir önbasım yayın, yukarıda yazmış olduğum zincir içerisindeki bir eksikliği görmemi sağladı. “Covid’e karşı süper korunma” yazmışım. Doğrusu “Korona virüsün orijinal Wuhan suşuna karşı süper koruma” olacak.

Resim

Yeni önbasım makaleye gelecek olursak. Özet olarak tek protein hedefli aşıların, tek hedefe yönelik antikor üretimini sağladığını belirtiyor. Özellikle hastalığı geçirenlerde, bu aşılar yüzünden antikor çeşitliliği azalıyor. Alpha varyantına karşı düşen antikor oranları var.

Alpha/Wuhan antikor oranının özellikle mRNA aşılarının 2.dozu ile azaldığı gösterilmiş. Hastalığı 2020 ve 2021 yılında geçirenlerde bu oran aşılardan daha yüksek.

Resim

Hastalığı geçirdiği halde aşı olanlarda ise, aşıdan önce görülen yüksek Alpha/Wuhan antikor oranının ilk doz Pfizer aşısından 3 hafta sonra yarıya indiği görülüyor.

Resim

Şu an dolaşımda olmayan Wuhan suşu spike proteinine karşı antikor ürettiren aşılarla arka arkaya aşılanmak farklı varyantlara karşı etkili olabilecek antikor zenginliğimizi daraltıyor. Alpha’yı, Deltayı atlatanların varyanta karşı koruyuculuğu azalıyor. Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.12.21261952v1

Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1432360836769714176?s=20

***

EK 2 (2.9.2021): MODERNA, PFİZER-BİONTECH’TEN İKİ KAT FAZLA ANTİKOR YAPIYOR

Halihazırda en çok gündemde olan Pfizer-BioNTech aşısıyla Moderna’nın corona aşısı, ürettikleri antikor seviyesi açısından karşılaştırıldı. İki doz aşı olduktan sonra ulaşılan antikor seviyesinin ölçüldüğü çalışmada, Moderna aşısının antikor seviyesi Pfizer-BioNTech’ten iki kat fazla çıktı.

ABD merkezli Bloomberg’ ün haberine göre araştırma Belçika’nın Ziekenhuis Oost-Limburg Hastanesi’nde mikrobiyoloji uzmanı Deborah Steensels öncülüğünde gerçekleştirildi. 1600 sağlık çalışanının verileri, ikinci doz aşıyı olduktan 6-8 hafta sonra incelendi. Katılımcıların aşıdan önce corona virüsüne yakalanmadıkları belirtildi. Sonuçlara göre Moderna aşısı olan kişilerde ortalama 2 bin 881 birim, Pfizer-BioNTech aşısı olanlarda 1108 birim antikor olduğu tespit edildi.

Sonuçları Amerikan Tabipler Birliği Dergisi’nde (JAMA) yayınlanan çalışmada iki aşı arasındaki farkın, aktif bileşen sayısına dayanabileceği belirtildi. Moderna aşısında bu rakam 100 mikrogram iken, Pfizer-BioNTech aşısında ise 30 mikrogram olarak ifade ediliyor.

Kaynakhttps://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/dikkat-ceken-antikor-arastirmasi-moderna-asisinda-pfizer-biontechten-iki-kat-fazla-6624443/

***

***

EK 3 (9.9.2021) KORCAN AYATA “Bu tanımlamalara göre panikçi, karantinacı, açık havada 2 içerde 3 maskeci, x gün tam kapanmacı, çocuk ve yaşlılar üzerinden duygu sömürüsü yapan, sağlıklı yaşam ve doğal bağışıklık inkarcısı Twitter fenomenleri de aşı karşıtı profile cuk oturuyor.”

“Eskiden aşı karşıtları ve aşı taraftarları vardı. Şimdi bu gruplara benim “Yobaz aşıcılar” dediğim grup eklendi. Bu grup, 6 ayda 1 herkesi aşılamayla, aşı pasaportlarıyla işin çözüleceğini zannediyor. Gelecekteki aşılama çalışmalarına en büyük zararı da bu yobaz aşıcılar verecek.”

“Makul vatandaş iki ateş arasında kalmış durumda. Her iki taraf da bilimi ayaklar altına almış, aşırı dozda dezenformasyon yayıyor. Biri herkes aşı olsun diye yalan söylüyor, öteki kimse olmasın diye. İki tarafın burunları o kadar uzadı ki birbirlerinin gözünü çıkarıyorlar.”

Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1435863182946471936?s=20

***

EK 4 (10.11.2021): Virüs membranına karşı oluşan antikorlar (anti-membran IgG), geçirilmiş bir Kovid enfeksiyonunun hassas ve spesifik bir belirteci olabilir ve en azından bir sene tespit edilebilir.

Anti-reseptör bağlama alanı (RBD) antikorları, geçmiş enfeksiyon ve aşılamanın uzun süreli, hassas ve spesifik bir belirtecidir, anti-nükleokapsid IgG ise spesifiklikten yoksundur ve COVID-19’dan sonra hızla düşer.

Anti-membran ve anti-RBD antikorlarının bir kombinasyonu, geçirilmiş Kovid-19 enfeksiyonu, aşılama ve virüs alınmamış olması arasında doğru bir şekilde ayrım yapabilir.

Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.11.02.21265750v1

***

EK 5 (910.11.2021): Antikor miktarına göre yatıp kalkanlara! Antikor miktarından çok kalitesi mühim. Obezlerde Kovid-19’a spesifik antikorların çoğu oto-immun antikorlardır, nötralizan antikorlar değil. Kantiteye değil kaliteye bak. Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41366-021-01016-9

***

EK 6 (15.11.2021): Immunization with SARS coronavirus vaccines leads to pulmonary immunopathology on challenge with the SARS virus

Fare ve gelinciklerde koronavirüslere karşı inaktif ve VLP teknikleriyle hazırlanan aşılarla yapılan araştırmada , hepsinin de antikor cevabı sağladığı ve enfeksiyona karşı koruduğu tespit edildi. farelerdeki aşıların, SARS-CoV bileşenlerine karşı aşırı duyarlılığın indüklendiğini düşündüren Th2 tipi immünopatolojinin ortaya çıkmasına sebep oldu. 

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22536382/

***

EK 7 (28.12.2022): İki doz mRNA aşısından sonra ortaya çıkan IgG1 ve IgG3 türü antikorların sonraki dozları , speik-spesifik antikorların Ig4 türüne kaymasına yol açıyor. Fc aracılı efektör işlevi, viral klirens için kritik olabileceğinden, IgG4 alt sınıflarındaki bir artış, enfeksiyon durumunda daha uzun viral kalıcılığa sebep olabilir.

Kaynak: https://www.science.org/doi/10.1126/sciimmunol.ade2798

Makale: Class switch towards non-inflammatory, spike-specific IgG4 antibodies after repeated SARS-CoV-2 mRNA vaccination

***

EK 8 (25.9.2024): Humoral immune responses after BNT162b2 vaccination are predominantly composed of immunoglobulin (Ig) G1 and IgG3 subclass antibodies. As previously described in adults, S1-specific and receptor-binding domain–specific IgG4 levels increase significantly 1 year after the second BNT162b2 vaccination in children 5-11 years of age. Understanding mRNA vaccine–specific IgG4 responses in all age groups is crucial as more mRNA vaccines will reach licensure in the coming years.

Makale: Delayed Induction of Noninflammatory SARS-CoV-2 Spike-Specific IgG4 Antibodies Detected 1 Year After BNT162b2 Vaccination in Children

Kaynak: https://journals.lww.com/pidj/fulltext/9900/delayed_induction_of_noninflammatory_sars_cov_2.959.aspx

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Antikor ile bağışıklığı değerlendirmek ve korunma kabul etmek beyhude gayretdir.

  2. CANAN KARATAY dedi ki:

    Şeyh Edebali: Toprak sağlıklı olmaz ise, ektiğiniz hiç bir tohum yeşermez, der.

    Vücut ya da organizmayı da bir toprak gibi algılamamız gerekiyor diye düşünüyorum.

    Vücut ya da organizma güçsüz ve zafiyet içindeyse ve de, çeşitli hastalıklarla boğuşuyor ise vs. AŞININ hiç bir faydası olamaz. Ancak bir çok zararı olacaktır.

    Kelle Paça ve D vitamini yeterlidir, adam gibi yaşayan ve de beslenenlere…

  3. Alişan Yıldıran, Çocuk Hekimi dedi ki:

    Aynı temele dayanan iki farklı aşı ve aktif bileşeni birinde 100, birinde 30 mcg!!!.

    Bunu neye dayanarak böyle yapdınız?

    O aktif bileşen ne??

    Fazla aktif bileşen daha fazla antikor cevabı verdi öyle mi? Ya ne olacakdı?

    Size bunlar aşı değil, sizi kobay yerine koyuyorlar deyince neden şaşırıyorsunuz?

Siz de yorumunuzu paylaşın: