ANTİKOR YÜKSEK OLMUŞ DÜŞÜK OLMUŞ, NE ÖNEMİ VAR!

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Muhammed Altınışık: “Üniversitemiz çok güzel bir çalışmaya imza attı. Biz çalışanların 2. ve 3. doz aşı sonrası antikor yanıtları analiz edildi. 3. doz aşı sonrası bütün olgularda antikor tespit edildi fakat Biontech, Sinovac’a göre daha fazla antikor yanıtına neden oldu”

K:  https://www.mcbu.edu.tr/Haber/MCBU-Karsilastirmali-3-Doz-COVID-19-Asi-(Coronavac-ya-da-Biontech)–Etkililik-Sonuclari-2-Doz-Coronavac-Sonrasi-6_-Ay-Takip-Sonuclari_09_06_1

Kaynak: https://twitter.com/mdaltinisik/status/1442892923951935488?s=20

Göğüs cerrahı Dr. Necati Çıtak’ ın tivit dizisi:

“1) Antikor düzeyi ile prognoz arasında bir korelasyon var mı? Bununla ilgili çok az çalışma mevcut. Olanlarda da hastalığa yakalananlarda antikor oluşma süresi ve antikor düzeyi hastalığın kişilerde kötü veya hafif geçeceğini öngöremiyor.”

“Ve bildiğim kadariyla antikor düzeyinin ve varlığının/yokluğunun koruyuculuk ile bir korelasyon göstermesi ile ilgili bir çalışma şu an için yok. Ayrıca antikorun koruyuculuk düzeyi ile ilgili ROC yapılıp AUC’u ve sensitivite spesifisite düzeyinin eşik değerini belirten de yok”

“Bu nedenle belirtilen “koruyucu antikor düzeyi” kime neye göre koruyucudur? Ayrıca antikoru olan hastalığa yakalanmaz diyebiliyor muyuz”

“Antikor düzeyi ile prognoz arasında bir ilişki olmadığını gösteren çalışma için”

K: https://www.nature.com/articles/s41598-021-83969-5

2) Pandeminin ilk döneminde yapılan bir çalışmada antikor titrelerinin eskiden geçirilmiş viral enfeksiyonlar ile çapraz reaksiyon nedeniyle yüksek çıkabileceği belirtilmişti. Bu nedenle antikor titresine nasıl güvenebiliriz?

“…maruz kalmayan bireylerin yaklaşık %40-60’ında SARS-CoV-2-reaktif CD4+ T hücreleri tespit ettik, bu da dolaşımdaki “soğuk algınlığı” koronavirüsleri ile SARS-CoV-2 arasında çapraz reaktif T hücresi tanınmasını düşündürür.” Çapraz reaksiyon calismasi

K: https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(20)30610-3#

Hal böyleyken antikor yüksek olmuş düşük olmuş önemli mi?

3) Üç doz coronavac’a göre 2 doz coronavac uygulananlar daha fazla hastalığa yakalanmislar. Ancak bu fark anlamsız (p=0.313, odds ratio 1.66). Coronavac’in 3.dozu da önemli diyebilir miyiz?

4) Aşısız veya tek doz Coronavac veya tek doz Biontech olmuş olanların 3 doz coronavac uygulananlara göre hipotetik olarak daha çok hastalığa yakalanmalari gerekirdi. Ancak daha az hastalığa yakalanmışlar (%3.5’e karşılık %3.8, p=0.864, odds ratio=0.90).

Asisizlar veya tek doz aşılılar 3 doz Coronavac’a göre daha iyi durumdalar diyen olursa ne cevap vereceksiniz?

5) Aşısız veya tek doz Coronavac veya tek doz Biontech olmuş olanların hipotetik olarak en az 2 doz Biontech uygulananlara göre daha çok hastalığa yakalanmalari gerekir.

Aşısız veya tek doz Coronavac veya tek doz Biontech olmuş olanlarda hastalik orani %3.5 iken en az 2 doz biontech olanlarda %1.7’dir. Ancak aradaki bu fark istatistiksel olarak anlamli degil (p=0.363, odds ratio=2.05 –> güven araligi çok genis 0.43 ile 9.64 arasi).

Aşısızlar 2 doz Biontech aşılılardan istatistiksel olarak daha az haatalanmiyor derlerse ne diyeceksiniz?

6) En az 2doz coronavac alanların (hiç biontech uygulanmadan) hastalığa yakalanma oranı en az 2doz biontech alanlara göre daha fazla ancak bu fark da istatistiksel olarak anlamlı değil (p=0.102). Odds ratio bu karşılaştırma da yüksek (3.35) ancak güven aralığı geniş (0.78-14.30)

2 doz coronavac ile 2 doz biontech arası fark yok. Neden illa Biontech diyorsunuz derlerse ne diyeceksiniz?

7) Aşısız veya tek doz Coronavac veya tek doz Biontech olmuş olanlar aşı markasından bağımsız en az 2 doz aşı olanlara göre istatistiksel olarak olmasa da daha fazla hastalığa yakalanmışlar (Odds ratio=1.51, p=0.272)

Çalışmanın en önemli sonucu bu bence. Guven araligi genis degil ve asililarin daha az hasta olduğunu gosteriyor. Ancak üniversite neden daha fazla aslında bir anlamı olmayan antikor yanıtını öne çıkarıyor?

Ve asıl soru bir çalışmanın sonucunu ilk önce üniversite mi yayınlar. Üniversite istedi diye kurgusu yanlış bir çalışma yapılır mı?

Kaynak: https://twitter.com/nekatichest/status/1443106612063965185?s=20

 

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Çocuk İmmünoloji-Allerji Mütehassısı dedi ki:

    Salgın hekimlerimizin immünoloji bilgisini artdırdığı gibi akademik düşünceye de katkı sağladı 🙂

Siz de yorumunuzu paylaşın: